Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Κάλεσμα Τσακαλώτου σε Βαρουφάκη, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για συνεργασία

O Ευκλείδης Τσακαλώτος, απηύθυνε το Σάββατο κάλεσμα διαμόρφωσης αριστερής κυβερνητικής προοπτικής στο Κίνημα Αλλαγής, παράλληλα όμως και στο ΚΚΕ όπως και στο ΜέΡΑ25.
O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών παρεμβαίνοντας στην Βουλή, απευθύνθηκε ονομαστικά στις πολιτικές ηγεσίες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να χτιστούν «συμμαχίες για επενδυτική, κοινωνική πολιτική και πολιτική στον τομέα της υγείας».

Εστίασε ιδιαίτερα στις ηγεσίες του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας αφορμή από την αρνητική θέση που πήραν ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γ.γ του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην απόφαση της Κομισιόν για το ταμείο των 750 δις, απευθύνθηκε στα δύο κόμματα «με μαρξιστικούς όρους» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.


Όπως επισήμανε «ένα ερώτημα είναι πως χαράσσει κανείς πολιτική όταν προτείνονται λύσεις που δεν σε καλύπτουν πλήρως και αν μπορείς να εκμεταλλευτείς τις χαραμάδες που δημιουργούνται για να επιτευχθεί αλλαγή πολιτικής». Αναφερόμενος ειδικά προς το ΚΚΕ σημείωσε πως «το κράτος ή οι υπερκρατικές δομές πολλές φορές αναγκάζονται να πάρουν μέτρα που δεν ευνοούν μια επιχείρηση αλλά το σύνολο, που δεν ευνοούν μια χώρα αλλά το σύνολο των χωρών. Αυτός είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός που, όμως, ανοίγει δρόμους».

Η κίνηση αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου – που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν – είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργήσει κάποια πολιτική διεργασία. Τόσο το ΚΚΕ όσο και το Μέρα25 έχουν σαφέστατη οριοθέτηση σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δίνει όμως το στίγμα της εναλλακτικής ανάγνωσης της συγκεκριμένης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην έννοια της διεύρυνσης. 



 μάλιστα να συναντήσει απόψεις που έχουν καταγραφεί στις τελευταίες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής: Υπέρ της ανάγκης να «επανασυστηθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία μετά την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή εποπτεία όπως και το να υπάρξει ανασύνταξη του κόμματος με σαφή φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου