Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Μιχάλης Καρχιμάκης: Ιστορικός, πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η δεξιά

Για μας ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος έξω από νομοτέλειες δόγματα και συμβατικές λογικές

Το θέμα των όποιων συνεργασιών, ειδικά με χώρους που θεωρούνται όμοροι δεν μπορεί να συζητείται πριν από την διενέργεια των εκλογών», διαμηνύει σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ


Εξαιρετική για τους έχοντες και κατέχοντες είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως η κλίμακα από το 0-10 δεν αρκεί, χρειάζεται αρνητική βαθμολογία, εκτιμά ο Μιχάλης Καρχιμάκης,

«Αυτό με το οποίο είναι ανάγκη να ενισχυθεί το Κίνημα Αλλαγής και αν θέλετε ,όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, είναι ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα», παρατηρεί για το κόμμα του, τονίζοντας πως πρέπει «να επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε με ένα διαρκή αγώνα το παγιωμένο δόγμα, ότι η οικονομία αποφασίζει, η πολιτική εκτελεί και η κοινωνία υποτάσσεται».

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης αφήνει αιχμές για στελέχη του ΚΙΝΑΛ που ενδεχομένως ανταποκριθούν σε πρόσκληση Μητσοτάκη κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό («καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα και την πολιτική της ιδεολογίας και της ηθικής, όπως την όρισε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου την μεταπολιτευτική περίοδο»), αλλά και σε όσους εκτιμούν πως το ΚΙΝΑΛ μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ: «Όποιος μετά το λάθος της συγκυβέρνησης με την ΝΔ, που το πληρώσαμε, συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα, δεν είναι καν προοδευτικός, όχι σοσιαλδημοκράτης ή σοσιαλιστής».


«Η σύγκρουση μας με την διαφθορά την αδιαφάνεια και την δημόσια λεηλασία που επαναλαμβάνει με ποιο εκσυγχρονισμένες μεθόδους αυτή η Δεξιά κυβέρνηση θα είναι σκληρή και αμείλικτη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η άποψή του για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Το θέμα των όποιων συνεργασιών, ειδικά με χώρους που θεωρούνται όμοροι δεν μπορεί να συζητείται πριν από την διενέργεια των εκλογών. Οι εκλογές είναι αυτές που θα δώσουν την όποια πιθανή απάντηση, μετά από θέσεις συγκρούσεις και προγράμματα».

Ξεχωρίζει, επίσης, η τοποθέτησή του για τις επιθέσεις που δέχεται η Φώφη Γεννηματά, καθώς αναφέρει: «Το πόση σημασία όμως θα πρέπει να δίνουμε σε αυτές τις επιθέσεις βασίζεται στο ηθικό ύψος και το πρόσωπο του επιτιθέμενου. Οι άνθρωποι που επιτέθηκαν στην Φώφη Γεννηματά είναι γνωστοί για την έλλειψη ήθους τους και την συμπτωματική ( ; ) τους, εναρμόνιση με ότι πιο συντηρητικό έχει να αναδείξει η ελληνική πολιτική σκηνή και δημοσιογραφία. Μόνο απαξία τους πρέπει».


Τέλος, καταγγέλλει πως στη Δυτική Αττική τον πολέμησαν προκειμένου να μη βγει βουλευτής, εκείνοι που ήθελαν «ανοιχτή πόρτα» του ΚΙΝΑΛ προς τη ΝΔ: « Όλα τα συστήματα εξουσίας πολιτικά και μη, που επιθυμούσαν μια πόρτα ανοιχτή προς την Νέα Δημοκρατία, μια πολιτική σουπερμάρκετ που θα τους εξυπηρετεί όλους χωρίς αντιθέσεις προς τους ισχυρούς, μια πολιτική διαχείρισης και όχι σύγκρουσης συνασπίσθηκαν. Ακόμα και άνθρωποι με ιστορία στο χώρο και θεσμικό ρόλο δεν δίστασαν να παίρνουν τηλέφωνα και να δίνουν καταλόγους με βασική ατάκα όχι τον Μιχάλη. Δεν νομίζω όμως ότι συνασπίσθηκαν απέναντι σε εμένα ως Μιχάλη, αλλά απέναντι στο ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα το οποίο προσπάθησα να υπηρετώ σε όλη μου την ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά.


«Το θέμα των όποιων συνεργασιών, ειδικά με χώρους που θεωρούνται όμοροι δεν μπορεί να συζητείται πριν από την διενέργεια των εκλογών. Οι εκλογές είναι αυτές που θα δώσουν την όποια πιθανή απάντηση, μετά από θέσεις συγκρούσεις και προγράμματα».



Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

-Πώς κρίνεις έως τώρα την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

-Εξαρτάται για ποιόν. Για τους έχοντες και κατέχοντες, για όσους εκμεταλλεύονταν τις ανάγκες του κόσμου και συνεχίζουν να ζουν εις βάρος της κοινωνίας;

Εξαιρετική.

Για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως η κλίμακα 0-10 δεν αρκεί, καθώς θα χρειαζόμαστε αρνητική βαθμολογία.

Την στιγμή που η πανδημία επιτάσσει περισσότερες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση χαρίζει άπλετα χειροκροτήματα. Την στιγμή που χρειάζεται στήριξη η εργασία, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι, στην ουσία αδρανοποιείται η εργατική νομοθεσία, απελευθερώνοντας τις απολύσεις και την απλήρωτη υπερεργασία.

Την στιγμή που το λαϊκό εισόδημα χρειάζεται στήριξη, δίνεται χαρτζιλίκι αντί για μισθούς στους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και ταυτόχρονα κόβονται οι συντάξεις. Την περίοδο που το βασικό αίτημα στην κοινωνία είναι ζωή και αξιοπρέπεια για κάθε ηλικία, δεν καταβάλλονται και εκκρεμούν πάνω από 3 με 7 χρόνια συντάξεις,σε περίπου,500.000 εν αναμονή συνταξιούχους που κατέβαλαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Την στιγμή που η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και δεν είμαστε σίγουροι αν θα υπάρχει κόσμος να αφήσουμε στα παιδιά μας, η κυβέρνηση φέρνει το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει μέχρι και βαριές βιομηχανικές εργασίες σε περιοχές natura.

Την περίοδο που χρειάζεται να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, κυβερνητικά στελέχη ,με ασπίδα τον φόβο της πανδημίας ,προχωρούν σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θεσμοθετώντας την αδιαφάνεια ,την διασπάθιση του δημοσίου πλούτου χωρίς έλεγχο, στις δημόσιες συμβάσεις.

Μοιράζουν απλόχερα ευκαιρίες και δώρα σε ημετέρους στερώντας ζωή από την κοινωνία.

-Σε ικανοποιεί η έως τώρα αντιπολιτευτική στάση του Κινήματος Αλλαγής;

-Τους τελευταίους μήνες το Κίνημα Αλλαγής έχει μια στιβαρή, οργανωμένη και τεκμηριωμένη αντιπολιτευτική δράση.

Αυτό με το οποίο είναι ανάγκη να ενισχυθεί το Κίνημα Αλλαγής και αν θέλετε ,όλα τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης είναι ένα σαφές Ιδεολογικό στίγμα. Προτάσεις οι οποίες δεν θα βασίζονται στο ότι Τώρα το θέμα των όποιων συνεργασιών,ειδικά με χώρους που θεωρούνται όμοροι δεν μπορεί να συζητείται πρίν από την διενέργεια των εκλογών.είμαστε καλύτεροι διαχειριστές αλλά ότι έχουμε ένα όραμα για έναν ουσιωδώς διαφορετικό κόσμο.

Αυτή αν θέλετε είναι σε αυτή την περίοδο η αδυναμία κάθε προοδευτικού κόμματος. Δηλαδή, ενώ τα σοσιαλιστικά κόμματα υπήρξαν, για πολλά χρόνια οι φυσικοί αγωγοί των κατακτήσεων του προοδευτικού κινήματος, αντιμετωπίζουν σήμερα δύο συμπληγάδες που πρέπει να ξεπεράσουν.

Τον ρεαλισμό της αφομοίωσης και της ενσωμάτωσης στο κυρίαρχο σύστημα συμφερόντων και την επαγγελία μιας αδύνατης και φραστικής επανάστασης που καταλήγει ως μια ρητορεία χωρίς ουσιαστικό και ζωντανό περιεχόμενο.

Για μας ο μόνος δρόμος είναι ο ο δρόμος έξω από νομοτέλειες ,δόγματα και συμβατικές λογικές. Χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε την παγκόσμια και ευρωπαϊκή πραγματικότητα αλλά πατώντας σε αυτήν.

Οι συντηρητικοί δεν έχουν τέτοια προβλήματα, θέλουν να διατηρήσουν τους συσχετισμούς δύναμης στην κοινωνία υπέρ των ισχυρών και να κρατήσουν απαράλλακτη την πεμπτουσία του συστήματος που τους επιτρέπει να γίνονται ισχυρότεροι.

Από την άλλη όσοι θέλουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας προοδευτικό έχουμε το χρέος όχι απλά να συγκρουόμαστε με τα συμπτώματα του συστήματος αλλά να έχουμε και πρόταση για το πως θα το αλλάξουμε.

Σήμερα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φανταστούμε ένα μέλλον μακριά από τον νεοφιλελευθερισμό, με δομικές αλλαγές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και αναδιανομή του πλούτου από τα πάνω προς τα κάτω σε εθνικό επίπεδο και από τον βορρά στο νότο σε ευρωπαϊκό.

Να επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε με ένα διαρκή αγώνα το παγιωμένο δόγμα, ότι η οικονομία αποφασίζει, η πολιτική εκτελεί και η κοινωνία υποτάσσεται.

Να κάνουμε ξανά τον προοδευτικό ακροατήριο να πιστέψει ,ότι έχουμε σηκώσει αταλάντευτα την σημαία της θεσμικής διασφάλισης της αυτονομίας της πολιτικής απέναντι σε κάθε είδους συμφέροντα ,που επιχειρούν να κυριαρχήσουν πάνω στην πολιτική και την κοινωνία.

Ταυτόχρονα να κάνουμε αποδεκτό, αφομοιώσιμο το όραμα, το συναίσθημα και την έμπνευση που ζητά η κοινωνία για να κινητοποιείται σε μια συλλογική προσπάθεια, με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική.


«Αυτό με το οποίο είναι ανάγκη να ενισχυθεί το Κίνημα Αλλαγής και αν θέλετε, όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, είναι ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα»

-Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, δέχεται ακόμα και προσωπικές επιθέσεις από διάφορες πλευρές το τελευταίο διάστημα. Πού το αποδίδεται;

-Στην πολιτική πολλές φορές το πολιτικό είναι και προσωπικό, αφού πρόσωπα είναι που παίρνουν τις αποφάσεις.

Το πόση σημασία όμως θα πρέπει να δίνουμε σε αυτές τις επιθέσεις βασίζεται στο ηθικό ύψος και το πρόσωπο του επιτιθέμενου. Οι άνθρωποι που επιτέθηκαν στην Φώφη Γεννηματά είναι γνωστοί για την έλλειψη ήθους τους και την συμπτωματική ( ; ) τους, εναρμόνιση με ότι πιο συντηρητικό έχει να αναδείξει η ελληνική πολιτική σκηνή και δημοσιογραφία. Μόνο απαξία τους πρέπει.

-Με τις σχέσεις σας με τον ΣΥΡΙΖΑ τι γίνεται; Συμφωνείτε με τον Δημήτρη Ρέππα ότι ο διάλογος αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει;

-Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει ότι θα έχει αυτόνομη πορεία . Ο Δημήτρης Ρέππας είπε αυτό ακριβώς.Κάποιοι έσπευσαν να παρερμηνεύσουν τις διατυπώσεις του.

Ποιος μπορεί να πεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αναγνωρίσει την θετική προσφορά του ΠΑΣΟΚ ,από την μεταπολίτευση και μετά;

Ποιος μπορεί να πεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αναγνωρίσει ότι η κυβέρνηση της δεξιάς 2004-2009 χρεοκόπησε την χώρα και μας έβαλε σε τροχιά πολύχρονης κρίσης;

Ποιος μπορεί να μην ζητά ,να κάνει την αυτοκριτική του, για το ότι η ασυλία της σιωπής και της συγκάλυψης της χρεοκοπίας που κληροδότησε στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου η Δεξιά, απάλλαξε από τις ευθύνες της την Ν.Δ και έφερε και με την πολιτική, που ακολούθησε επελαύνοντα και αυτοδύναμο τον Μητσοτάκη;

Τώρα το θέμα των όποιων συνεργασιών, ειδικά με χώρους που θεωρούνται όμοροι δεν μπορεί να συζητείται πριν από την διενέργεια των εκλογών. Οι εκλογές είναι αυτές που θα δώσουν την όποια πιθανή απάντηση, μετά από θέσεις συγκρούσεις και προγράμματα.

Από εκεί και πέρα οι προσδιορισμένες προοδευτικές δυνάμεις στον τόπο υπήρχαν περίοδοι που συνομιλούσαν, κυρίως, στην αυτοδιοίκηση, τους εργασιακούς χώρους και στα σωματεία και αυτό θεμιτό είναι ,αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, να το κάνουμε.

-Πιστεύετε δηλαδή ότι η εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων; Ή θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική δεν διαθέτει αυτοδυναμία;


-Να τελειώνουμε με αυτό το σενάριο.

Ιστορικός, πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η δεξιά.

Όποιος μετά το λάθος της συγκυβέρνησης με την ΝΔ, που το πληρώσαμε, συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα, δεν είναι καν προοδευτικός, όχι σοσιαλδημοκράτης ή σοσιαλιστής.

-Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρωθυπουργός ετοιμάζει νέο γύρο διεύρυνσης με στελέχη σας, ακόμα και πρώην υπουργούς σας..


-Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές και τις απόψεις του. Σας είπα η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο, και οι ανασχηματισμοί δεν είναι μεταγραφικές περίοδοι.

Όποιοι τις αντιμετωπίζουν ως τέτοιες. καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα και την πολιτική της ιδεολογίας και της ηθικής, όπως την όρισε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου την μεταπολιτευτική περίοδο

-Αποκαλύψαμε ότι το ΚΙΝΑΛ συγκροτεί Επιτροπή Τεκμηρίωσης για θέματα διαφάνειας. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν ήδη θέματα διαφάνειας για τη νέα κυβέρνηση και αν ναι, ποια;

Σας είπα και στην αρχή της συνέντευξης μας. Αυτή η κυβέρνηση ,με σύμμαχο, τον φόβο της πανδημίας, έχει νομιμοποιήσει τα φαινόμενα αυτά, δίδοντας θεσμικό μανδύα στην ασυδοσία και την ουσιαστική, παραβίαση κάθε θεσμικής ασπίδας, απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς.

Οι απευθείας αναθέσεις, οι υπερκοστολογήσεις, είναι ο κανόνας. Η καταστροφή με νόμο κατά την μέθοδο διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων των

παραστατικών και αποδεικτικών στοιχείων ,σχεδόν κάθε αμαρτωλής ανάθεσης είναι γεγονός.

Τα παραδείγματα κάθε μέρα, πληθαίνουν.

Τι να πούμε για το κόλπο, με τα voucher, που επιχειρήθηκε να στηθεί απο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας

Τι να πούμε για τις προκλητικές αυξήσεις στις αμοιβές στελεχών ΔΕΚΟ που από όριο αποδοχών 4.500 ευρώ το έφθασαν στις 8.000 στο 90% δηλαδή των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου;

Να πούμε ότι διευθύνων σύμβουλος δημόσιας επιχείρησης ο μισθός του από 57.000 ευρώ ετησίως έφθασε στις 127.000 ευρώ;

Ποιο είναι το μήνυμα στους αδύναμους, τους νέους, τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους, όλους όσους δοκιμάζονται;

Αυτή η κυβέρνηση δεν συμπεριφέρεται ούτε και νόμιμα, αλλά ούτε και ηθικά.

Αυτή η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία βαφτίζει το ανήθικο σε νόμιμο.

Παρατηρούμε καθημερινά την αυθάδεια και την έπαρση μιας αλαζονικής εξουσίας υπέρ των λίγων και κολλητών και σε βάρος των πολλών.

Όλες αυτές τις αδιαφανείς μεθοδεύσεις δεν θα μπορούσε να τις φανταστεί ούτε ο μακαρίτης ο Δεληγιάννης, ο πατριάρχης της διαφθοράς και του πλατειασμού. Αυτή η κυβέρνηση της Δεξιάς, με σταθερά βήματα επαναφέρει στο προσκήνιο δυστυχώς, τα ίδια αίτια που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία του 2009, από την άλλη δεξιά κυβέρνηση Καραμανλή.

Θεωρώ λοιπόν ,ότι στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, οφείλουμε όπως το κάναμε επιτυχημένα και σε άλλους χρόνους που είχα την ευθύνη αυτή που μου την ανέθεσαν ο αείμνηστος πρόεδρος και ιδρυτής μας ο Ανδρέας Παπανδρέου, και ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου, να συνεχίσουμε να επαναφέρουμε χωρίς διακοπή καθημερινά και επαναλαμβανόμενα, στην επιφάνεια αυτά τα φαινόμενα με κάθε δυνατό τρόπο.

Η σύγκρουση μας με την διαφθορά την αδιαφάνεια και την δημόσια λεηλασία που επαναλαμβάνει με ποιο εκσυγχρονισμένες μεθόδους αυτή η Δεξιά κυβέρνηση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

-Τελικά, όντως σας πολέμησαν να μην βγείτε βουλευτής; Κι αν ναι, ποιοι;

-Στην Δυτική Αθήνα έλαβε χώρα μια μάχη την οποία ποτέ δεν πίστευα ότι θα δώσω.

Όλα τα συστήματα εξουσίας πολιτικά και μη, που επιθυμούσαν μια πόρτα ανοιχτή προς την Νέα Δημοκρατία, μια πολιτική σουπερμάρκετ που θα τους εξυπηρετεί όλους χωρίς αντιθέσεις προς τους ισχυρούς, μια πολιτική διαχείρισης και όχι σύγκρουσης συνασπίσθηκαν.

Ακόμα και άνθρωποι με ιστορία στο χώρο και θεσμικό ρόλο δεν δίστασαν να παίρνουν τηλέφωνα και να δίνουν καταλόγους με βασική ατάκα όχι τον Μιχάλη. Δεν νομίζω όμως ότι συνασπίσθηκαν απέναντι σε εμένα ως Μιχάλη, αλλά απέναντι στο ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα το οποίο προσπάθησα να υπηρετώ σε όλη μου την ζωή.

Παραμένω όμως ρομαντικός.

Νομίζω ότι οι ιδέες είναι πιο ισχυρές από κάθε «σύστημα» και στο τέλος θα κερδίσουν. Το με Μιχάλη ή χωρίς, το λες και λεπτομέρεια.



Συνέντευξη του  Μιχάλη Καρχιμάκη στο iEidiseis, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου