Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Θέσπιση καθολικού εγγυημένου εισοδήματος προωθεί η ισπανική κυβέρνηση

Με στόχο να βοηθήσει όσους πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιταχύνει τη θέσπιση καθολικού εγγυημένου εισοδήματος, με το ποσό να εκτιμάται στα 440 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα μείνουν ακάλυπτοι όσοι εξαιτίας της πανδημίας έχουν χάσει την εργασία τους ή έχουν χάσει τα αναγκαία προς το ζην. Η Ισπανία, με 140.500 κρούσματα και περίπου 13.800 νεκρούς, έχει επιβάλει καραντίνα και κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων που δεν θεωρούνται απολύτως αναγκαίες για την πρόληψη περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού από τα μέσα Μαρτίου και τα μέτρα αυτά αποφασίστηκε να επεκταθούν τουλάχιστον έως τις 26 Απριλίου.

Αρχικά, το εγγυημένο εισόδημα θα προορίζεται για περιορισμένο τμήμα του πληθυσμού, εκείνο με τις μεγαλύτερες ανάγκες, καθώς στην Ισπανία ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 302.000 μόνο μέσα στον Μάρτιο.


Ο Αλβέρτο Γκαρθόν, υπουργός Κατανάλωσης, που προέρχεται από τους Podemos, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επεκτείνει το εγγυημένο αυτό εισόδημα το συντομότερο στο σύνολο του πληθυσμού.

«Υπάρχει διευρυμένη συναίνεση μέσα στην κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με πολλά υπουργεία για να θέσουμε σε λειτουργία το μέτρο τούτο», δήλωσε επίσης σήμερα.

«Πρόκειται να το θεσπίσουμε (το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) το ταχύτερο δυνατόν», διαβεβαίωσε και η υπουργός Οικονομικών Νάδια Καλβίνιο, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού La Sexta, τονίζοντας πως στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «χρήσιμο» εργαλείο για το «προσωρινό» πρόβλημα του κορονοϊού και αυτό «να παραμείνει στη συνέχεια για πάντα, για να αποτελέσει ένα δομικό, μόνιμο στοιχείο».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, τόνισε ότι «ήταν ήδη μια πρώτιστη ανάγκη πριν από την κρίση, με δέκα εκατ. πολίτες να βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και με ποσοστά 30% παιδικής φτώχειας στην Ισπανία. Με την παρούσα κρίση, η κατάσταση του κινδύνου αυτή έχει υπερπολλαπλασιαστεί. Οι άνθρωποι στις πιο ευπαθείς συνθήκες, εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους, όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι ή να αγοράσουν τρόφιμα πρώτης ανάγκης στα σουπερμάρκετ, δεν μπορούν να επιτρέψουν να μην πάρει δραστικά την κατάσταση στα χέρια της η κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου