Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Κυριάκος Πιερρακάκης ; Ηλεκτρονικά έως το τέλος Ιουνίου και το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών

Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριάκος ΠιερρακάκηςΕτοιμο να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση, αυτή της απλούστευσης των διαδικασιών στις περιπτώσεις θανάτου, για τις οποίες απαιτείται η συγκέντρωση πλήθους εγγράφων για να ολοκληρωθεί μια σειρά από διαδικασίες, όπως τα ζητήματα κληρονομιάς ή η διακοπή λήψης της σύνταξης του εκλιπόντος, φιλοδοξεί να είναι σε λίγο καιρό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύστερα και από την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής δήλωσης γέννησης που ξεκινήσε σε μαιευτήρια και νοσοκομεία.

Το υπουργείο έως το τέλος του Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να λαμβάνουν άμεσα και ηλεκτρονικά, ένα από τα σημαντικότερα πιστοποιητικά σε περίπτωση θανάτου, αυτό των εγγυτέρων συγγενών η έκδοση του οποίου είναι απαραίτητη όταν ο πολίτης που απεβίωσε δεν έχει σύζυγο, παιδιά, αδέρφια ή γονείς.

Να σημειωθεί ότι έως τώρα οι οικείοι του νεκρού ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τεράστια γραφειοκρατία προκειμένου να εκδώσουν το πιστοποιητικό θανάτου του, ώστε να ενημερωθούν τα μητρώα και στη συνέχεια να διακόψουν τη φορολογική και ασφαλιστική του ιδιότητα, τη σύνταξή του, κλπ.

Στόχος του υπουργείου είναι όλα τα παραπάνω να μπορούν να ολοκληρώνονται αυτόματα μετά την έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου του εκλιπόντος. Ωστόσο πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαιδαλώδη διαδικασία και ως εκ τούτου σε πρώτη φάση αναμένεται να χορηγείται ηλεκτρονικά μόνο το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, το οποίο θα ψηφιοποιηθεί.

Η ψηφιοποίηση του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, όπως επεσήμανε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου