Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Οι περισσότερες οικονομίες βουλιάζουν -Οχι, όμως, και η Κίνα

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν νέα lockdowns και απολύσεις, μόνον η οικονομία της Κίνας κατάφερε να ανακάμψει εν μέσω κορωνοϊού.Οπως αναφέρουν οι «NYTimes», η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου της χώρας (NBS). Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και πολλά έθνη στην Ευρώπη αναμένεται να έχουν απότομη πτώση στην οικονομική παραγωγή.

Η οικονομία «ανθεί» στην Κίνα, τη χώρα απ' όπου φέρεται να ξεκίνησε η πανδημία

Η δυναμική της Κίνας φαινόταν απίθανη πριν από έναν χρόνο, όταν ο ιός εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας. Καθώς τα ταξίδια και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σχεδόν σταμάτησαν, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το 2019, την πρώτη οικονομική συρρίκνωση σε σχεδόν μισό αιώνα. Εκτοτε, όμως, η οικονομία έχει βελτιωθεί σταθερά, φτάνοντας στο τέλος του έτους να έχει ανάπτυξη 6,5% τους τελευταίους τρεις μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Ενώ η ανάκαμψη παραμένει άνιση, τα εργοστάσια σε όλη την Κίνα «τρέχουν» για να καλύψουν παραγγελίες στο εξωτερικό και οι γερανοί δουλεύουν συνεχώς στα εργοτάξια.

Σε πάγκους στην αγορά κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων Wuhan Taiyuan στην επαρχία Χουμπέι, οι διευθυντές εργοστασίων ενδυμάτων παραγγέλλουν μεγάλες ποσότητες υφασμάτων για να καλύψουν τις παραγγελίες ενδυμάτων εσωτερικού και εξωτερικού.

Στο Xuzhou Construction Machinery Group, στην επαρχία Τσιανγκσού, τα εργοστάσια λειτουργούν μέρα-νύχτα για να ανταποκρίνονται στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει, ενώ την ίδια ώρα στη Huahong Holding Group, ένας μεγάλος εξαγωγέας στην επαρχία Τσετσιάνγκ με κορνίζες και ελαιογραφίες, τα κέρδη διπλασιάστηκαν.

«Αυτή είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που ανακάμπτει γρήγορα από την πανδημία και μπορεί να λειτουργήσει κανονικά», δήλωσε ο Zhou Linlin, χρηματοδότης της Σαγκάης στο διοικητικό συμβούλιο της Huahong. «Έτσι όλες αυτές οι παραγγελίες από παντού έρχονται στην Κίνα», προσθέτει.

Η χρηματιστηριακή αγορά στη Σαγκάη αυξήθηκε σχεδόν 1% αργά τη Δευτέρα. Είχε ήδη αυξηθεί 16% τον περασμένο χρόνο, καθώς οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές πόνταραν σε μια συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη. Οι εξαγωγές και οι υποδομές τροφοδότησαν μεγάλο μέρος της ανάπτυξης πέρυσι. Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 18,1% το Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα τον περασμένο χρόνο, και αυξήθηκαν κατά 21,1% το Νοέμβριο.

Η κινεζική αρμόδια υπηρεσία προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί 7,8% φέτος. Εάν συμβεί αυτό, πρόκειται για την ισχυρότερη απόδοση της Κίνας σε εννέα χρόνια.

Κίνα: Ανάκαμψη, αλλά και ανεργία

Η ανάκαμψη 2,3% της Κίνας ήταν καλύτερη από αυτή που είχαν προβλέψει οι ειδικοί, την ώρα που άλλες χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να δημοσιεύσουν στοιχεία που αποκαλύπτουν οικονομική πτώση το 2020.

Η προβλεπόμενη ύφεση περιλαμβάνει πτώσεις του ΑΕΠ 3,7% στις ΗΠΑ, 7,5% στην ευρωζώνη και 11,2% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στοιχεία της Κίνας δείχνουν μια σημαντική επιβράδυνση από την αύξηση 6,0% το 2019, η οποία ήταν ήδη η χαμηλότερη των δεκαετιών, εν μέσω εμπορικών εντάσεων και χαμηλής εγχώριας ζήτησης. Η ετήσια ανάπτυξη 2,3% ήταν η χειρότερη απόδοση της κινεζικής οικονομίας από τη συρρίκνωση 1,6% το 1976, έτος που πέθανε ο Μάο Τσε Τουνγκ.

Ο οικονομολόγος και αξιωματούχος της NBS, Ning Jizhe, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας «δεν είναι ακόμη σταθερά». «Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στη μεταβαλλόμενη δυναμική της πανδημίας, καθώς και στο εξωτερικό περιβάλλον», είπε.

Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις παρέμεινε στο 5,2% και ο Ning τόνισε ότι ο αριθμός των νεοαπασχολούμενων σε αστικές περιοχές ήταν πάνω από 11 εκατ. -υπερβαίνοντας τον στόχο των 9 εκατομμυρίων. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η ανεργία θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από τα επίσημα στοιχεία, λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων στο άτυπο εργατικό δυναμικό της Κίνας.

«Η ενίσχυση της δυναμικής της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των ιδιωτικών καταναλωτικών δαπανών καθώς και τις δυναμικές καθαρές εξαγωγές», δήλωσε ο Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Πρόσθεσε, δε, ότι οι εξαγωγές βοηθήθηκαν με την ανάκαμψη παραγγελιών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών ιατρικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Με πληροφορίες «NYTimes» και «Daily Mail»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου