Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Φώφη Γεννηματά: Όχι άλλα λάθη κ. πρωθυπουργέ

Ιδιαίτερα επικριτική κατά του πρωθυπουργού προσωπικά και συνολικά της κυβέρνησης εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματά, που μίλησε για παλινωδίες, λάθη και αλαλούμ, ενώ παρουσίασε σειρά προτάσεων για τον εμβολιασμό, τη στήριξη του ΕΣΥ και το άνοιγμα της οικονομίας.

«Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν επενδύουμε πολιτικά στην «καταστροφή» και στα «ερείπια»», είπε η πρόεδρος του Κινήματος κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία και τόνισε ότι «για να είμαστε χρήσιμοι όμως τούτες τις ώρες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς». «Καμιά συγκάλυψη, καμιά αποσιώπηση, όλα στο φως. Γιατί κάθε λάθος, κάθε παράλειψη, κάθε μέρα καθυστέρησης, κάθε ένα από τα πολλά μπρος-πίσω που έγιναν, κόστισαν και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», τόνισε.

«Εσείς δεν έχετε το θάρρος να αναγνωρίσετε αυτά που βλέπει ο Ελληνικός λαός. Με δυσκολία πριν λίγους μήνες στην τριτολογία σας εδώ στη Βουλή, αναγκαστήκατε να ψελλίσετε δικαιολογίες. Αλλά σας διαψεύδουν οι ίδιοι οι Υπουργοί σας. Είναι πρόσφατες οι δηλώσεις τους για το πως φθάσαμε στις δραματικές εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη» είπε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θυμόταν τις επεξεργασμένες προτάσεις μας όταν φθάναμε στο μη περαιτέρω» και για σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαργογή τους.

Δύο μεγάλες προκλήσεις

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «δύο μεγάλες προκλήσεις» που έχουμε μπροστά μας. «Η πρώτη αφορά το «ασφαλές άνοιγμα»», είπε και «η δεύτερη το θέμα του έγκαιρου εμβολιασμού του πληθυσμού με όρουs διαφάνειας και αποτελεσματικότητας».

Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει σε μαζική διενέργεια τεστ, στη συνταγογράφησή τους, στην αξιοιποίηση μέχρι τώρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην εκστρατεία εμβολιασμού και τόνισε ότι αυτή προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

«Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε την ανάγκη της αύξησης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την έγκαιρη στελέχωση τους με ειδικευμένο προσωπικό. Η Κυβέρνηση έμεινε στα κενά και ανέξοδα λόγια περί «νέου ΕΣΥ». Το οποίο βέβαια ποτέ δεν είδαμε. Και δεν θα μπορούσε άλλωστε γιατί δεν το πιστεύει», είπε μεταξύ άλλων, ενώ ζήτησε την συμπερίληψη του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό αλλά και την υπαγωγή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης ζήτησε να τους χορηγηθεί δώρο Χριστουγέννων.

«Γιατί καλό είναι το χειροκρότημα στους υγειονομικούς, αλλά όταν αμέσως μετά τους ξεχνάμε, μόνο ως υποκριτικό μπορεί να χαρακτηρισθεί», σχολίασε.

«Σας ζητήσαμε να μας πείτε εδώ που πήγαν όλες αυτές οι χιλιάδες προσλήψεις που κάνατε. Ποτέ δεν μας παρουσιάσατε. Κάποιοι ίσως να δουλεύουν από τα γραφεία σας ή από τα σπίτια σας. Ακόμα περιμένουμε τα στοιχεία», είπε σχετικά με τις πολυδιαφημισμένες χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Κριτική άσκησε και για το άνοιγμα του τουρισμού. «Εσείς περιοριστήκατε στο σόου της Σαντορίνης χωρίς καμία προετοιμασία χωρίς συγκεκριμένα πρωτόκολλα έγκαιρα, χωρίς ελέγχους στους οδικούς άξονες στη Β. Ελλάδα, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.Και μετά κουνούσατε το δάκτυλο προς τους νέους ανθρώπους, μεταθέτοντας τις ευθύνες σας», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ
.


«Δεν φταίνει οι άνθρωποι του ΕΣΥ»

Στη συνέχεια επισήμανε ότι ήδη από τον Ιούνιο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε προειδοποιήσει για το δεύτερο κύμα αλλά: «Όχι μόνο δεν μας ακούσατε, αλλά όπως οι ίδιοι οι υπουργοί σας αποκάλυψαν πιστεύατε απαράδεκτα λανθασμένα, ότι αυτό θα ερχόταν πολύ αργότερα και αδιαφορήσατε. Θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία».

«Περιμένω όμως-και επιμένω σε αυτό-να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη. Να μην οδηγούν τα λάθη σας σε νέους κινδύνους για τους πολίτες. Μη συνεχίσετε στη λογική ότι «δεν φταίω εγώ, φταίνε όλοι οι άλλοι», τόνισε στη συνέχεια η Φ. Γεννηματά.

«Δεν φταίνε οι άνθρωποι του ΕΣΥ, γιατί αφήσατε τα Νοσοκομεία υποστελεχωμένα, το προσωπικό αβοήθητο, με μεγάλες ελλείψεις αυτή την ώρα της κρίσης σε φάρμακα και οξυγόνο. Αυτά που έγιναν στα Νοσοκομεία της Δράμας και του Κιλκίς δεν μπορεί να επαναληφθούν», είπε χαρακτηριστικά με αφορμή τις καταγγελίες για τα εν λόγω νοσοκομεία αλλά και τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Β. Κοντοζαμάνη για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.

«Ζητάμε και απαιτούμε να ειπωθεί η αλήθεια στους πολίτες και μια καθαρή δέσμευση ότι τουλάχιστον στα θέματα της υγείας δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη», υπογράμμισε.

«Οι παλινωδίες, τα μπρος πίσω, οι δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν είναι πολλές», είπε ακόμα και έκανε αναφορά στα «αδειάσματα» μεταξύ υπουργών με αποκορύφωμα τους προκλητικούς εμβολιασμούς υπουργών και παρατρεχάμενων.
Προτάσεις

Η κ. Γεννηματά κατέθεσε επίσης μια σειρά προτάσεων για το άνοιγμα της οικονομίας. Μεταξύ άλλων πρότεινε σταδιακό άνοιγμα και έθεσε ως επιλογή το να ανοίγουν πρώτες οι περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, να γίνονται πολλά και επαναλαμβανόμενα τεστ, οι μετακινήσεις από άλλες περιοχές να επιτρέπονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Παράλληλα, ζήτησε να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις που έχουν προκηρυχθεί ατο ΕΣΥ και να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό, να υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση όσων ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία τους. «Και είναι πολλοί. Δημιουργείται μια νέα κρίση μέσα στην κρίση» είπε.

Επίσης ζήτησε ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα. «Επιτέλους είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ολοκληρωμένο αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε και έκανε αναφορά στην περίπτωση της Κοζάνης και της μεταχρονολημένης ανακοίνωσης κρουσμάτων σε μια περιοχή που εδώ και καιρό είναι σε lockdown. «Ποιος έχει την ευθύνη για αυτό κ. Πρωθυπουργέ; Οι πολίτες, η αυτοδιοίκηση, η αντιπολίτευση ή η κυβέρνησή σας; Θα αναλάβετε επιτέλους κάποτε τις ευθύνες σας;» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Εμβολιασμός

Όσον αφορά στον εμβολιασμό τάχθηκε υπέρ του πιστοποιητικού «που απαιτείται μετά την διεξαγωγή του και μάλιστα και στην Αγγλική γλώσσα για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις».

«Χαίρομαι που υιοθετήσατε εγκαίρως αυτή μας την πρόταση, που σας καταθέσαμε στις 8 Ιανουαρίου και μάλιστα φαίνεται ότι η χώρα μας πρωτοπορεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και σκοπιμότητες» είπε ακόμα, ενώ σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα τόνισε: «είδαμε με έκπληξη ότι αποκλείεται από την διαδικασία η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».
«Αυτή τη στιγμή έχουμε χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού, ο οποίος δρα εις βάρος της υγείας και της οικονομίας. Δεν κατανοώ γιατί. Εμβόλια υπάρχουν, αυτά σε συνδυασμό με το ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές μπορούν να δώσουν ανάσες στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Γιατί δεν εμβολιάζετε με υψηλούς ρυθμούς;» είπε ακόμα.

«Αυτές είναι οι προτάσεις μας. Αξιοποιήστε τες. Αλλά κυρίως όχι άλλα λάθη», είπε επίσης η Φ. Γεννηματά. «Δεν μπορεί και δεν αντέχει να μείνει για πολύ ακόμη η κοινωνία μας κλειδωμένη μέσα στα σπίτια της. Κάθε καθυστέρηση ή ολιγωρία κοστίζει», είπε χαρακτηριστικά.

Και εξήγησε: «Κοστίζει σε χαμένες δουλειές, λουκέτα, περικοπές. Κοστίζει σε απλήρωτους λογαριασμούς, σε υποχρεώσεις που μας περιμένουν όλες μαζί στη γωνία σε λίγους μήνες. Κοστίζει στα δημόσια ταμεία, στη λειτουργία του δημοσίου, σε γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, σε απλήρωτες συντάξεις και χαμένες αποζημιώσεις για τους αγρότες. Κοστίζει στις ανθρώπινες σχέσεις, στα παιδιά, στις οικογένειες. Ενδοοικογενειακή βία.Κοστίζει στη δημοκρατία, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα όλων μας, αλλά ιδιαιτέρως των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου