Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Κρίση στο ΚΙΝΑΛ: Τι λέει η Γεννηματά για το "διαζύγιο" με τον Βενιζέλο


Για την επόμενη ημέρα μετά τη ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την αναταραχή
στο εσωτερικό του κόμματος που προκάλεσε αυτή η απόφαση, τις αιτιάσεις για προσωπικές σκοπιμότητες, τις έντονες ανησυχίες για τον βηματισμό του κόμματος αλλά και τον εκλογικό στόχο που τίθεται για τις 7 Ιουλίου μίλησε στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. 
Η κ. Γεννηματά είπε πως τα κριτήρια για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν πολιτικά και όχι προσωπικά, ενώ τόνισε πως εάν ήταν στη θέση του κ. Βενιζέλου θα κατέβαινε με σταυρό. Την ίδια στιγμή, απέφυγε να τοποθετηθεί αριθμητικά για το στόχο που βάζει το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, ενώ είπε πως δεν έχει συζητηθεί θέμα ψήφου ανοχής στη ΝΔ, στην περίπτωση που αυτή δεν επιτύχει αυτοδυναμία, και ανέφερε πως “το πως θα κυβερνηθεί ο τόπος θα το υποδειξει ο ελληνικός λαος με τη ψήφο του”.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος και του πολιτικού συμβουλίου, με τις πληροφορίες να θέλουν το κλίμα να είναι βαρύ. Το κύριο θέμα στη συνεδρίαση είναι ο καθορισμός της εκλογικής τακτικής του ΚΙΝΑΛ για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Επικρατείας 

Αναφερόμενη στο θέμα της επιλογής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και την αιτίαση του κ. Βενιζέλου ότι υπήρξε θύμα σκοπιμότητας προσωπικά από την ίδια, η κ. Γεννηματά ανέφερε: “Είναι καθαρα πολιτικά τα κριτήρια της επιλογής και καθόλου προσωπικά. Έχουμε κάνει μια στρατηγική να απευθυνθούμε στους προοδευτικούς πολίτες που ειναι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ” είπε.
Στο ερώτημα της Έλλης Στάη γιατί ο συμμετοχή του κ. Βενιζέλου θα εμπόδιζε αυτήν την απεύθυνση, η κ. Γεννηματά ανέφερς: "Προφανώς ο κ. Βενιζέλος ανήκει σε αυτό το χώρο και θα συνεχίσει να ανήκει και όλοι στο ΚΙΝΑΛ θέλουν να ανηκει. Ένας πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν σηματοδοτεί το νέο σε έναν νέο φορέα όπως το ΚΙΝΑΛ. Δεν είθισται να ηγούνται οι πρώην πρόεδροι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας”.
“Εάν ήμουν στη θέση του κ. Βενιζέλου θα είχα κατέβει με σταυρό. Η επιλογή που έκανε ήταν δική του απόφαση. Δεν θέλουμε να φύγει από το ΚΙΝΑΛ” πρόσθεσε και σημείωσε πως η επιλογή που έκανε απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ειναι μια δική του απόφαση.

Για το αν επιθυμεί την αυτοδυναμία της ΝΔ 

“Έχω μιλήσει πολλές φορές για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς κυβέρνησε με ισχυρή πλειοψηφία της Καραμανλικής δεξιάς. Κανείς δεν μπορεί να μας προσάψει ότι επιθυμούμε την αυτοδυναμία της ΝΔ” σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά “πρέπει να τεθεί ένα τέλος στον λαϊκισμό και στα φασιστοειδή που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια”. “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς και γυρολόγων δεν κατάφερε να πάει μπροστά τη χώρα” συνέχισε η Επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. 

Για τις πληροφορίες περί ψήφου ανοχής 

Σε ερώτημα της Έλλης Στάη για το αν υπάρχουν σκέψεις να δοθεί ψήφος ανοχής στην περίπτωση που η ΝΔ δεν πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές, η κ. Γεννηματά απέφυγε να απαντήσει, και περιορίστηκε στο να πει πως για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. “Βεβαίως και θα συζητηθεί την ώρα που πρέπει. Το πως θα κυβερνηθεί ο τόπος θα το υποδειξει ο ελληνικός λαος με τη ψήφο του. Δεν θα γίνει στα παράθυρα των τηλεοπτικών καναλιών”, είπε και πρόσθεσε: “Ο ελληνικός λαος ειναι ο μόνος που έχει τη δύναμη να μας βάλει ολους στις θέσεις μας και τις ευθύνες μας”.

Για το στόχο του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές 

Αναφορικά με το στόχο που βάζει το ΚΙΝΑΛ για τις εκλογές, η κ. Γεννηματά απέφυγε να θέσει αριθμητικό πήχη, όπως είχαν κάνει νωρίτερα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όπως πχ. ο κ. Γρηγοράκος, μιλώντας για διψήφιο ποσοστό.
“Δεν υπάρχει αριθμητικός στόχος. Δεν συμβιβαζόμαστε δεν μας αρκεί θα βαλουμε υψηλά τον πήχη. Στόχος μας μια καθαρή και ισχυρή εντολή στον προοδευτικό χώρο. Πρέπει να τελειώνουμε πια με τις απομιμήσεις”.

Μύδροι Βενιζέλου

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, τοποθετήθηκε για όλα, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, εξαπολύοντας βολές προς την κ. Γεννηματά. “Έγινε επιλογη εν ψυχρώ αυτοχειριασμού της παράταξης” ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ενώ υποστήριξε πως είνα "θύμα μιας σκοπιμότητας που εκφράζει η κ. Γεννηματά προσωπικά". Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη πως ενώ η ΝΔ τον σέβεται, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το κόμμα του, τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας. Ενώ την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πολιτευθεί με τη ΝΔ. 
“Έχει πληγεί βαθύτατα η Δημοκρατική παράταξη, ελπίζω η βλάβη να μην είναι ανεπανόρθωτη. Με αυτά που συμβαίνουν ενισχύουμε τη ΝΔ και συμβάλουμε στο να μειωθεί δραστικά ο χώρος της Δημοκρατικής παράταξης” ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε:
“Η κ. Γενηματά μου τηλεφώνησε την Πέμπτη και μου ζήτησε να συναντηθούμε. Υπέθεσα ότι θέλει να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεν είχε επικοινωνήσει μαζί μου για πολλές εβδομάδες. Αφού κάναμε μια χαλαρή συζήτηση για τα αποτελέσματα, μου είπε ότι έχει 3 δεδομένα. Το πρώτο ότι έχουμε αισθητές διαφορές στην πολιτική γραμμή και την αντίληψη. Το δεύτερο ότι έχει την εντύπωση θέλω να παίξω έναν ευρύτερο ρόλο και τρίτον ότι έχει δεσμευθεί σε άλλο πρόσωπο για την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σε μένα ούτε είχε δεσμευθεί, ούτε εγώ είχα ζητήσει τίποτα”.
“Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο διατελέσαντος προέδρου κόμματος να γυρνάει να κάνει τον πολιτευτή σε μια μια περιφέρεια. Η κ. Γεννηματά μου ανακοίνωσε ότι έχει δεσμευθεί ήδη. Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτό. Μου είπε ότι θέλω να παίζω ευρύτερο ρόλο και δεν θέλω να σχετίζομαι με την παράταξη. Και ήρθε μετά στα ΜΜΕ και είπε αυτό που είναι η αλήθεια. Ότι το μήνυμα το εκπέμπει η δική μου απομάκρυνση. Άρα δεν θέλανε την παρουσία μου και μου το κατέστησε σαφές η κ. Γεννηματά. Όλα τα άλλα είναι προσχηματικά” ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης και τόνισε:
“Εάν η κ. Γεννηματά μου έλεγε ότι δεν θέλει να είμαι στην επόμενη βουλή και μου έλεγε ότι θελει να παραμεινω απ’ έξω εγώ θα το δεχόμενουν. Αλλά μου είπε ότι έχουμε διαφωνία στη στρατηγική. Είμαι εμπόδιο γιατί συμβολίζω τι; Τον αγώνα για τη διάσωση της χώρας από το 2010-2015;  Επειδή συμβολίζω την ανάδειξη των λαθών και των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ;” διερωτήθηκε.
Στο ερώτημα μάλιστα εάν συμβολίζει τη συνεργασία με τη ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: “Δεν το συμβολίζει η ίδια η κ. Γεννηματά με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Σαμαρά; Και το συμβολίζω εγώ;”
“Το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν είναι ότι κάτι αλλάζει το ΚΙΝΑΛ, ότι υπάρχει ένα ΚΙΝΑΛ χωρίς τον Βενιζέλο. Το επεισόδιο προκλήθηκε για να σταλεί ένα μήνυμα. Είμαι ένα θυμα μιας σκοπιμότητας που εκφράζει η κ. Γεννηματά προσωπικά” ανέφερε και τόνισε:
“Το πιο σημαντικό που έκανε η κ. Γεννηματά, και με θλίβει, είναι ότι εμφανίστηκε στα ΜΜΕ και κήρυξε τη λήξη του προεκλογικού αγώνα, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα των εκλογών. Είπε ότι η ΝΔ θα βγει πρώτη, και είπε εμείς στο ΚΙΝΑΛ θα είμαστε στην αντιπολίτευση. Η επιλογή της επιχορηγεί τη ΝΔ. Και αυτό το αγχος να εκλεγεί η ΝΔ αυτοδύναμη για να μην έχει δίλημμα η ίδια μετά τις εκλογές καταστρέφει την παράταξη. Εγώ παλεύω για να μην είναι αυτοδύναμη η ΝΔ και να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική προοδευτική. Τώρα τι θέλει το ΚΙΝΑΛ, με αυτοδύναμη τη ΝΔ; Θέλει να παίξει έναν ανταγωνιστικό ρόλο προς το ΣΥΡΙΖΑ. Τι αντιπολίτευση θέλει να κάνει; Σοβαρή ή λαικιστική; Γιατί στον λαικισμό νικάει ο κ. Τσίπρας”.
Αναφορικά με το εάν θα σχετιστεί με κάποιον τρόπο πολιτικά με τη ΝΔ ο Βενιζέλος ανέφερε: “Κωμικό να λέγεται ότι θα πάω υπουργός της ΝΔ. Η ΝΔ με σέβεται αλλά ξέρει ότι δεν ανήκω στον χώρο αυτο. Με σέβεται η ΝΔ, δεν με σέβεται το κόμμα μου σε επίπεδο ηγεσίας. Η ΝΔ δεν υπάρχει στον ορίζοντά μου”, είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει καμία επιθετική ενέργεια για την παράταξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου