Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Κυβέρνηση: Ιστορική η Συμφωνία των Πρεσπών – ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνούμε απόλυτα

Αλάτι στην πληγή της Συμφωνίας των Πρεσπών ρίχνει εξ’ αντανακλάσεως στην κυβέρνηση ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Στο επίσημο κοινό ανακοινωθέν Πομπέο – Δένδια η Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζεται «ιστορική», σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση με αφορμή την κύρωση των διμερών συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες παραπέμφθηκαν στις καλένδες υπό το φόβο διαρροών από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει χαρακτηριστικά για τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών:

«Υπογράμμισαν τις ελληνικές προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη επίδραση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών και της συνακόλουθης ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».


Όπως ήταν αναμενόμενο η επίμαχη αποστροφή, η οποία αποτελεί και την πλέον επίσημη αλλαγή θέσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, πυροδότησε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως τις τελευταίες ημέρες επιχειρούσε να στριμώξει κοινοβουλευτικά τη ΝΔ με τις κυρώσεις διμερών συμφωνιών με τη γείτονα χώρα.


Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω δημοσιευμάτων για δυστοκία της ΝΔ να βρει εισηγητή για τις κυρώσεις στη Βουλή και για προειδοποιητικό τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν προτίθεται να τις ψηφίσει, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Τασούλας την περασμένη Πέμπτη παρέπεμψε στις καλένδες την ψηφοφορία των συμφωνιών στην Ολομέλεια.

«Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα για τις Πρέσπες, θα φέρουν τις κυρώσεις στη Βουλή;»

Η Κουμουνδούρου όπως ήταν αναμενόμενο αντέδρασε άμεσα με σκωπτικό τρόπο:

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πλέον, όχι μόνο δίνει μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά σε επίσημη τοποθέτησή της, στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή ή φοβάται τον πανελλήνιο διασυρμό για την εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταψήφιση από τον κ. Σαμαρά και τη μισή κοινοβουλευτική του ομάδα;» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου