Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Το «ταμείο» του Βρούτση και οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα

Ο κ. Βρούτσης πιάστηκε να ζημιώνει το Δημόσιο, δίνοντας 85 εκατ. ευρώ σε συνεργάτες του, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα voucher, βάλλοντας κατά του Κ. Μητσοτάκη, την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του.
Τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίον θα κινηθεί και θα χαράξει την αντιπολιτευτική του στρατηγική «φωτογραφίζει» το φιάσκο «Σκόιλ Ελικίκου» των voucher και η δυσμενής θέση στην οποία περιήλθε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως πρόκειται για δικαίωση της στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας επέλεξε να συναινέσει στις πρωτοβουλίες της επιστημονικής κοινότητας κρατώντας χαμηλούς τόνους και αρνούμενος να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και να «χτυπήσει» σε κάθε ευκαιρία τόσο στο επίπεδο της οικονομίας και της εργασίας όσο και στο πεδίο της διαφάνειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αναδίπλωση Μητσοτάκη για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με την παράλληλη παραμονή ωστόσο του κ. Βρούτση στον υπουργικό θώκο, πέρα από μία σημαντική πρώτη νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει το δρόμο για την επαναφορά της «κανονικότητας» και στην πολιτική αντιπαράθεση.

Πρώτα από όλα, στο πρόσωπο του Υπουργού Εργασίας πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση έχει βρει τον αδύναμο κρίκο του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή νέα παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ με «τέσσερα απλά ερωτήματα» προς τον κ. Βρούτση, τα οποία ωστόσο ουδόλως αφορούν τον ίδιον αλλά επί της ουσίας βάζουν ευθέως το κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.


«Ο κ. Βρούτσης πιάστηκε να ζημιώνει το Δημόσιο, δίνοντας 85 εκατ. ευρώ σε συνεργάτες του, ημέτερους και κολλητούς της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης τον διατηρεί στη θέση του, σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό. Μιας και παραμένει λοιπόν Υπουργός» σημειώνουν από την Κουμουνδούρου και παραθέτουν τα ερωτήματα:

1. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται, περιμένουμε ακόμα απάντηση από τον λαλίστατο κ. Βρούτση: Τη δουλειά με τις επτά πλατφόρμες την έστησε μόνος του ή σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Μητσοτάκη;

2. Για ποιο λόγο διατυμπανίζει δεξιά και αριστερά ότι δεν πρόκειται να αποπεμφθεί αφού αυτά που υπέγραψε τα είχε λάβει από το Μέγαρο Μαξίμου; Μήπως εκβιάζει επειδή το σχέδιο με τα ΚΕΚ δεν ήταν δικό του αλλά του πρωθυπουργικού γραφείου;

3. Μπορεί να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν οι δύο από τις επτά πλατφόρμες των ΚΕΚ να στήθηκαν μία μέρα μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού;

4. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν τον αποπέμπει γιατί έχει λερωμένη την φωλιά του για το σκάνδαλο με τα ΚΕΚ. Ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί και να εξαφανιστεί;»
Κάνουν το πρώτο ταμείο στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον απολογισμό που κάνουν στην Κουμουνδούρου, πέρα από τα εμφανή, ότι έσπασε καραντίνα σε επίπεδο μίντια, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε όλη την αντιπολίτευση στο ρυθμό που χάραξε ο ίδιος λειτουργώντας ως ηγέτης της σε ένα αντικυβερνητικό μπλοκ.

Σημειώνουν δε, ότι για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκτεθεί αφού έχει φορτωθεί τον κ. Βρούτση. «Παρά το άδειασμα η παραμονή του είναι οξύμωρο και αστείο», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, σημειώνουν, με νόημα ότι ο Τσίπρας άνοιξε διαύλους με φορείς και κοινωνικές ομάδες που στο παρελθόν βρέθηκαν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ , επιφέροντας το πρώτο μετεκλογικό πλήγμα στις σχέσεις Μητσοτάκη μεσαίας τάξης. Στην Κουμουνδούρου ο «Κωδικός» Βρούτση θα είναι οδηγός για τον τρόπο αντιπολίτευσης αλλά και θα επανέρχεται ως πίεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό εις το… διηνεκές.

Δεν αφήνουν ασχολίαστο, ότι για πρώτη φορά εν μέσω πανδημίας και ενώ κυριαρχούσε θετικά με τη διαχείριση της, θεωρούν, ότι τα αντιπολιτευτικά πυρά δημιουργούν ρωγμή στην εικόνα της κυβέρνησης. Στη συνέχεια θα αξιοποιούν πολιτικά ότι, η αναδίπλωση του κ. Μητσοτάκη δεν ήρθε παρά τις αντιδράσεις σε επίπεδο social media και αποκαλύψεων, αλλά την ώρα που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε με την επίκαιρη ερώτηση να κορυφώσει θεσμικά και κοινοβουλευτικά την αντιπαράθεση και υπό το βάρος των αποκαλύψεων. Παράλληλα, όπως λένε κομματικές πηγές, την ώρα που θα έρθουν στο προσκήνιο οι εργασιακές σχέσεις και η αντιμετώπιση της κρίσης από την ύφεση, «ο αρμόδιος Υπουργός θα έχει την εικόνα της αναξιοπιστίας».
Συνεχίζεται το πρέσινγκ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται πλέον να επανακαταθέσει την επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των voucher, επικαιροποιημένη με τα νέα στοιχεία που «φωτογράφισε» η χθεσινή ανακοίνωση, όπως προκύπτουν μετά την κυβερνητική αναδίπλωση.

Παράλληλα, σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει σύσκεψη με συνεργάτες του και τομεάρχες, προκειμένου να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις του κόμματος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τα ζητήματα της διαφάνειας σε κυβερνητικές αποφάσεις εν μέσω πανδημίας (συνεργάτες του κ. Τσίπρα ξεψαχνίζουν μία προς μία της ΠΝΠ και τη Διαύγεια) και της πρώτης κατοικίας, της οποίας το πλαίσιο προστασίας λήγει σε λίγες μέρες, να αποτελούν την αιχμή του δόρατος




ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου