Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Τουρκία: Πούτιν – Ερντογάν εγκαινιάζουν τον αγωγό TurkStream

Αποτέλεσμα εικόνας για Τουρκία: Πούτιν – Ερντογάν εγκαινιάζουν τον αγωγό TurkStreamΣτην Κωνσταντινούπολη συναντώνται σήμερα ο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream που ανοίγει ένα νέο δρόμο για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Τουρκία και την Ευρώπη.


Ο Ρωσία είναι ο βασικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, - η οποία εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες – μέσω ενός άλλου υποθαλάσσιου αγωγού, του Blue Stream και του West Line που διέρχεται από την Ουκρανία. Λόγω των εντάσεων στις σχέσεις Μόσχας – Κιέβου ο νέος αγωγός TurkStream επιτρέπει στη Ρωσία να παρακάμπτει την Ουκρανία ανοίγοντας μια δεύτερη απευθείας γραμμή μεταφοράς αερίου στην Τουρκία, απ’ όπου θα διακινούνται ποσότητες και στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω νέων ή υφιστάμενων αγωγών.

Λιβύη, Συριακό και κρίση ΗΠΑ-Ιράν στην ατζέντα Ερντογάν – Πούτιν
Η ατζέντα των συνομιλιών Πούτιν-Ερντογάν περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης, όπου οι δύο ηγέτες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά και οι περιφερειακές εντάσεις στο Ιράκ και το Ιράν μετά τον φόνο του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί και τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις αντιποίνων σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Ερντογάν και Πούτιν συναντώνται συχνά καθώς οι δύο χώρες συνεργάζονται στο εμπόριο, τον τομέα της ενέργειας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για τον εμφύλιο στη Συρία και τώρα και στη Λιβύη.

Ο Πούτιν βρίσκεται στην Τουρκία μετά από μια επίσκεψη στη Συρία, όπου συναντήθηκε με τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Η στήριξη από τη Μόσχα στην επίθεση των δυνάμεων του τελευταίου στην επαρχία Ιντλίμπ έχει ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους προς τα κλειστά σύνορα με την Τουρκία.

Η σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Λιβύη είναι το επόμενο μέτωπο όπου Ερντογάν και Πούτιν προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή. Η Τουρκία έστειλε όπλα και στρατεύματα για να στηρίξει την αποδυναμωμένη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του αλ Σάρατζ, με την οποία σύναψε και τη συμφωνία, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου