Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Κόντρα Γεννηματά με Τσίπρα στο PES -«Ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά ξέσπασε στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Το κλίμα έντασης μεταξύ τους, είχε διαφανεί από την οικογενειακή φωτογραφία ακόμη, όταν οι δύο ηγέτες έπιασαν... από μια γωνιά: Ο Τσίπρας δεξιά και η Γεννηματά, αριστερά.
Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) - (EUROKINISSI/ΚΙΝΑΛ)Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) - (EUROKINISSI/ΚΙΝΑΛ)
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απαντώντας στις αιχμές που άφησε στην ομιλία του στο PES λίγο νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας, σήκωσε το γάντι. «Περιέγραψε ο κ. Τσίπρας τους κινδύνους από μια πιθανή συνεργασία της ακροδεξιάς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επομένη των Ευρωεκλογών. Είναι όμως πολύ πιο επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην Κυβέρνηση» είπε αναφερόμενη στην συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η Φώφη Γεννηματά πρόσθεσε μάλιστα: «Δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες και δίνει στην ακροδεξιά τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που πραγματικά έχει. Μην ξεχνάμε ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς. Γι’ αυτό όσα λέμε στο εξωτερικό είναι καλό να τα τηρούμε και στο εσωτερικό των χωρών μας».
Σημείωσε δε πως «σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς μετά τις ευρωεκλογές να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη στήριξη του Φρανς Τίμμερμανς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Κατά τα λοιπά, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε «ριζική αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη μέσα από την αλλαγή της ηγεσίας της».
«Το κοινό μας σπίτι , με όλα τα προβλήματα και τα μειονεκτήματα του είναι ότι πιο ασφαλές έχουμε» είπε.
Τόνισε δε ότι «απάντηση στη διαρκή λιτότητα και τις συντηρητικές πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος είναι η προοδευτική ατζέντα για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που παρουσιάσαμε στη Μαδρίτη. Αύξηση του κατώτερου, μισθού, αύξηση της κατώτερης σύνταξης και αύξηση του επιδόματος ανεργίας από κοινοτικούς πόρους, η πρόταση που επεξεργάζεται ο Σολτς είναι μερικές μόνο από τις προοδευτικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη».
Τέλος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι «στην ατζέντα μας όμως ψηλά πρέπει να βρεθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι επιπτώσεις στην χωροταξία, στις υποδομές, στην υγεία των πολιτών, στις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή, στην οικονομία, στην πολιτική προστασία και βέβαια στις μετακινήσεις πληθυσμών θα είναι δραματικές αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα».
Τσίπρας σε PES: Μαζί να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο PES, αναφέρθηκε σε δύο θέματα που έχουν προκαλέσει πόλεμο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής.
Αρχικά ήταν η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων την οποία αρνείται η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην Ελλάδα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μία ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό.
Ο πρωθυπουργός -που μετέχει ως παρατηρητής στους Σοσιαλιστές- εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πολιτικής ενίσχυσης των ακροδεξιών δυνάμεων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, και ειδικά για το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν μετεκλογικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα με τους ακροδεξιούς. Τάχθηκε υπέρ της ενιαίας απάντησης των προοδευτικών δυνάμεων μιλώντας για υποχρέωση και ευθύνη που έχουν να αποτρέψουν την εκλογή του Μανφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, καθώς η εκλογή ενός -κατά την εκτίμησή του- ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού πολιτικού όπως ο Μ.Βέμπερ, θα σηματοδοτούσε με επίσημο τρόπο τη συνεργασία της Δεξιάς με την ακροδεξιά με συνέπειες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES ο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως και στο δεύτερο αγκάθι που χωρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Αναφερόμενος στην αντίθεση που πρέπει να διακρίνει τις προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στον εθνικισμό εστίασε στα Δυτικά Βαλκάνια υποστηρίζοντας ότι πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά η προτεραιότητα για την ειρήνη και τη σταθερότητα μέσα από τις αποφάσεις που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, μια άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τα όσα επετεύχθησαν  με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση -κατά την εκτίμησή του- υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου