Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Θεσσαλονίκη: Κοσμοσυρροή για την ξενάγηση στο «σπίτι» των Μασόνων

εσωτερικό του Τεκτονικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το thestival.gr, το πλαίσιο του Open House Thessaloniki οι Μασόνοι της πόλης αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες του Μεγάρου τους στο κοινό. Από το πρωί του Σαββάτου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Τεκτονικό Μέγαρο στην οδό Φιλικής Εταιρείας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να ξεναγηθεί στο εσωτερικό του. 
Οι πόρτες του Μεγάρου θα είναι ανοιχτές για το κοινό μέχρι τις πέντε το απόγευμα και αύριο Κυριακή από τις έντεκα το πρωί έως και τις πέντε το απόγευμα. Όσοι θελήσουν να επισκεφτούν τον Ναό των Μασόνων για ένα στόρι στο Instagram ας μην μπουν στον κόπο καθώς οι οδηγίες των ξεναγών είναι ξεκάθαρες: απαγορεύεται η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση εντός της Μασονικής Στοάς.
Το τεκτονικό Μέγαρο άρχισε να χτίζεται το 1932. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτίριο εκλεκτιστικής αρχιτεκτονικής. Το 1935 αποπερατώθηκε η ανατολική πλευρά όπου σήμερα στεγάζεται ο κινηματογράφος «Μακεδονικόν». Ανακαινίστηκε μετά το 1978 και πλέον στεγάζει όλες τις τεκτονικές ομάδες της Θεσσαλονίκης.
oures_masonry.jpg
Σημειώνεται ότι στις 21 Νοεμβρίου το ethnos.gr πραγματοποίησε αυτοψία στο Τεκτονικό Μέγαρο. Στο ανώγειο του επιβλητικού διατηρητέου κτιρίου βρίσκεται μία μεγάλη αίθουσα αναμονής, οι τοίχοι είναι ντυμένοι με καθρέπτες, αγάλματα και μετάλλια σημαντικών τεκτόνων. Όλο το Μέγαρο ακολουθεί έναν αρχιτεκτονικό ρυθμό του Μεσοπολέμου, όπου η σπατάλη του χώρου είναι εμφανής. Ανεβαίνοντας στον πρώτο και δεύτερο όροφο του κτιρίου συναντάς τις στοές των Μασόνων-γεμάτες με αρχαιοελληνικά και μεσαιωνικά σύμβολα-όπου πραγματοποιούνται καθημερινά τεκτονικές εργασίες.
Στο βάθος των στοών δεσπόζει το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης «Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης». Ο έναστρος ουρανός στο ταβάνι των στοών, το δάπεδο με τα ασπρόμαυρα πλακάκια, περίτεχνα κηροπήγια και δύο μαρμάρινες κολόνες με τα γράμματα B και J γεμίζουν τον επισκέπτη με απορίες για το τι σημαίνουν όλα αυτά αλλά δημιουργούν και ένα κλίμα μυσταγωγίας. 

Μιχαήλ Ματτές: Ο τεκτονισμός είναι τρόπος και στάση ζωής 

Του Τίμου Φακαλή
Λίγο μετά το σούρουπο οι τέκτονες κατευθύνονται στο τεκτονικό μέγαρο για «εργασίες» ή κατά κόσμον συνεδριάσεις. Φορούν μαύρα κοστούμια, γραβάτες ή παπιγιόν, μπλέιζερ, ποδιές με ειδικούς συμβολισμούς, λευκά γάντια και μπαίνουν στη Στοά. Υπό τους ήχους κλασικής μουσικής και αφού ορκιστούν πως ό,τι ειπωθεί θα μείνει μεταξύ τους ανοίγουν οι συνεδριάσεις. Κάθε φορά ένας τέκτονας παρουσιάζει ένα διαφορετικό φιλοσοφικό θέμα και αμέσως μετά ξεκινά συζήτηση που οδηγεί καθένα από τα μέλη της Στοάς σε μια προσωπική αναζήτηση. 
Μετά το τέλος της συνεδρίασης οι τέκτονες κατευθύνονται στο υπόγειο του Μεγάρου όπου φιλοξενείται εστιατόριο, το λεγόμενο «ποτήριον Αγάπης». Γιατροί, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίου και πολλές ακόμη ειδικότητες χαλαρώνουν, συστήνονται καλύτερα και συζητούν συνοδεία καλού φαγητού και κρασιού. 
«Στόχος μας είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, να εξελιχθούμε πνευματικά αναβαθμίζοντας και την ίδια την κοινωνία» δήλωσε στο ethnos.gr ο Ενδοξότατος Μεγάλος Διδάσκαλος της Μ.Σ.Τ.Ε., Μιχαήλ Ματτές, προσπαθώντας να λύσει το απορημένο μας βλέμμα προς τι όλα αυτά τα σύμβολα.
maswnoi_thessaloniki.jpg
Αν και έχουν περάσει 40 χρόνια δεν θα ξεχάσει, όπως μας εκμυστηρεύτηκε, τη μέρα που μυήθηκε. «Αγαπητέ μου ήταν μια σημαδιακή στιγμή και με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή», ανέφερε στο ethnos.gr o Μιχαήλ Ματτές με βαριά φωνή, η οποία διαπερνούσε τη Στοά, κοιτώντας μας στα μάτια. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ όμως να σας φανερώσω στοιχεία της μύησης. Είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία και πάνω απ΄ όλα μυστική που ο καθένας τη βιώνει διαφορετικά».
Σύμφωνα με τον τέκτονα, Μιχαήλ Ματτέ, όλα αυτά τα χρόνια ο Τεκτονισμός, διδάσκει με βιωματικό τρόπο και προτρέπει να μεταδοθεί δια του παραδείγματος σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, η σπουδή της αγάπης, σαν το μοναδικό υλικό πλήρωσης της ελεύθερης συνείδησης του ανθρώπου. Αξιοσημείωτη, όπως τόνισε ο κ. Ματτές είναι και η σημαντική φιλανθρωπική δράση που αναπτύσσουν οι τέκτονες. 
«Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι από την πρώτη στιγμή προσφέραμε σημαντική οικονομική βοήθεια στους πληγέντες στο Μάτι. Εξάλλου οι περισσότεροι Τέκτονες είναι σταθερά εθελοντές αιμοδότες. Κάθε χρόνο, στην θεσμοθετημένη πλέον εκδήλωση Αλληλεγγύης της Μ.Σ.Τ.Ε., αλλά και καθημερινά οι Στοές μεμονωμένα, κάνουμε δωρεές όπως το αυτοκίνητο που δωρίθηκε φέτος στο Πυροσβεστικό Σώμα, χορηγούμε υποτροφίες σε αριστούχους σπουδαστές που προτείνονται από επιστημονικές εταιρείες και ιδρύματα και εκδίδουμε διατακτικές τροφίμων που χορηγούνται σε σωματεία διακονίας παιδιών με ειδικές ανάγκες, τις οποίες εξαργυρώνουν σε σούπερ μάρκετ», σημείωσε ο κ. Ματτές και πρόσθεσε: «Θέλουμε να είμαστε αθόρυβοι. Προσφέρουμε το κατά δύναμιν χωρίς τυμπανοκρουσίες».
Ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μ.Σ.Τ.Ε. απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί κλειστής ομάδας αλλά και τις θεωρίες συνωμοσιών. «Είμαστε απλοί άνθρωποι και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η πνευματική εξέλιξή μας αλλά και η πρόοδος της κοινωνίας μέσω ιστορικών φιλοσοφικών αναζητήσεων και προβληματισμών. Ο τεκτονισμός είναι τρόπος ζωής. Αποκτάς καινούριους φίλους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεχνάς τον προηγούμενό σου περίγυρο. Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι. Γι' αυτό ανοίγουμε το τεκτονικό Μέγαρο στο κοινό και η συμμετοχή του Μεγάρου στη διοργάνωση του Open House το προσεχές Σαββατοκύριακο αποτελεί πολύ μεγάλο βήμα, αν σκεφτεί κανείς ότι άνοιγε τις πόρτες του μόνο τρεις φορές τον χρόνο στις Λευκές Εορτές για να υποδεχτεί φίλους και συγγενείς των τεκτόνων αλλά και για να παρακολουθήσουν ομιλίες παρόμοιες με αυτές των τεκτονικών εργαστηρίων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου