Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου : "Ο κ. Χατζηδάκης κάνει δηλώσεις εντυπώσεων χωρίς αντίκρισμα και η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει χιλιάδες συνταξιούχους"

"1.Πώς αξιολογείτε την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση; Θεωρείτε πως το σύστημα «ακορντεόν» έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα;
-Όχι, απέτυχε
και τα αρνητικά αποτελέσματα αποτυπώνονται ήδη στη νέα έξαρση της πανδημίας. Η κυβέρνησης της ΝΔ προχωρά βλέποντας και κάνοντας, με απουσία σχεδίου, επναλαμβανόμενα λάθη, ολιγωρίες και παλινωδίες. 


Η κυβερνητική πολιτική διακρίνεται από νεοφιλελευθερες εμμονές και εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Δεν στηρίζει το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις ούτε ενισχύει το προσωπικού του, που δίνει καθημερινή μάχη. Τα χειροκροτήματα γρήγορα ξεχάστηκαν και υπουργοί αντί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν τους γιατρούς για τα προβλήματα στα νοσοκομεία.
Αρνητικά τα αποτελέσματα και στην οικονομία. 


Η κρίση οξύνεται μαζί με την κοινωνική απόγνωση. Μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν τα βγάζει πέρα. 

Οι εργαζόμενοι ζούν στην επισφάλεια και η ανεργία αυξάνεται. Σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση ακόμη και των ανεπαρκών μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας και προχωρά στην πλήρη απορρύθμιση της εργασίας.Επιβάλλεται να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις που πλήττονται, να καλύψει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και να αναπληρώσει μέρος του μισθού τους, ώστε να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, να αποσυρθεί ο αντικοινωνικός πρωχευτικός νόμος και να αποφασιστεί γενναίο κούρεμα και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της περιόδου της πανδημίας. Τα δημοσιονομικά μέσα υπάρχουν. 

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης απουσιάζει.

2.Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους εμβολιασμούς; Τι θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας, να κάνει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστούν περισσότερες δόσεις;
-Δυστυχώς και στο θέμα του εμβολιασμού η κυβέρνηση επέλεξε τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Διαψεύθηκε ως προς τις ποσότητες των εμβολίων που εξασφάλισε και το χρονοδιάγραμμα που ανήγγειλε. 

Ο εμβολιασμός είναι πολύμηνη διαδικασία και η ανοσία θα αργήσει να επέλθει, γι’αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει ως αφορμή νέου εφησυχασμού. Επιβάλλεται να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, δωρεάν μαζικά τεστ για τους πολίτες και να ληφθούν όλα τα μετρα πρόληψης και ελέγχων, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς και στις δημόσιες συγκοινωνίες.
Αναμφίβολα υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην ΕΕ για τους χειρισμούς στην προμήθεια των εμβολίων. 

Τα εμβόλια όμως είναι δημόσιο αγαθό. Γι’αυτό και Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να υπάρξει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απελεύθερωση της πατέντας των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να διασφαλιστεί η μαζική παραγωγή τους και η κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών όλων των χωρών. 


Αυτή η πρόταση κερδίζει συνεχώς έδαφος, υιοθετήθηκε και από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να την ειρωνευτεί, επιστρατεύοντας μάλιστα δικαιολογίες σαν να εκπροσωπεί τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και όχι το δημόσιο συμφέρον.


3. «Όποιος εστιάτορας θέλει μπορεί να μου παραδώσει τα κλειδιά του...» Πώς κρίνετε αυτή την -ειρωνική όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος- δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη;
-Αλλαζονική και προκλητική δήλωση. Φανερώνει μια κυβέρνηση σε πανικό, που έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και οι υπουργοί της είναι πλήρως αποκομμένοι από την κοινωνία.


4. Ασκήσατε σφοδρή κριτική στον κ. Χατζηδάκη για τις εκκρεμείς συντάξεις... Για ποιον λόγο;
-Οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη συνιστούν ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας της κυβέρνησης να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Ένα πρόβλημα που έχει την υπογραφή της ΝΔ, καθώς από τις εκλογές πέρυσι, μέσα σε 18 μήνες, οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν τριπλασιαστεί και ξεπερνούν πλέον τις 400.000. Ο κ.Χατζηδάκης αντί να επισπεύσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης ανακοίνωσε την καταβολή 384 ευρώ σε όσους έχουν καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης. 

Δηλαδή κάτι χειρότερο από αυτό που ισχύει και του οποίου η εφαρμοφή είναι προβληματική.


Η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων οφείλεται στη χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης κατά πόσο ο ασφαλισμένος θεμελειώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω υποστελέχωσης του ΕΦΚΑ και έλλειψης ψηφιοποιημένου ασφαλιστικού ιστορικού. Όπως τα ίδια τα στελέχη του ΕΦΚΑ διευκρινίζουν, ακόμη και για τη χορήγηση του επιδόματος που ανακοινώθηκε πρέπει να προηγηθεί έλεγχος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 


Αυτό σημαίνει ότι τελικά ο ίδιος χρόνος θα απαιτηθεί, και εφόσον διαπιστώνεται η θεμελίωση δικαιώματος, τότε θα πρέπει να χορηγείται η προσωρινή σύνταξη και όχι το επίδομα. Επιπλέον, με δεδομένο ότι ένα 10% των αιτημάτων συνταξιοδότησης απορρίπτεται, καταλαβαίνετε το κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί όταν ο ΕΦΚΑ θα ζητά πίσω από τους ασφαλισμένους τα χρήματα που τους καταβλήθηκαν. 

Αντί ο κ.Χατζηδάκης να προχωρήσει στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και στην ουσιαστική ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΦΚΑ προσλαμβάνει ιδιώτη μάνατζερ και κάνει δηλώσεις εντυπώσεων χωρίς αντίκρυσμα. Ο εμπαιγμός χιλιάδων συνταξιούχων από την κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζεται.


5. Πώς θα μπορούσε το πολιτικό σύστημα να στηρίξει τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εργασιακής βίας; Πιστεύετε πως πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές;


-Ναι, απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, εφαρμογή μέτρων πρόληψης, διασφάλιση της κατάλληλης ενημέρωσης, ανάπτυξη και ενίσχυση των δομών στήριξης και των ελέγκτικών μηχανισμών και, κυρίως, αλλαγή αντιλήψεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία και η παρενόχληση στους χώρους εργασίας για όλους τους εργαζομένους, γυναίκες και άνδρες, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Επιβάλλεται η κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς κύρωση τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας. 

Να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ γι’αυτές τις περιπτώσεις ως μηχανισμός ενημέρωσης, ελέγχου, υποβολής καταγγελιών και διερεύνησης. Χρειάζεται επίσης να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι οργανώσεις των εργαζομένων και οι κοινωνικοί εταίροι, και να συμπεριληφθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. "


 Η συνέντευξη   Kontra 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου