Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Μητσοτάκης: Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία της πρώτης κατοικίας



Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή το τέλος Ιουλίου του 2020, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει μέσα στην πανδημία» και προανήγγειλε νέο πλαίσιο μέσα στον Ιούλιο. 

Το νέο πρόγραμμα - γέφυρα, είπε ότι θα προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών και θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο.
Οι λεπτομέρειες αυτού του πλαισίου αυτού θα ανακοινωθούν στις 5 το απόγευμα, μαζί με άλλες ανακοινώσεις που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης. 


Είπε ακόμα ότι έχουν υποβληθεί 3.198 αιτήσεις στις τράπεζες για το υπάρχον σύστημα.Παράλληλα, ανακοίνωσε τη συνέχιση της στήριξης των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή με το επίδομα ειδικού σκοπού αλλά και τη στήριξη όσων επιστρέψουν στις δουλειές τους με μειωμένες αποδοχές και ωράριο. 

Το ίδιο, είπε, θα ισχύσει για επιδόματα σε άνεργους και μακροχρόνια ανέργους. Όλο αυτό είπε θα γίνει και μέσα από την αξιοποίηση του προγράμματος Sure της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα παραμείνει στη διάθεση των επιχειρήσεων επιδότηση επιτοκίου, επιστρεπτέα προκαταβολή και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες προανήγγειλε την ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα ισχύσουν τον Μάιο αλλά και ένα σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού.
Υπερασπίστηκε τις ΠΝΠ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του απαντώντας για την κατάχρηση των ΠΝΠ όλο αυτό το διάστημα αλλά και την κοινοβουλευτική «καραντίνα», λέγοντας ότι η Βουλή λειτούργησε τους τελευταίους 2 μήνες και ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε το εργαλείο των ΠΝΠ.

«Η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί. Η έκκληση που κάνω είναι να σταματήσει στη δημόσια αντιπαράθεσή μας αυτή τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες», ήταν η απάντησή του στην κατακραυγή.
Βέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε αρκετά σημεία της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε μεταξύ άλλων πως δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε πότε 29 πότε 36 δισ. σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, είπε και πρόσθεσε ότι τις λεπτομέρειες δεν έχουμε ακούσει και ότι αναμένει με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Η εικόνα που έχω είναι ότι η αντιπολίτευση προτείνει ξοδέψτε χωρίς να λέει πότε και για ποιους. Φωτίζετε ένα δέντρο που δεν υπάρχει πλέον, γιατί το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015», είπε.

Μίλησε μάλιστα για «εύκολες διατυπώσεις» περί εμπροσθοβαρών στηρίξεων, που κατά την κυβέρνηση υπονομεύουν τις δυνατότητες της χώρας σε ένα δεύτερο κύμα και έκανε λόγο για «λαΪκισμούς» περί επιτάξεων ιδιωτικών κλινικών. «Είχαμε πει πρώτοι ότι αν χρειαστούμε τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα έχουμε τα νομοθετικά εργαλεία για να το κάνουμε, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε», ανέφερε.

Αν είχαμε ακούσει τη δική σας συνραγή θα είχαμε ξοδέψει 57 εκατ. ευρώ αχρείαστα, είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο λεγόμενο «μαξιλάρι» ρευστότητας. Το ερώτημα είναι αν μας ζητούν να ακουμπήσουμε και το δεσμευμένο απόθεμα είπε, λέγοντας ότι αυτό θα σήμαινε πως η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί και πάλι σε πρόγραμμα αυστηρής επιτήρησης.

Καταλόγισε δε «μικρότητα» στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου του είπε η ύφεση θα είναι μεγάλη και παγκόσμια, δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το 2015 η Ελλάδα εγκλωβίστηκε σε ύφεση και καθήλωση ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είχε ανάπτυξη.

«Οι συνέπειες χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες» εκτίμησε λέγοντας πως «η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το θεμέλιο για την ανάταξη της οικονομίας»
Αυτοεπιβράβευση και ευχαριστίες σε ιδιώτες

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός μίλησε για άλλη μια φορά για επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, την οποία όπως είπε «δεν την πιστώνεται η κυβέρνηση, αλλά συνολικά ο ελληνικός λαός».
«Ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο. Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν», είπε και ανέφερε ότι έχουν ληφθεί μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ.

Στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες κλίνες covid διαθέσιμες, που ελπίζουμε να μην τις χρειαστούμε. Από 565 που παραλάβαμε έχουμε 1.015 κλίνες ΜΕΘ μέσα σε δύο μήνες, είπε και συμπλήρωσε για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ ότι 3748 έχουν ήδη ενταχθεί ενώ εγκρίθηκαν και προωθούνται οι 3.000 προσλήψεις για το Βοήθεια στο Σπίτι.

Ευχαρίστησε επίσης όσους συνεισέφεραν να μην υπάρχουν ελλείψεις υγειονομικού υλικού, μίλησε για «πόλεμο» για το ποια χώρα μπορούσε πρώτη να έχει πρόσβαση στο υλικο και είπε ότι «ουδέποτε υπήρξαν ελλείψεις» στα νοσοκομεία.

Σχεδόν 64 εκατ. έγιναν κρεβάτια, αναπνευστήρες, αντιδραστήρια για τεστ, μάσκες κλπ είπε αναφερόμενες στις δωρεές και προανήγγειλε αναλυτική παρουσίαση από το υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου