Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Τι συζητά το Βερολίνο με Άγκυρα και Αθήνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τι απαντά το Βερολίνο για την ελληνική απουσία στη διάσκεψη για ΛιβύηΗ γερμανική προεδρία επιδιώκει να μην προχωρήσει ο Ερντογάν σε θερμό επεισόδιο, «ανταλλάγματα» ζητάει η Άγκυρα, δεν μπορεί να δώσει τίποτε η Αθήνα. Εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο Σουλτάνος θα προχωρήσει στους σχεδιασμούς του εντός του θέρους.
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το Βερολίνο να κινείται δραστήρια προκειμένου να αποτρέψει μια σύγκρουση μεταξύ των δυο χωρών σε Αιγαίο ή ΝΑ Μεσόγειο!
Αρχές της εβδομάδας- η γερμανική προεδρία θέτει ως μια από τις βασικές της προτεραιότητες την αποτροπή των γεωτρήσεων από τον Ερντογάν στο Αιγαίο ή νοτίως της Κρήτης, γεγονός που είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Επίσης να μην προχωρήσει εκ νέου η Τουρκία σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, όπως προκύπτει από τις τριμερείς συναντήσεις που διεξάγει το Βερολίνο, ζητάει «ανταλλάγματα» προκειμένου να αποδεχθεί μια τέτοια «υποχώρησή» της και, μάλιστα, ανταλλάγματα σε τρία επίπεδα:

Πρώτον από την Ελλάδα. Πέραν της επανέναρξης του διαλόγου οι επιτελείς του Ερντογάν, εφόσον δεν γίνουν γεωτρήσεις, κατανοούν ίσως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε καμία παραχώρηση. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, φέρεται να βάζει στο τραπέζι και το θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κρατούνται στην Αθήνα.


Δεύτερον, από την Λευκωσία. Το καθεστώς Ερντογάν επιμένει στον διαμοιρασμό των κερδών από τις εξορύξεις χωρίς να έχει προηγηθεί η επίλυση του Κυπριακού.

Τρίτον, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Άγκυρα επιδιώκει να λάβει μια αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, αλλά και μια νέα προσφυγική συμφωνία, πολλά από τα οποία ζητά από τις Βρυξέλλες, όπως η μετεγκατάσταση και η χρηματοδότηση, θεωρείται ότι είναι δίκαια.
«Κάντε διάλογο, οι κυρώσεις δεν βοηθούν»

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έδειξε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν μπορεί να συμφωνήσουν σε απομόνωση της Τουρκίας, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, δεν είναι καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση.

«Κάντε διάλογο, μόνο αυτός θα επιλύσει τα προβλήματα», είναι η παρότρυνση της γερμανικής προεδρίας , αλλά και των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των Βρυξελλών, προς Ελλάδα και Κύπρο. «Οι κυρώσεις δεν βοηθούν, αποτελούν την τελευταία πράξη εάν απειληθεί μια χώρα μέλος και οι αποφάσεις για αυτές θα πρέπει να είναι ομόφωνες», διαμηνύουν χαρακτηριστικά.
Σε ετοιμότητα για «θερμό καλοκαίρι»

Εν τω μεταξύ η Αθήνα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς εντείνονται οι ενδείξεις και οι πληροφορίες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να επισπεύσει τους σχεδιασμούς του, όπως κατ΄ αποκλειστικότητα έγραψε το iEidiseis, την περασμένη Δευτέρα.


Οι πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν πως ο «κόκκινος συναγερμός» ξεκινά από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα συνεχιστεί ολόκληρο τον Αύγουστο.

«Φήμες» (;) για την περιοχή του Καστελόριζου

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως η Άγκυρα επιλέγει για τις πρώτες γεωτρήσεις που προγραμματίζει είναι για την περιοχή του Καστελόριζου, καθώς θεωρεί ότι η επιλογή αυτή είναι περισσότερο συμφέρουσα για αυτή τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά, σε σχέση από μια γεώτρηση νοτίως της Κρήτης.
Τι έγραφε το iEidiseis την περασμένη Δευτέρα

Το iEidiseis έγραφε μεταξύ άλλων την περασμένη Δευτέρα:

«Πληροφορίες ότι η Άγκυρα θα βγάλει τα γεωτρύπανα στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο νωρίτερα από το φθινόπωρο διαθέτει εδώ και μερικές ημέρες η Αθήνα, με το καθεστώς Ερντογάν να έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει στις κινήσεις της πολύ πριν τις 27 Αυγούστου, οπότε και ολοκληρώνεται το τρίμηνο για να λάβει άδεια αδειοδότησης η κρατική εταιρεία TRAO, που προγραμματίζεται να κάνει τις γεωτρήσεις στην περιοχή που καλύπτει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Λιβύης. Οι κινήσεις της Άγκυρας, δηλαδή, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της Αθήνας, ετοιμάζονται να γίνουν όχι απλώς εντός του Αυγούστου, αλλά ακόμα-ακόμα και στα τέλη Ιουλίου.

Το γεγονός των ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης, καθιστά ακόμα πιο αξιόπιστες τις πληροφορίες για ένα θερμό καλοκαίρι στην περιοχή, όσο και αν η έξοδος του στόλου τα Δαρδανέλια μπορεί να συνδέεται και με κινήσεις της Άγκυρας για την επερχόμενη «μάχη των μαχών» στη Λιβύη, για τον έλεγχο της Σύρτης. Χαρακτηριστικό της ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται η Αθήνα είναι και το ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως έγραψε ο Πάρις Καρβουνόπουλος στη Reainews της Κυριακής, δεν μετέβη την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα σημεία στα οποία «απειλεί» να αποστείλει τα τουρκικά γεωτρύπανα ο Σουλτάνος, είναι δυο: Πρώτο και ισχυρότερο σενάριο, όπως καιρό τώρα υποστηρίζει και ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, είναι το γεωτρύπανο να σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου, που και μακριά από την Ελλάδα βρίσκεται και η διεθνής κοινότητα, λόγω της εγγύτητας με την Τουρκία, αδυνατεί να κατανοήσει τα ελληνικά επιχειρήματα. Άλλωστε, η αποστολή του γεωτρυπάνου στην περιοχή του Καστελόριζου θα μετρήσει και τις αντιδράσεις της Αθήνας και δεν αποκλείεται να αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποστολή αργότερα και σε άλλη περιοχή της χώρας: Δεύτερο σενάριο είναι το τουρκικό γεωτρύπανο, συνοδευόμενο πάντα από πολεμικές φρεγάτες, να αποσταλεί νοτίως της Κρήτης, έστω και όχι εντός, αλλά πλησίον των 12 μιλίων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου