Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία


Σε δεύτερο χρόνο ο κατάλογος για τις όποιες κυρώσεις στην Τουρκική προκλητικότητα. «Διάλογος και όχι κυρώσεις» το μήνυμα Μπορέλ - Μάας.
Διάλογος, διπλωματία και κυρώσεις στην Τουρκία σε δεύτερο χρόνο αποφάσισε το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.Ειδικότερα, στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι η ΕΕ στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισε ότι Τουρκία πρέπει να απέχει από προκλητικές μονομερείς ενέργειες κάτι που είναι «απαραίτητο για να προχωρήσει ο διάλογος».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ και αφού χαιρέτισε τις προσπάθειες της Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί λύση και είπε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει να συμβάλει, παρέπεμψε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και επεσήμανε ότι υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, προσθέτοντας πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μπροστά στην τουρκική συμπεριφορά.

Μάλιστα για τις όποιες κυρώσεις στην Τουρκία είπε χαρασκτηριστικά: «Απουσία προόδου σε ό,τι αφορά την κατάσταση με την Τουρκία, θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε λίστα περαιτέρω κυρώσεων», ενώ χαρακτηριστικά είναι όσα μεταδίσει ο Νάσος Αθανασίου: «Κληθείς να απαντήσει το τι θα πρέπει να περιέχει ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προχώρησε σε αντιδιαστολή του προβλήματος των θαλασσίων ζωνών και των άλλων θεμάτων ΕΕ - Τουρκίας (και όχι Ελλάδας - Τουρκίας για τα οποία ερωτήθηκε)».


Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είπε πως τώρα είναι ή ώρα της διπλωματίας και του διαλόγου με την Τουρκία, ενώ για τα περιοριστικά μέτρα κατά την Τουρκίας είπε πως πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο. «Οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο» και επανέλαβε ότι «ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε ΕΔΩ όσα ανέφεραν

Δείτε παρακάτω την υπό διαμόρφωση λίστα κυρώσεων:


1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Β. ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1. Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.

2. Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.

3. Έκκληση προς Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

4. Διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μέρκελ για ελληνοτουρκικά: Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα

«Όλοι, ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωης, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο», δήλωσε νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ.

«Παρά ταύτα, έχω προσπαθήσει επανειλημμένα να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται -εν μέρει- μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία», προσέθεσε η καγκελάριος, στο πλαίσιο της θερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου