Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Η αποξένωση τρομάζει τους Έλληνες περισσότερο από τον κορονοϊό

Ο εγκλεισμός στο σπίτι και η αποξένωση από συγγενείς και φίλους τρομάζει περισσότερο τους Έλληνες σε αυτήν την τρομακτικά δύσκολη περίοδο και λιγότερο ο φόβος των συνεπειών στην υγεία από τον κορονοϊό. Αυτό συνεπάγεται από τις ερωτήσεις και τις καταθέσεις ψυχής πολιτών στους επιστήμονες της Εταιρείας Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Πανάκεια». 

Πολλοί είναι οι πολίτες που αναζητούν ανακούφιση από ειδικούς στην τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση που υφίστανται από την πανδημία του κορονοϊού και των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής του και όπως είπε στο ethnos.gr ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος της «Πανάκεια», Αναστάσιος Πλατής, κάθε μέρα, αρχής γενομένης από την περασμένη Δευτέρα που επιβλήθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ολοένα και περισσότεροι πολίτες τηλεφωνούν για βοήθεια.

«Οι πολίτες τηλεφωνούν, ανησυχώντας για σημάδια κατάθλιψης, Τους στενοχωρεί που μένουν στο σπίτι, που μένουν στο σπίτι μόνοι τους πολλοί από αυτούς και ανησυχούν έντονα για το τι συμβαίνει γύρω τους. Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για πολίτες που αντιμετώπιζαν ήδη κάποια ψυχικά νοσήματα πριν τον κορονοϊό. 

Υπάρχει έντονος προβληματισμός και άγχος, για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό και αν τα παιδιά τους αλλά και οι ίδιοι θα επανέλθουν και πάλι στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον κορονοϊό, αλλά τους περισσότερους τρομάζει ο εγκλεισμός και η απομόνωση στο σπίτι. Υπάρχει τεράστια ανησυχία, για το αν θα βρουν και πάλι τις κοινωνικές επαφές και συνδιαλλαγές τους», ο κ. Πλατής.

Αγχώνονται που δεν βλέπουν τα εγγόνια

Κατά τον ίδιο, οι ηλικιωμένοι ανησυχούν και στενοχωριούνται πολύ έντονα για το γεγονός ότι δε βλέπουν τα εγγόνια τους. Αποτελεί γι' αυτούς ένα τεράστιο βάρος αυτή η λαχτάρα και στις συνομιλίες βγάζουν την αγωνία τους να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό αυτή η δύσκολη κατάσταση.
Συμβουλές ψυχικής υγείας αναζητούν από ειδικούς και αυτοί που φροντίζουν ηλικιωμένους με άνοια. Ο κορονοϊός και τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισής του επέφεραν αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα αυτών των ανθρώπων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αδυνατεί να αντιληφθεί την αιτία αλλά και την αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών. 

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τα άτομα που τους φροντίζουν, να υιοθετήσουν μία καθημερινή ρουτίνα, ένα καθημερινό πρόγραμμα για τους πάσχοντες από άνοια.
On line συνεδρίες


Οι ψυχίατροι αναγκάζονται να κάνουν και on line συνεδρίες με πολίτες, προκειμένου να βγάλουν τους φόβους τους, αλλά και να αναζητήσουν ανακούφιση και παρηγοριά. 

Σύμφωνα με τον κ. Πλατή, οι περισσότεροι από αυτούς που καλούν για ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια, είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι βιώνουν και περισσότερο την κοινωνική αποξένωση σε σχέση με τους νεότερους. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους καλούντες είναι γυναίκες, οι οποίες κατά τους ειδικούς βιώνουν εντονότερα τις ψυχολογικές επιπτώσεις, αλλά και αναζητούν ευκολότερα βοήθεια.

«Μια μορφή κατάθλιψης ή μια διάθεση συναισθηματικής φόρτισης μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές συνέπειες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης, τα οποία προσφέρουν τηλεφωνικά βοήθεια. Οι νεότεροι, που είναι περισσότερο εξοικειωμένοι, μπορούν να ενημερώσουν τους ηλικιωμένους και να τους προτρέψουν να καλούν σε βοήθεια», σημειώνει ο κ. Πλατής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου