Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητά η Ελλάδα

Την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει η Ελλάδα όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από το Νίκο Δένδια να καλέσει έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε επίσης σήμερα και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Ενημερώθηκε η Πρόεδρος - Έπονται τα τηλεφωνήματα στους αρχηγούς των κομμάτων

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.


Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς , προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στα όρια της σύγκρουσης Αθήνα και Άγκυρα στο Αιγαίο

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η κατάσταση στο Αιγαίο, καθώς το Oruc Reis βρίσκεται τουλάχιστον 25 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλέοντας νοτιοδυτικά και συνοδευόμενο από μεγάλο μέρος του τουρκικού πολεμικού στόλου.

Στην περιοχή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στόλου, καθώς και υποβρύχιο, που παρατηρούν στενά τα τουρκικά πλοία, καλώντας ανά ένα τέταρτο το Oruc Reis και τις τουρκικές φρεγάτες να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι ναι με το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια, αλλά δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν τα πολεμικά πλοία που συνωστίζονται στην περιοχή. Η Άγκυρα, ωστόσο, έχει πρώτο στόχο τα μηνύματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή, γεγονός, που όπως εκτιμάει, επιτυγχάνεται με την παρουσία του στόλου της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τις εικόνες που αποστέλλει από εκεί.


Ερώτημα παραμένει εάν η Αθήνα θα συνεχίσει και σήμερα το κρυφτούλι με το Oruc Reis και τα πολεμικά που το συνοδεύουν, εξακολουθώντας ανά τέταρτο να τα καλεί να αποχωρήσουν από την περιοχή, σε μια προσπάθεια «επίδειξης ψυχραιμίας», αποφεύγοντας η ίδια την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του θέματος, αν και το γεγονός συμβαίνει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ή εάν θα επιδιώξει να απωθήσει το τουρκικό σκάφος, όπως έπραξε η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» το 2018, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά θα βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τα τέλη Αυγούστου, όσο δηλαδή θα διαρκούν και οι NAVTEX που έχει εκδώσει η Άγκυρα.

Με ενδιαφέρον, επίσης, παρατηρούνται και άλλες κινήσεις της τουρκικής πλευράς, όπως η συγκέντρωση πολεμικών πλοίων μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, καθώς πάνω από 15 πλοία συμπληρώνουν τη δύναμη των επτά που συνοδεύουν το Oruc Reis. Άλλωστε, εφόσον δεν υπάρξει θερμό επεισόδιο στην περιοχή, το ενδιαφέρον από τα τέλη Αυγούστου θα μετατοπιστεί νοτίως της Κρήτης, όπου και θεωρείται βέβαιον, με βάση τους σχεδιασμούς της Άγκυρας, θα μεταφερθεί η ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου