Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Γιατί δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές-ούτε τώρα, ούτε σε δυο χρόνια

Ο κορονοϊός και η ελληνοτουρκική κρίση οδηγούν ακόμα και τους βασικούς εισηγητές της πρόωρης κάλπης να αποσύρουν τις προτάσεις τους, ενώ οδηγούν το Μαξίμου σε μαραθώνιο, αντί για αγώνα μικρών αποστάσεων. «Οι όμορφες σκέψεις, όμορφα καίγονται»- για να παραφράσουμε τον τίτλο της ταινίας "Lepa sela lepo gore" ή "Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται" του Σέρβου σκηνοθέτη Σριντιάν Ντραγκόγιεβιτς, ένα αντιπολεμικό έργο του 1996.

Οι σχεδιασμοί για πρόωρες κάλπες, ώστε να καεί η απλή αναλογική, να υποστεί μια δεύτερη ήττα ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να αμφισβητηθεί στο εσωτερικό του κόμματός του και να μπορέσει η κυβέρνηση να απορροφήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις από τη δύσκολη κατάσταση που θα δημιουργηθεί από το φθινόπωρο, έχουν εγκαταλειφθεί και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους.

-Το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, που καθόλου δεν αποκλείουν πλέον οι επιστήμονες, αποτελεί και την ταφόπλακα στα όποια σχέδια για πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Σκεφτείτε τα σχολεία να είναι κλειστά για τους μαθητές και να καλούνται να ψηφίσουν με …μάσκες οι πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι ευάλωτες ηλικίες! Πολύ περισσότερο, που λόγω του νέου εκλογικού νόμου, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης, γεγονός που θα σημαίνει πως οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν αρχές Οκτωβρίου, με πιθανό ενδεχόμενο να είναι το διάστημα αυτό στο φόρτε του το νέο κύμα πανδημίας!

- Ούτως ή άλλως, οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σταμάτησαν νωρίτερα τις όποιες συζητήσεις για πρόωρες κάλπες. Και εδώ, οι βέβαιες διπλές κάλπες καθιστούσαν απολύτως επικίνδυνο ακόμα και για την ακεραιότητα της χώρας τις πρόωρες κάλπες τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου! Και αυτό, καθώς μετά το μη σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση με υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστικών αρχών της χώρας, που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες. Το διάστημα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέα κυβέρνησης θα αγγίζει τον ένα μήνα- σκεφτείτε στο διάστημα αυτό να βγάλει τα πλοία στο Αιγαίο ο Ταγίπ Ερντογάν!


-Η προετοιμασία της χώρας για την διεκδίκηση των χρημάτων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, επίσης, καθιστά απαγορευτική κάθε συζήτηση για πρόωρες κάλπες. Η Αθήνα θα πρέπει έως τις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει ολοκληρωμένα σχέδια για το «ευρωπαϊκό πακέτο», με τους χρόνους να είναι αμείλικτοι. Επιπλέον, το Βερολίνο φέρεται να έχει προειδοποιήσει πως τυχόν πρόωρες κάλπες θα είναι σε βάρος της χώρας-«δεν μπορεί εμείς να σας ψάχνουμε χρήματα και εσείς να κάνετε εκλογές, αντί να ανορθώνετε την οικονομία σας». Αντίστοιχα μηνύματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν φτάσει από καιρό, όταν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Όλα δείχνουν, μάλιστα, πως τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο απρόοπτο στην πολιτική ζωή της χώρας, θα πάψουν να μας απασχολούν, ίσως και για τα επόμενα δυο χρόνια, έως ότου δηλαδή η κυβέρνηση θα μπει στην τελική ευθεία του βίου της. Η λαϊκή δυσαρέσκεια θα είναι το επόμενο διάστημα τόσο μεγάλη, που θα καθιστά μη ρεαλιστική κάθε σκέψη για εκλογές, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να ελπίζει στην ανάκαμψη της οικονομίας και με τα χρήματα από το ευρωπαϊκό πακέτο.

Το βέβαιον είναι πως ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι πλέον παρά μαραθώνιος, ενώ και η αντιπολίτευση μπορεί να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της χωρίς την ανασφάλεια για το ενδεχόμενο του εκλογικού ανασχηματισμού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου