Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Τι λέει ο Βενιζέλος για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Τι λέει ο Βενιζέλος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Πηγή: Protagon.gr
Η υπόθεση της Novartis έχει καταρρεύσει και «έχει ευτελιστεί το σύμπαν» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος,
θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν έχουν ερευνηθεί και οι άλλες πτυχές της. 

Σε συνέντευξή του το Σάββατο στην ΕΡΤ1 και τη Βάλια Πετούρη ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της επικαιρότητας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη ύπαρξης συναινέσεων και σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, αλλά και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Σχετικά με το εκλογικό σύστημα, την ψήφο των εκτός επικρατείας πολιτών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε αρχικά ότι «είναι γενικά καλό να επιδιώκεται συναίνεση και εφόσον αυτό είναι εφικτό, πρέπει και να επιτυγχάνεται συναίνεση σε τέτοια θέματα, όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ένα ρόλο συμβολικό, ενοποιητικό».

 Προσθέτει: «Εξαρτάται πώς θα διαχειριστεί η πλειοψηφία, η κοινοβουλευτική, το ζήτημα της αναθεώρησης. Οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή ήταν τραγικοί. Το αποτέλεσμα είναι τώρα η απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τις διατάξεις που ρυθμίζουν τα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Θα δούμε λοιπόν μέχρι τη λήξη της θητείας του σημερινού Προέδρου πώς θα έχει διαμορφωθεί το συνταγματικό πλαίσιο. Αλλά ανεξαρτήτως του πώς θα έχει διαμορφωθεί το συνταγματικό πλαίσιο πρέπει να επιδιώκεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση».

 Για το ότι και το δικό του όνομα έχει ακουστεί ανάμεσα σε αυτό που θα μπορούσαν να προταθούν κατά την εκλογή νέου Προέδρου, απάντησε ότι «γίνεται μία συζήτηση η οποία θα έλεγα ότι είναι μάλλον δημοσιογραφική, δεν νομίζω όμως ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν πολιτικό και θεσμικό περιεχόμενο. Εν πάση περιπτώσει, πρόσωπα υπάρχουν πολλά και άξια να αναλάβουν το ρόλο αυτό. Σημασία έχει η χώρα να έχει ένα ρυθμό, να έχει μία προοπτική, να νιώθει ότι είναι συνεκτική, ότι είναι ασφαλής, ότι είναι αξιοπρεπής.

 Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο είπε ότι «θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση, η οποία είναι κοντά στην παράδοσή μας που είναι μία παράδοση αναλογικών εκλογικών συστημάτων, με ενίσχυση σε έδρες του πρώτου κόμματος από ένα σημείο και μετά. Διότι είναι άλλο πράγμα το πρώτο κόμμα να κινείται στο επίπεδο του 20%, και άλλο το πρώτο κόμμα να κινείται στο επίπεδο του 40%. Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια μίας συναίνεσης και μίας συμφωνίας στα θέματα αυτά, ανεξαρτήτως της αναθεώρησης του Συντάγματος».

 Ειδικότερα, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα, ένα ποιοι θεωρούνται εκτός επικρατείας Ελληνες με δικαίωμα ψήφου και το δεύτερο αν αυτοί θα ψηφίσουν με τους ίδιους όρους με τους εντός επικρατείας». »

 Στο δεύτερο σας απαντώ πολύ εύκολα, ναι, οπωσδήποτε, η ισότητα και η ισοδυναμία της ψήφου σημαίνει ότι όποιος είναι Έλληνας πολίτης εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και ψηφίζει, πρέπει να ψηφίζει με διασφάλιση και σεβασμό της ισοδυναμίας της ψήφου του. » 

Ενα άλλο στοιχείο το οποίο είναι πολύ σημαντικό είναι ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε, με βάση το ισχύον Σύνταγμα, δύο έννοιες. Η μία έννοια είναι η εκλογική περιφέρεια, άρα πρέπει όλοι να είναι κατανεμημένοι στις περιφέρειές τους, και, δεύτερον, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το νόμιμο πληθυσμό, το πόσες έδρες παίρνει η κάθε περιφέρεια εξαρτάται από το πόσοι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και έχουν μετρηθεί από τα δημοτολόγια στην τελευταία απογραφή, αυτός είναι ο νόμιμος πληθυσμός. Αυτά τα δύο δεν ξεπερνιούνται. Από εκεί και πέρα, στο πρώτο ερώτημα, ποιοι είναι, αυτό θα μας το πει ο Κώδικας Ιθαγενείας, θα μας το πουν οι νόμοι που διέπουν την εγγραφή στα δημοτολόγια. Άρα, μπορείς να πεις, βεβαίως, ότι κάθε εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο πρέπει να έχει τον αριθμό φορολογικού του μητρώου ή να έχει και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί να έχει ό,τι θα προβλέπει ο νόμος».

 «Αν υπήρχε στοιχείο για Novartis, θα το είχαν κάνει τούμπανο» 

Αυτό που παρακολουθούμε τώρα στην υπόθεση Novartis «είναι οι επιπτώσεις της ομηρίας και του ευτελισμού της Δικαιοσύνης. Είχε λειτουργήσει ένα παραδικαστικό κύκλωμα μεγάλων διαστάσεων, με επίκεντρο την κυβέρνηση [ενν. του ΣΥΡΙΖΑ] την ίδια».

 «Εδώ έχουμε δύο υποθέσεις στην πραγματικότητα. Την πολιτική οργάνωση της σκευωρίας Novartis και, ενδεχομένως, ένα κύκλωμα επιρροής δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για άλλες υποθέσεις, γιατί εδώ εμφανίζονται και άλλες υποθέσεις οι οποίες μπορεί να είχαν ένα ενδιαφέρον, όχι πολιτικό αλλά άλλου τύπου ενδιαφέρον. Και συνέχισε λέγοντας ότι «εάν υπήρχε οποιοδήποτε στοιχείο θα το είχαν κάνει τούμπανο, απλώς πιάνονται τώρα από τα μαλλιά τους. Έχει καταρρεύσει αυτό, έχει ευτελιστεί το σύμπαν». Επισημαίνει ακόμη ότι «δεν έχει γίνει καμία έρευνα για το ιατρικό σκέλος επί τόσα χρόνια και δεν έχει κληθεί ο περιβόητος κ. Φρουζής, ο οποίος κατηγορείται για όλα, να καταθέσει. Και λέει, διά του δικηγόρου του, «φωνάξτε με να σας πω την αλήθεια». Και δεν τον φωνάζει κανείς. Θα τον φωνάξει η Βουλή τώρα λοιπόν. Η Βουλή τώρα θα φωνάξει τον κ. Φρουζή, επιτέλους, να τον ρωτήσει κάποιος τι γίνεται, να πει τι έκανε, τι έκανε η εταιρία του, και νομίζω θα είναι καταλυτική η κατάθεσή του. Θα φωνάξει τους περιβόητους κουκουλοφόρους, αίροντας τον χαρακτηρισμό τους ως δήθεν δημοσίου συμφέροντος που τους δίνει και ποινική ασυλία, γιατί τους είχαν προσφέρει και ποινική ασυλία, και βέβαια θα φωνάξει τους εισαγγελείς». 

Σχετικά, τέλος, με το μεταναστευτικό, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, δεν θα λύσουμε το πρόβλημά μας με την Τουρκία χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας και το γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θα ήταν μία ψευδαίσθηση να νομίζουμε ότι μπορούμε να διευθετήσουμε, και μάλιστα πλήρως, το πρώτο ζήτημα χωρίς να γίνει τίποτα στο δεύτερο».

 Πρόσθεσε ότι «οι νέες μεταναστευτικές ροές έχουν αρχίσει και φαίνονται τώρα και σε πολύ μεγάλο βαθμό η Τουρκία είναι αυτή που ανοίγει και κλείνει τη στρόφιγγα. Για αυτό πρέπει να είναι πάρα πολύ δραστήρια και πιεστική η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση αυτή, διότι εμείς, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είμαστε και αιχμάλωτοι της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει και να εφαρμόσει στην πράξη μία πολιτική για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, που να είναι διαποτισμένη από την αντίληψη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». 

Για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία εκτίμησε ότι «θα είναι μία διαρκής κατάσταση και μία διαρκής αιμορραγία ή μία διαρκής διάθεση δυνάμεων, κάτι που για την Τουρκία βέβαια είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αυτό συνδέεται με τις προϋποθέσεις της πολιτειακής της ενότητας και με τις διαιρέσεις της, οι οποίες είναι πάρα πολύ μεγάλες, εθνοτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου