Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Τα ανοιχτά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου σαφώς και προτιμούν συνέδριο με φυσική παρουσία προσώπων αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τον κορονοϊό ● Οι αλλαγές τομεαρχών με φόντο την οικονομία εξετάζονται, με σχέδιο-απάντηση στο κυβερνητικό η παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ ● Οσον αφορά τις εσωκομματικές εντάσεις, δείχνουν να εντείνονται όσο πλησιάζει το συνέδριο.


Είναι ο δεύτερος Αύγουστος που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όπως είναι αναμενόμενο, τα στελέχη του αντιμετωπίζουν με πιο χαλαρούς ρυθμούς την πολιτική επικαιρότητα. Στα τέλη Αυγούστου όμως θα κληθούν να συζητήσουν στην Κουμουνδούρου μια σειρά από ανοιχτά θέματα και να πάρουν αποφάσεις.

Το βασικότερο όλων είναι το συνέδριο και ειδικότερα ο χρόνος και κυρίως ο τρόπος διεξαγωγής του. Αυτά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της χώρας σε σχέση με την πανδημία, τα κρούσματα και τους περιορισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι επιθυμεί να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο ώστε το συνέδριο να διεξαχθεί κανονικά με την παρουσία συνέδρων, παρά τις προτάσεις που ήθελαν τη διεξαγωγή ενός ψηφιακού συνεδρίου.


Τα μέχρι τώρα στοιχεία της πανδημίας δείχνουν ότι συνέδριο με χιλιάδες συμμετέχοντες είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Το ερώτημα είναι αν θα αποφασιστεί νέα, γενναία χρονική παράταση, δηλαδή να μετατεθεί για τις αρχές του 2021 και βλέπουμε. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα επανέλθει η πρόταση για συνέδριο με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά παραμένει αμφίβολο αν θα εισακουστεί.

Η Κατσέλη στο προσκήνιο

Το δεύτερο θέμα είναι οι αλλαγές σε πρόσωπα και δη σε ορισμένους τομεάρχες. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρούσε σε αυτές αμέσως μετά τον ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό όμως που έγινε δεν ήταν ανασχηματισμός, συνεπώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να προχωρήσει σε πιο στοχευμένες κινήσεις όσον αφορά τα πρόσωπα.

Κατά συνέπεια ο σχεδιασμός της ομάδας που θα έρθει να αντικρούσει το σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης, το γνωστό σχέδιο Πισσαρίδη, αποτελεί προτεραιότητα, με τη Λούκα Κατσέλη να εμφανίζεται ως η επικρατέστερη επικεφαλής. Ζητούμενο είναι ο Αλέξης Τσίπρας να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και στη ΔΕΘ τον επόμενο μήνα με ένα σχέδιο-απάντηση σε εκείνο της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο αποτελεί προτεραιότητα καθώς η οικονομία θα είναι το πεδίο εκείνο όπου θα δοθούν όλες οι μάχες το επόμενο διάστημα με φόντο την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Το τρίτο θέμα είναι οι εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο. Μετά τη συνέντευξη Τσακαλώτου στην «Εποχή», την παρέμβαση-απάντηση Πολάκη και τη συνέντευξη Τσίπρα στο ieidiseis.gr είναι μάλλον σίγουρο ότι όσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο, οι εσωκομματικοί διαξιφισμοί θα οξύνονται.

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες μέρες αναφέρθηκε σε ρεύματα ιδεών και ομάδες διανομής μέσα στο κόμμα: «Οι τάσεις ως ρεύματα ιδεών είναι καλοδεχούμενες. Αν δεν υπάρχουν τέτοιες, πρέπει να τις εφεύρουμε. Οι ομάδες διανομής της εσωκομματικής εξουσίας όμως είναι κάτι ξεπερασμένο και αποκρουστικό». Και λίγο αργότερα επανήλθε σχετικά με ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: την εκλογή ή όχι του αρχηγού από τη βάση: «Το τελευταίο που με απασχολεί είναι το πώς θα εκλεγώ. Αλλά με απασχολεί να βρούμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας εκείνο που θα βαθύνει τη δημοκρατία και θα δίνει νόημα και αξία στα μέλη του κόμματος, χωρίς όμως να οδηγηθούμε στις ευτελιστικές διαδικασίες που είδαμε σε άλλα κόμματα».

Εσωστρέφεια και 53+

Δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα πάντως το Σαββατοκύριακο που ερμήνευσαν τη συνέντευξη Τσακαλώτου ως μια προσπάθεια του τέως υπουργού Οικονομικών να θέσει τον εαυτό του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο αφήγημα έχει παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμία ηγετική βλέψη. Είναι μάλλον ένας τρόπος για να υποδαυλίζεται η εσωστρέφεια στο κόμμα.

Κανείς όμως δεν έχει και απάντηση στο ερώτημα αναφορικά με το τι προτίθενται να πράξουν οι 53+ αν δεν εισακουστούν οι προβληματισμοί που έχουν θέσει επανειλημμένα για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Κανείς δεν ξέρει επίσης ποια στάση θα κρατήσουν και η «παλιά φρουρά» και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Αυτό που ακούγεται πάντως απ' όλες τις πλευρές είναι η επωδός «στο συνέδριο θα τα συζητήσουμε όλα». Με ό,τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτό.

O Πάνος Σκουρλέτης πάντως, σε χθεσινή του συνέντευξη στη Real News, έδωσε και πάλι το στίγμα του αναφορικά με τα ζητήματα του συνεδρίου και των αλλαγών σε πρόσωπα.

«Νομίζω πως μετά από έναν χρόνο στην αντιπολίτευση και ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό "ανασχηματισμό", θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη δουλειά μας σε όλους τους τομείς, συνεκτιμώντας όλες τις ανάγκες και τα δεδομένα. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να κάνουμε αρκετές αλλαγές. Η ανακατανομή των χρεώσεων, όταν έχει στόχο την αποτελεσματικότητα, βοηθάει», είπε για τους τομεάρχες, ενώ για το συνέδριο τόνισε ότι «το βέβαιο είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε ένα συνέδριο fast track με υποβαθμισμένο περιεχόμενο απλά για να πούμε πως το κάναμε».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου