Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Το ΠΑΣΟΚ κοιτάζει με απορία το τριχοτομημένο ΚΙΝΑΛ

Αποτέλεσμα εικόνας για Το ΠΑΣΟΚ  ΚΙΝΑΛΣε πρόσφατο άρθρο του ο πρώην υπουργός αλλά και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης εκφράζει το παράπονό του για το γεγονός ότι όλοι καταριούνται το ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλοι αξιοποιούν τα στελέχη και την κληρονομιά του. Και δεν είναι ο μόνος που εκφράζει παρόμοιο
προβληματισμό και παράπονα.

Ο κ. Ξυνίδης ζητά να γίνει μια εκ νέου αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ για να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία. Ο προβληματισμός είναι έκδηλος στο ΚΙΝΑΛ, όπως και η αμηχανία. Μπορεί προεκλογικά ο «εχθρός» να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και στόχος η «στρατηγική ήττα του», όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη στρατηγική ήττα και, δεύτερον, το ΚΙΝΑΛ είναι ένα σχήμα, οι αντοχές του οποίου δεν είναι ορατές. Κι αυτό φαίνεται από την τριχοτόμηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας αλλά και του ευρύτερου μηχανισμού του.

Τα δεδομένα

Καταρχάς, υπάρχουν πάντα αυτοί που, παρά την αποχώρηση – εκδίωξη του Ευάγγελου Βενιζέλου,επιζητούν διακαώς τη συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάτι τέτοιο φαινόταν ότι στήριζε και η Φώφη Γεννηματά, τα δεδομένα όμως πλέον είναι διαφορετικά. Εξάλλου, υπάρχει ο παράγοντας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επ’ ουδενί πρόκειται να συναινέσει σε πολιτική συμπόρευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το εκφράζει, άλλωστε, από την πρώτη ώρα με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή, όπου εμφανίζεται άκρως επικριτικός και αντιπολιτευτικός, προκρίνοντας μια πορεία προς τη διαμόρφωση συνεργασιών με την Αριστερά. Την ίδια ώρα υπάρχει επίσης η Φώφη Γεννηματά, η οποία πλέον μιλά για «αυτόνομη πορεία» και αυτή τη φορά μάλλον το εννοεί. Αυτό φάνηκε από τις πρώτες παρεμβάσεις της στη Βουλή,όπως και από τη διαφωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως προς το θέμα του ασύλου.
Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην κυρία Γεννηματά για να ζητήσει σύμπλευση, αλλά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αρνήθηκε. Οι λόγοι για τους οποίους η Φώφη Γεννηματά δεν θέλει πλέον να ακολουθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαράσσοντας αποκλειστικά αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική, είναι αρκετοί. Πρώτον, η αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική είναι αδιέξοδη. Αλλωστε, είχε αποτέλεσμα την άνετη νίκη Μητσοτάκηκαι όχι την εκλογική άνοδο του ΚΙΝΑΛ. Δεύτερον, η συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχει επιτελέσει το έργο της, είναι μια υπόθεση των προηγούμενων ετών, από την οποία χαμένο βγήκε μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε από την πρώτη ώρα ότι ακολουθεί μια γραμμή εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, κάτι που σύντομα θα τον φέρει σε σύγκρουση με την πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Και στο έργο δεν αυτό θέλει να παίξει η κυρία Γεννηματά. Και, τέταρτον, αν η κυρία Γεννηματά συμπορευτεί με τον κ. Μητσοτάκη θα προκαλέσει την άμεση διάσπαση της δικής της παράταξης.

Σχήμα χωρίς χαρακτήρα

Η τριχοτόμηση του ΚΙΝΑΛ έχει όμως, πέρα από τα παραπάνω, μια βαθύτερη αιτία. Κι αυτή είναι ο χαμένος προσανατολισμός της παράταξης. Είναι το ΠΑΣΟΚ που ανέτρεψε τον εαυτό του τον Νοέμβριο του 2011, αποδεχόμενο τότε να μείνει υπό τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά. Προσφάτως, εξάλλου, ο Δημήτρης Ρέππας είπε σε συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου του ΚΙΝΑΛ ότι «στηρίζαμε Σαμαρά αρνούμενοι τον εαυτό μας». Η δημιουργία του ΚΙΝΑΛ έγινε με πολύ συγκεκριμένο πολιτικό στόχο, την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και η επιμονή για συνεργασία με το Ποτάμι.
Επειδή, ωστόσο, όλα αυτά δεν έγιναν όπως ακριβώς σχεδιάστηκαν, σήμερα οι «ιδιοκτήτες» του ΚΙΝΑΛκαι του ΠΑΣΟΚ παραπονιούνται για το γεγονός ότι τα στελέχη της παράταξης έχουν στελεχώσει και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Διαπιστώνουν όμως ότι το ΚΙΝΑΛ έμεινε ως φορέας με μοναδική ουσιαστικά συνιστώσα το… ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, που έχει απαξιωθεί από τους ίδιους τους «ιδιοκτήτες» του. Έμεινε το σχήμα, αλλά τώρα πρέπει να βρεθούν και ο στόχος, ο χαρακτήρας, η πολιτική. Πρέπει να βρεθεί ο δρόμος που οδηγεί στην επόμενη μέρα.

ΠροβληματισμόςΑποτέλεσμα εικόνας για Νίκος Ανδρουλάκης, ο

Υπάρχει, λοιπόν, ο προβληματισμός τι ακριβώς θα κάνουν με το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο συνεχίζει να υφίσταται, αλλά χωρίς εκλεγμένα όργανα και αρχηγό. Η κυρία Γεννηματά πρέπει να συγκαλέσει συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει και όργανα και πρόεδρο. Ακούγεται όμως ότι η ίδια θέλει να επιστρέψει στις παλιές διαδικασίες, βάσει των οποίων ο πρόεδρος θα εκλεγεί από το συνέδριο και όχι με κάλπη από τα μέλη. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως και να γίνει η διαδικασία, η Φώφη Γεννηματά δεν θα είναι η μοναδική υποψήφια. Την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο ευρωβουλευτής που έτσι κι αλλιώς συνεχώς διεκδικεί την ηγεσία και του Κινήματος Αλλαγής.Υποψήφιος θα είναι όμως και ο Παύλος Γερουλάνος, ο πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχει μείνει μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αρνούμενος να ενταχθεί στο ΚΙΝΑΛ. «Ήμουν και παραμένω ΠΑΣΟΚ», λέει ο κ. Γερουλάνος, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το κόμμα, η παράταξη, η Κεντροαριστερά.Αποτέλεσμα εικόνας για Παύλος Γερουλάνος
Μπορεί οι εσωτερικές αυτές διαδικασίες να μην αφορούν στον κόσμο, ειδικά αυτή την εποχή, όμως οι διαδικασίες εκλέγουν ηγεσίες και διαμορφώνουν ισορροπίες και τελικώς και την πολιτική της παράταξης και του κόμματος. Έτσι, το επόμενο διάστημα ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ θα ταλαιπωρηθούν με τις διαδικασίες αλλά και με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν.
του Άκη Καλογερά
info@neaselida.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου