Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Eκλογές ΗΠΑ 2020: Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα - Μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις;

Άνοιξαν στις 06.00 τοπική ώρα τα εκλογικά τμήματα στην Νέα Υόρκη, καθώς και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια.Ήδη τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) ξεκίνησε η ψηφοφορία στο μικρό χωριό Ντίξβιλ Νοτς, του Νιου Χάμσαϊρ, όπως το θέλει η παράδοση των αμερικανικών εκλογών. Πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, περί τα 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι, αριθμός ρεκόρ, έχουν ήδη ψηφίσει είτε με φυσική παρουσία είτε διά της επιστολικής οδού. Όπως αναφέρει το Sky News, η πανδημία του κορονοϊού έκανε έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων να επιλέξουν την επιστολική ψήφο και πιθανότατα θα είναι οι εκλογές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων δεκαετιών.

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε νικητής στις 9:29 το πρωί (ώρα Ελλάδας) την επόμενη ημέρα από το κλείσιμο των καλπών, θέτοντάς τον πάνω από τις ψήφους των 270 εκλεκτόρων που χρειαζόταν.

Εάν η εκλογή μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν δεν είναι κοντά και ένας από τους υποψηφίους κερδίσει άνετα, θα μπορούσαμε να περιμένουμε να έχουμε το αποτέλεσμα περίπου την ίδια ώρα. Όμως κατά πάσα πιθανότητα φέτος θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, καθώς οι επιστολικές ψήφοι χρειάζεται να καταμετρηθούν και αυτό θα σημάνει μια μακρά νύχτα (ή εβδομάδα).

Θα υπάρξουν φυσικά πρώιμα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο των καλπών σε κάθε Πολιτεία, κάτι που θα δώσει μια ένδειξη για το πού βρίσκονται οι υποψήφιοι. Ενδέχεται όμως να μην περιλαμβάνουν την ταχυδρομική ψήφο, καθώς αυτό εξαρτάται από το πότε οι αξιωματούχοι μπορούν να αρχίσουν την καταμέτρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου