Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Χίος - Λέσβος: Ατακτη υποχώρηση των ΜΑΤ-Πήραν τα όπλα οι κάτοικοι στα νησιά

Αποτέλεσμα εικόνας για Χίος - Λέσβος: Ατακτη υποχώρηση των ΜΑΤ-Πήραν τα όπλα οι κάτοικοι στα νησιά
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από Λέσβο και Χίο εκτιμάται από τις Αρχές ότι θα αποκλιμακώσει την κατάσταση στο στρατόπεδο Κυριαζή, όπου κάτοικοι της Λέσβου βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών κρατούσαν καραμπίνες και
πυροβολούσαν. Στο εσωτερικό του στρατοπέδου βρίσκονται ταμπουρωμένες έξι διμοιρίες των ΜΑΤ.Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι «αυτή την ώρα οι περίπου 1.500 κάτοικοι που ήταν μπροστά στο στρατόπεδο έχουν απομακρυνθεί σε απόσταση 500 μέτρων, με χρήση χημικών.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει σε ένα βαθμό αποκλιμακωθεί, αν και τα άτομα αυτά παραμένουν στο σημείο. Η εξαγγελία της αυριανής αποχώρησης των αστυνομικών δυνάμεων, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης». 
Ταμπουρωμένες στο στρατόπεδο Κυριαζή στη βρίσκονται αυτή την ώρα έξι διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες δέχονταν πυροβολισμούς από κατοίκους της Λέσβου που κρατούσαν καραμπίνες. Το κλίμα ήταν πολεμικό, με τους αστυνομικούς να περιμένουν ενισχύσεις για να μπορέσουν να ελέγξουν τις οργανωμένες ένοπλες ομάδες.
Η κατάσταση έχει πλέον ξέφυγε από κάθε έλεγχο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, καθώς οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. δέχονταν επιθέσεις με όπλα. Στη θέση όπου θα κατασκευαζόταν το νέο κέντρο δύο αστυνομικοί δέχτηκαν νωρίτερα την Τετάρτη πυροβολισμούς με καραμπίνες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στα πόδια από σκάγια και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Επίσης, μία κλούβα των ΜΑΤ «γαζώθηκε» από καραμπίνες, με τους αστυνομικούς να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν άρον άρον το σημείο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.


Και σαν να μην έφταναν αυτά, στις 18.30 οργανωμένη ομάδα ατόμων εισέβαλε σε δεύτερο ξενοδοχείο στο Δήμο Γέρας, όπου διαμένουν αστυνομικοί από την Αθήνα. Οι κάτοικοι εισέβαλαν στα δωμάτια, πήραν τα προσωπικά αντικείμενα των αστυνομικών, τα πέταξαν έξω και τα έκαψαν. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, ζήτησε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αποσυρθούν άμεσα οι διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από Μυτιλήνη και Χίο.


Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. διαμαρτυρήθηκαν έντονα για όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες εναντίον των συναδέλφων τους, με αποκορύφωμα –όπως λένε- την εισβολή κατοίκων της Χίου στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν άντρες της ΥΜΕΤ.
Στέλιος Πέτσας: Αποσύρονται μερικές διμοιρίες των ΜΑΤ από τα νησιά

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν την Πέμπτη ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και δήμαρχοι τριών νησιών που θα κατασκευαστούν κλειστές δομές σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση των τελευταίων ημερών, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.


«Θα πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις που έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Είναι πρωτοφανείς εικόνες βίας αυτές που βλέπουμε. Προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στη Λέσβο και αύριο στη Χίο.


Οι αστυνομικές δυνάμεις – κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στη βάση τους, στην Αθήνα, και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά» σημείωσε.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός υπεύθυνος αυτο
ύ του χάους

Η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και για την απόφαση της κυβέρνησης για απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Έπρεπε πρώτα να γίνουν τα νησιά μας εμπόλεμη ζώνη για να ανακαλέσει ο κ. Μητσοτάκης τα ΜΑΤ και να καλέσει σε διάλογο;

Ο κ. Μητσοτάκης μετά το επτάμηνο μπάχαλο και αφού μετέτρεψε σε εμπόλεμη ζώνη τα νησιά για 48 ώρες, οδηγώντας την κατάσταση σε πρωτοφανείς συνθήκες σύγκρουσης και κοινωνικής αναταραχής, ακόμα και με πυροβολισμούς, ανακαλεί άρον άρον τις δυνάμεις των ΜΑΤ. 

Και αύριο, μετά το φιάσκο και εκ των υστέρων, καλεί σε διάλογο τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός υπεύθυνος αυτού του χάους.

Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ο διάλογος, η αποσυμφόρηση των νησιών και ο δίκαιος διαμοιρασμός των βαρών της προσφυγικής κρίσης με αλληλεγγύη ανά την επικράτεια, όπως είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και σε αυτή τη λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρωγός ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, όπως δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της κρίσης.

Καλούμε εκ νέου λοιπόν τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει οριστικά την επικίνδυνη επιλογή της βίας και του αυταρχισμού, πριν η εμμονή του οδηγήσει σε θύματα.



ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου