Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Τρελή ζήτηση για «πράσινα» μεγαβάτ

Μεγάλα εγχώρια και διεθνή ενεργειακά «τζάκια», όπως οι Iberdrola Rokas, ENTEKΑ, Quantum, ABO Wind, EREN, EDF, ΜΕΤΚΑ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, αλλά και ο νεοεισερχόμενος στον τομέα της ενέργειας με τον… αέρα της σόουμπιζ Σάκης Ρουβάς, έδωσαν το «παρών» και κατοχύρωσαν «πράσινα» μεγαβάτ στον διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) την περασμένη Δευτέρα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον ελληνικό ήλιο και άνεμο παραμένει ζωηρό. Τόσο η μεγάλη συμμετοχή στην – πρώτη του 2020 – δημοπρασία της ΡΑΕ για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, όσο και η διαμόρφωση χαμηλών τιμών κλεισίματος εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού κατέδειξαν ότι η δυναμική του κλάδου στη χώρα μας δεν «φρενάρει» από πανδημίες.
Η παιδική «εκδρομή» και η βόλτα για… καφέ με θέα την καταστροφή στο Μάτι

Ειδικότερα, οι ανταγωνιστικές διαδικασίες προσφορών για κατοχύρωση έργων ΑΠΕ – οι οποίες είναι μειοδοτικές με κριτήριο την τιμή πώλησης της μεγαβατώρας (MWh) στο σύστημα – έκλεισαν την περασμένη Δευτέρα σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα για τα φωτοβολταϊκά (μεσοσταθμική τιμή 49,81 ευρώ/MWh) αλλά και τα αιολικά (μεσοσταθμική τιμή 55,67 ευρώ/MWh). Συνολικά συμμετείχαν 52 έργα φωτοβολταϊκών και 25 αιολικών.

Δύο αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 102 MW (μεγαβάτ) σε Αρκαδία και Αχαΐα, με τιμές 56,83-57,14 ευρώ/ MWh, κατοχύρωσε η κοινοπραξία της ελληνικών συμφερόντων ENTEKA με την αμερικανική Quantum, γεγονός που επισφραγίζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών, οι οποίες αναπτύσσουν ήδη αντίστοιχα έργα 288 μεγαβάτ στο Βέρμιο.

Αιολικά πάρκα

Επίσης δύο αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 81,6 MW, στην υπό απολιγνιτοποίηση Δυτική Μακεδονία (Εορδαία – Κοζάνη) κατακυρώθηκαν στην ελληνο-ισπανικών συμφερόντων Iberdrola Rokas, η οποία κατέχει σημαντική θέση στον τομέα των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας) για το α’ εξάμηνο 2020, η Iberdrola βρίσκεται στο Top 5 των επιχειρηματικών ομίλων καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση με 270,9 MW, έπειτα από τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (585,9 MW), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (482,3 MW), ENEL (353,7 MW) και EREN (282,9 MW). Στα φωτοβολταϊκά, οι Γερμανοί της ABO Wind κατοχύρωσαν πέντε έργα με ιδιαιτέρως χαμηλή τιμή για τα τέσσερα (48,8 ευρώ/MWh) έργα και 48,8 ευρώ/MWh για το πέμπτο πάρκο. Ολα χωροθετούνται στην περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Ηλιακά έργα «πέρασαν» επίσης οι Τotal – EREN, EDF, ΜΕΤΚΑ και ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) πήρε το… κλειδί για 11 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη, τα οποία εξασφάλισε με τιμή 49,91 ευρώ/MWh. Πρόκειται για τμήμα το μεγάλου πάρκου των 50 μεγαβάτ που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ για την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή.
Και ο Σάκης Ρουβάς

Λίγα μεγαβάτ εξασφάλισαν, μεταξύ άλλων, τα ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες (2 MW) καθώς και ο Σάκης Ρουβάς (3 MW με 54 ευρώ/MWh) μέσω των εταιρειών Γαιοανάπτυξη (στο ΔΣ εμφανίζονται οι Απόστολος και Αναστάσιος Ρουβάς καθώς και η σύζυγός του Κάτια Ζυγούλη) και HELIOS POWER με αποκλειστικό διαχειριστή τον Σάκη Ρουβά. Η χαμηλότερη τιμή στα φωτοβολταϊκά (με τιμή εκκίνησης τα 63 ευρώ/MWh) ήταν τα 45,84 ευρώ/MWh. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη συνολική ισχύ των 142 μεγαβάτ που δημοπρατήθηκε έμειναν αδιάθετα μόνο 0,5 μεγαβάτ. Αντιστοίχως, στα αιολικά έργα (με τιμή εκκίνησης τα 62,99 ευρώ/MWh) η χαμηλότερη τιμή που «χτυπήθηκε» ήταν 53,86 ευρώ/MWh και από τα 472 μεγαβάτ έμεινε αδιάθετη ισχύς μόλις 9,6 μεγαβάτ.

Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν θετικές προοπτικές για τον κλάδο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα στατιστικά της ΕΛΕΤΑΕΝ. Οπως αναφέρει ο πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, «ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου για το α’ εξάμηνο του 2020 σε ετήσια βάση υπολείπεται της ανάπτυξης ρεκόρ που παρουσίασε το 2019, αλλά είναι υπερδιπλάσιος του 10ετούς μέσου όρου». Και καταλήγει: «Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Η επιτυχία αυτή όμως δεν πρέπει να συσκοτίζει τα προβλήματα: πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου