Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Οι διαρροές στην ψηφοφορία για τον Παπαγγελόπουλο

Κορωνοϊός: Πληροφορίες για δύο ύποπτα κρούσματα στη Βουλή - ΤΑ ΝΕΑ«Υπέρ» της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ψήφισαν 175 βουλευτές, «κατά» κανένας και «παρών» κανένας. Δύο άκυρα και κανένα λευκό.
Με 175 υπέρ σε σύνολο 177 ψηφισάντων έγινε δεκτή η πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ να επεκταθεί το διερευνητικό πεδίο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής - από το οποίο απουσίαζαν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, και ο Χάρης Καστανίδης για προσωπικούς λόγους, ενώ απέστειλαν στο προεδρείο πρόθεση ψήφου - ενώ καταγράφηκαν και δύο διαρροές καθώς στην κάλπη βρέθηκαν και 2 άκυρα ψηφοδέλτια.

Κατά τα παραπάνω, η έρευνα που διεξάγει ήδη η προανακριτική επεκτείνεται για τα αδικήματα:

1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)


2. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ΄παλαιού ΠΚ)

3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)

4. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),

5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),

6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),

7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5)
ΣΥΡΙΖΑ: Εξευτέλισαν το κοινοβούλιο

Λίγο νωρίτερα, ξέσπασε κόντρα στη Βουλή με αιχμή της αντιπαράθεσης να αποτελεί το άνοιγμα της κάλπης πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, όταν ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιό του χωρίς να το έχει βάλει πρώτα σε φάκελο.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, «ομόφωνα η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε ότι πρέπει να ανοιχτεί η κάλπη, να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο του βουλευτή που δεν είχε μπει σε φάκελο, και στη συνέχεια, αφού ο κ. Καλογιάννης έβαζε το ψηφοδέλτιό του στον φάκελο, να το ρίξει στην κάλπη. Αυτή ήταν η νομικά ενδεδειγμένη διαδικασία μετά το περιστατικό».

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «άκυρη διαδικασία». Σε σχόλιό του το κόμμα ανέφερε ότι «δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που χαρακτηρίσαμε την υπόθεση της προανακριτικής ως μεγάλο φιάσκο, και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν με τις μεθοδεύσεις τους να μας δικαιώσουν».

Όπως τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ «σήμερα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ξεπέρασαν κάθε όριο, εξευτελίζοντας το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα της χώρας με την παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι «απροκάλυπτα και σε απευθείας μετάδοση, δεν δίστασαν να "διορθώσουν" βουλευτή που ψήφισε άκυρο και να επαναλάβουν τη διαδικασία ανοίγοντας την κάλπη για να αφαιρέσουν το "λάθος" ψηφοδέλτιο και να ξαναψηφίσει ο βουλευτής αυτή τη φορά "σωστά"».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου