Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Κοτζιά: Όλο το παρασκήνιο

Αποτέλεσμα εικόνας για Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Κοτζιά: Όλο το παρασκήνιοΟι τρεις επιστολές που αντάλλαξαν το προηγούμενο διάστημα, το
δισέλιδο με τις θέσεις για τη δημιουργία κοινωνικού και πολιτικού Μετώπου που παρέδωσε ο επικεφαλής του "Πράττω" στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και οι συζητήσεις για το Φόρουμ Διαλόγου
Τρεις επιστολές είχαν ανταλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς, πριν από την –επιτυχημένη- συνάντηση που είχαν ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του «Πράττω», το μεσημέρι της Παρασκευής, στο κτίριο της Κουμουνδούρου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει γραπτώς στην επιστολή του επικεφαλής του «Πράττω», επιστολή που είχε ως αποδέκτες τις ηγεσίες των κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στη χώρα μας, ο Ν. Κοτζιάς ανταπάντησε και έτσι οριστικοποιήθηκε το ραντεβού της Παρασκευής. Ένα ραντεβού που αν μη τι άλλο έσπασε τον πάγο που υπήρχε μετά την παραίτηση του Ν. Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, επειδή ο τότε πρωθυπουργός αναγκάστηκε να μην πάρει θέση στις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου κατά του τότε ΥΠΕΞ, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε ο ίδιος τον επικεφαλής του «Πράττω» στο ασανσέρ και τον ασπάστηκε, λέγοντάς του πόσο πολύ χαίρεται που τον ξαναβλέπει.
Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης, με τον Νίκο Κοτζιά να παραδίδει στον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωμα δυο σελίδων, όπου περιέγραφε τις προτάσεις της Κίνησής του για το διάλογο που πρέπει να υπάρξει μεταξύ των κομμάτων, των κινήσεων, των προσωπικοτήτων και των φορέων του προοδευτικού χώρου για τη δημιουργία Μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που κοινή υπήρξε η πεποίθηση πως πάει τη χώρα αρκετά χρόνια πίσω, αλλά και ότι στους σχεδιασμούς της είναι οι πρόωρες εκλογές.
Για τη δημιουργία του Μετώπου μάλιστα η πρόταση είναι να δημιουργηθεί ένα Φόρουμ Διαλόγου, μετά προφανώς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα συζητηθεί το προγραμματικό πλαίσιο.
ΣΥΡΙΖΑ και «Πράττω», επίσης, δεσμεύτηκαν, μεταξύ άλλων, ο ένας να καλεί στελέχη του άλλου στις συγκεντρώσεις του.
Υπενθυμίζεται ότι το «Πράττω» δεν προτίθεται να συμμετέχει στις διεργασίες για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την αυτόνομη πορεία του, θα επιμείνει όμως σε πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παράλληλα, σε πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το «Πράττω», καθώς αναγνωρίζουν στον Νίκο Κοτζιά τη μεγάλη του προσφορά στις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την προοδευτική του σκέψη.
news247
Βασίλης Σκουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου