Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Σε πλήρη επιφυλακή η Αθήνα από Έβρο έως Γαύδο- Τα SOS για το Καστελόριζο και Κρήτη, όλος ο στόλος στο Αιγαίο

Ανακαλούνται οι έφεδροι στις βάσειςΚαι τώρα το ερώτημα είναι πού ακριβώς θα πάει το τουρκικό πλοίο. Εφαρμογή στην πράξη του τουρκολιβυκού μνημονίου από τον Ερντογάν, την επομένη του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, με την πρωτοβουλία διαλόγου του Βερολίνου εν εξελίξει και με τον Γερμανό ΥΠΕΞ στην Αθήνα!Το ερώτημα πού θα κατευθυνθεί το τουρκικό γεωτρύπανο Orus Reis και τα πλοία που το συνοδεύουν είναι αυτή τη στιγμή το απόλυτο ερώτημα, την ίδια στιγμή που στην Αθήνα έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, με επιφυλακή από τον Έβρο έως το νοτιότερο σύνορο της χώρας.

Οι πρώτες πληροφορίες επιμένουν πως ο πιθανότερος προορισμός είναι η περιοχή του Καστελόριζου ή, δευτερευόντως και νοτίως της Κρήτης,όπως προβλέπει η NAYTEX που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ωστόσο τα σενάρια για το πού θα εστιάσει η Άγκυρα, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, είναι πολλά:

-Στην περιοχή του Καστελόριζου, που αυτή τη στιγμή είναι και το πιθανότερο.


-Στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, αλλά όχι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


-Στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

-Στην περιοχή πλησίον της Αιγύπτου, με την ένταση μεταξύ των δυο χωρών να αυξάνεται.

-Στην περιοχή κοντά στη Λιβύη.


Το ερώτημα, με άλλα λόγια, είναι εάν η Άγκυρα δοκιμάζει την αντοχή της Αθήνας ή εάν -το πιθανότερο- έχει αποφασίσει να κάνει τώρα πράξη τις απειλές της απέναντι στη χώρα μας.

Η ώρα της αλήθειας φαίνεται να πλησιάζει, με την Άγκυρα να έχει δώσει δείγματα για την εφαρμογή του τουρκολιβυκού Μνημονίου, με προειδοποιητικές κινήσεις, όπως την έξοδο αλιευτικών την περασμένη εβδομάδα, συνεχείς δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων κοκ.

Είναι δε σαφές πως η Αθήνα θα κληθεί να απαντήσει σε περίπτωση γεωτρήσεων εντός της υφαλοκρηπίδα της, με πρώτη προφανώς ενέργεια την επανάληψη της αποτελεσματικής κίνησης του «Νικηφόρος Φωκάς» στα Δωδεκάνησα τον Οκτώβριο του 2018, με τους ελιγμούς και το κόψιμο των καλωδίων του τουρκικού πλοίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόκληση της Άγκυρας, με την υλοποίηση των απειλών της, πραγματοποιείται την επομένη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με το καθεστώς Ερντογάν να αποθρασύνεται από τη μη συζήτηση του θέματος, όπως ήθελαν-αλλά δεν πέτυχαν- Αθήνα και Λευκωσία, αλλά και με την μη λήψη απόφασης για επιβολή κυρώσεων.

Και, βεβαίως, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών στη χώρα μας και την πρωτοβουλία του Βερολίνου για διάλογο των δυο χωρών, υπό την αιγίδα της γερμανικής προεδρίας να βρίσκεται εν εξελίξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου