Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ - Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς

Δραματική έκκληση των γιατρών της Θεσσαλονίκης να ενισχυθούν τα νοσοκομεία. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, αφού ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

«Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ δύσκολη, είμαστε στο μη παρέκει», τόνισε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Βασίλης Τσάπας.

Ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης επεσήμανε πως πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, καθώς τα κρεβάτια για διασωληνωμένους μέσα στις εντατικές δεν επαρκούν και πλέον διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε χώρους εκτός εντατικής - σε χώρους ανάνηψης χειρουργείων, σε χειρουργικές αίθουσες και σε άλλους χώρους με την κατάλληλη υποδομή ώστε να συνδέονται οι αναπνευστήρες. Σύμφωνα με τον κ. Τσάπα, αυτό δεν γίνεται μόνο στο «Παπαγεωργίου», αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης.

Υπογράμμισε, δε, πως δεν έγιναν οι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτούνται γιατροί και νοσηλευτές, επαρκείς σε αριθμό, ποιότητα και εκπαίδευση.

Στο «κόκκινο» το ΑΧΕΠΑ

Εν τω μεταξύ, το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ είναι στα όρια της απόγνωσης, καθώς σήμερα Τετάρτη ξεκίνησε την εφημερία με 230 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ έως τη λήξη της ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 αρρώστους. 


Όπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι στο iatropedia.gr, το ΑΧΕΠΑ ξεκινά την εφημερία του με το προσωπικό στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης και με την αγωνία πως δεν υπάρχει κενό κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας γι’ ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, οι οποίοι θα χρειαστούν διασωλήνωση. 

«Έχουμε 40 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Covid και τα 40 είναι κατειλημμένα», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός. «Έχουμε 230 νοσηλευόμενους μέσα στο νοσοκομείο, θετικούς στον SARS-CoV-2 και ξεκινάμε μια εφημερία με μηδενικά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άγνωστο τι θα γίνει», προσέθεσε.
Έχουν κάνει σπίτι τους το νοσοκομείο

Γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να εργάζονται με αυταπάρνηση εδώ και 15 ημέρες, σε εξαντλητικούς ρυθμούς, χωρίς ξεκούραση και ρεπό. Κάποιοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα μέσα στο νοσοκομείο.

Στη σωματική κούραση, έρχεται να προστεθεί και η ψυχολογική, σύμφωνα με τον κ. Κοροξενό. «Εάν συνεχίσει ακόμη δύο τρεις μέρες αυτή η εισροή των ασθενών στα νοσοκομεία, δεν θα αντέξουμε. Μπορεί να έχουμε ξενοδοχειακό εξοπλισμό, αλλά το εργατικό δυναμικό έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του και σιγά-σιγά αρχίζει και μπαίνει και ο θυμός και η απόγνωση ανάμεσα στους εργαζόμενους. Πού θα πάει αυτό το πράγμα; Μέχρι πότε; Ανάσα δεν παίρνουμε», αναφέρει.

Στις ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, ενώ ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, υπαλλήλους τεχνικής υπηρεσίας κ.ο.κ. «Στις ΜΕΘ ξεκινήσαμε με 15 κρεβάτια, έχουμε φτάσει στα 42 και έχουν έρθει 2-3 γιατροί. Και το προσωπικό έχει μειωθεί εξαιτίας αυτών που νοσούν. Λιγότεροι είναι οι εργαζόμενοι από πιο παλιά», τονίζει ο κ. Κοροξενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου