Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Αυτή είναι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Ο χάρτης με τις θαλάσσιες ζώνες

Ερντογάν Λίβυος, χάρτηςΣτη δημοσιότητα δόθηκε η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.


Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν, σήμερα, στην τουρκική Βουλή προκειμένου να εγκριθεί. το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον ίδιο χάρτη που είχε δημοσιευθεί τις προηγούμενες μέρες.

Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης έχει περιέλθει σε γνώση του ΥΠΕΞ το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας Λίβυος. Δεν έχει παραδοθεί από την πρεσβεία της Λιβύης. Ωστόσο το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει ότι δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατύπωσε την ίδια θέση, ενώ η Αθήνα έχει ήδη επιδώσει τελεσίγραφο στον Πρέσβη της Λιβύης να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, μέχρι την Παρασκευή.
Την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης έχουν ήδη καταδικάσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Ο χάρτης όπως δόθηκε στη Βουλή της Τουρκίας





Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο THA, στον βασικό χάρτη εμφανίζεται με την επισήμανση Α-Β το ακριβές σημείο όπου «συνορεύουν» στη θάλασσα Τουρκία και Λιβύη. Το ίδιο πρακτορείο δημοσιοποίησε έναν πιο επεξηγηματικό χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σημείο Α-Β (F-E), όπως στον αυθεντικό χάρτη της συμφωνίας.

Με βάση την αρχή της ίσης κατανομής, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Τουρκικής Βουλής, ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες υποστήριξε ότι η συμφωνία υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής». Παράλληλα, ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών σε μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων. «Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή’. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της ‘ίσης κατανομής’ επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», σημείωσε.



Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου