Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Της Βούλα Κεχαγιά : Ο παράγοντας απλή αναλογική



Πριν από µία εβδοµάδα η κυβέρνηση διέψευσε τις «διαρροές» που η ίδια έκανε προς τον Τύπο σε σχέση µε την πιθανότητα ανασχηµατισµού. Κάποιες από αυτές εµπεριείχαν µάλιστα και πληροφορίες πως επρόκειτο να αξιοποιηθούν στο νέο σχήµα βουλευτές ή και στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Η απόσυρση των «διαρροών» αυτών πολλά µπορεί να σηµαίνει. Είτε ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυµεί στην παρούσα χρονική στιγµή να δηµιουργήσει εσωτερική αναστάτωση στη Νέα ∆ηµοκρατία είτε ότι επειδή ακριβώς δεν έχει καταλήξει ως προς την προοπτική διενέργειας εκλογών, κρατάει το «χαρτί» του ανασχηµατισµού για µια καλύτερη στιγµή. Υπάρχει και η τρίτη ανάγνωση που συνδέεται µε τη δηµιουργία σύγχυσης ως προς τις πραγµατικές προθέσεις του Μαξίµου.

Η λογική λέει, πάντως, πως εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει πρόωρες εκλογές, αυτό θα αποκαλυφθεί είτε εντός του Ιουνίου είτε στο διάστηµα αµέσως µετά το καλοκαίρι, όταν θα υπάρχουν και πιο σαφή στοιχεία για την πορεία της οικονοµίας της χώρας. 



Η απόφαση, πάντως, για την άνευ όρων και υγειονοµικών προαπαιτουµένων είσοδο τουριστών στη χώρα µας υποδηλώνει πανικό ως προς τις εκτιµήσεις της για την ύφεση στην οικονοµία. Οπως και να ’χει, η ανάλυση που εµφανίζει τον κ. Μητσοτάκη να συνδέει τις αποφάσεις του µε την επίδραση της απλής αναλογικής στην «επόµενη µέρα» της κάλπης δεν είναι λάθος.

Η κυβέρνηση βρίσκεται µπροστά στην πρόκληση να εκµεταλλευθεί τη συγκυρία που την εµφανίζει καβάλα στο κύµα, που µπορεί να την οδηγήσει ακόµη και στην αυτοδυναµία, ποντάροντας περισσότερο στα προβλήµατα που θα γεννήσει στους πολιτικούς της αντιπάλους και λιγότερο στους κινδύνους που εγκυµονεί µια οριακή πλειοψηφία. 

Ή να την προσπεράσει και να αφήσει τα πράγµατα να εξελιχθούν, µε δεδοµένη τη φθορά που θα της προκαλέσει η καλπάζουσα ύφεση. Η απλή αναλογική είναι σίγουρα ο κρίσιµος παράγοντας για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. ∆ιότι εάν οι κάλπες σχεδιαστούν για αργότερα, υπάρχει πάντα ο κατά τη Ν∆ «φόβος» να βρουν τις δυνάµεις της αντιπολίτευσης, και για την ακρίβεια τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, πιο έτοιµες να υπερβούν τις διαφορές τους για µια κυβερνητική συνεργασία.

Εδώ κολλάνε και οι «διαρροές» περί στελεχών του ΚΙΝΑΛ που θα µπορούσαν να ενταχθούν σε µια νέα «γαλάζια» κυβέρνηση. «∆ιαρροές» που προκαλούν ανεπαίσθητα ρήγµατα. Από την άλλη, ο ανεπίσηµος διαδικτυακός διάλογος ανάµεσα σε στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ λειτουργεί περισσότερο συγκολλητικά.




ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου