Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Νέο ντοκουμέντο αστυνομικής βίας, στο Γαλάτσι - ΣΥΡΙΖΑ: Πολλαπλά εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Ερωτηματικά για τον τρόπο δράσης των ένστολων θέτει προς την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. ένα νέο ντοκουμέντο αστυνομικής βίας που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας. «Ο Χρυσοχοΐδης δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι υπουργός», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Γαλάτσι την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020, έξι ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ το νέο πανελλαδικό lockdown (7/11), φωτίζει ένα νέο ντοκουμέντο για την αστυνομική βία που ακολούθησε της διαδήλωσης πολιτών στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως η αντιφασιστική κινητοποίηση είχε ως απολογισμό τη σύλληψη 13 συμμετεχόντων καθώς και τον τραυματισμό άλλων, μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα News 247, η οποία φέρνει στο φως ένα νέο βίντεο από το συμβάν, όλα ξεκίνησαν σε πεζόδρομο που βρίσκεται δίπλα σε καφετέρια, ενώ επεκτάθηκε και εντός αυτής, μπροστά στα μάτια έντρομων πελατών.

Κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες στα γεγονότα κατήγγειλαν αναίτια επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, κατά το ίδιο Μέσο, αναφέροντας πως οι άνδρες των ΜΑΤ χτυπούσαν και έκαναν ρίψη χημικών αδιακρίτως, παρά το γεγονός ότι στο σημείο βρίσκονταν οικογένειες και μικρά παιδιά.


Επιπλέον, οι μαρτυρίες έκαναν λόγο και για την παρουσία ενός 5χρονου παιδιού εντός του καταστήματος εστίασης, που κινδύνεψε κατά τις σκηνές βίας που ακολούθησαν, με την αστυνομία, ωστόσο, να διαψεύδει.


Την επομένη των επεισοδίων, ειδικότερα, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία διέψευδε τις αναφορές για απρόκλητη επίθεση σε βάρος πολιτών. Σχετικά με τα επεισόδια σημείωσε ότι «οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και συγκεκριμένα ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια. Αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο κάλεσαν επανειλημμένα και επίμονα τα συγκεντρωμένα άτομα να διαλυθούν, λόγω κινδύνου διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας και για την αποφυγή διασποράς διάδοσης του covid -19. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση σε βάρος τους, με τα κοντάρια που κρατούσαν καθώς και με τραπέζια και καρέκλες από παρακείμενο κατάστημα εστίασης».

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμπεριέλαβε το εν λόγω περιστατικό σε ανακοίνωση με τίτλο «26 σταχυολογημένα ψέματα, ανακρίβειες, fake news, μισές αλήθειες και συκοφαντίες από τα άφθονα Δελτία Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία», αναφέροντας σχετικά:

«Ψέμα: οι άνδρες των ΜΑΤ ψέκασαν πεντάχρονο παιδί και τη μητέρα του σε έφοδο σε καφετέρια.

Αλήθεια: Υπήρξε μη προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Ανδρέα συγκεντρώθηκαν 50 άτομα με κουκούλες και ξύλινα και μεταλλικά κοντάρια. Αστυνομικοί προσπάθησαν επανειλημμένως να πείσουν τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς χρησιμοποιώντας εκτός από τα κοντάρια, τραπέζια και καρέκλες από κατάστημα εστίασης. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί. Συνελήφθησαν 13 άτομα. Στη διάρκεια των επεισοδίων οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων αερίου μία φορά. Μετά δύο ώρες από τα επεισόδια αναφέρθηκε ότι δύο ανήλικα παιδιά με συγγενικά τους πρόσωπα διέρχονταν εκείνη τη στιγμή (δηλαδή 2 ώρες μετά τη χρήση δακρυγόνων) διαμαρτυρήθηκαν για ενοχλήσεις στο λαιμό. Καμία επίθεση λοιπόν, κανένας ψεκασμός σε βάρος πεντάχρονου και μητέρας από την ΕΛΑΣ».

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο του News247:


«Ο Χρυσοχοΐδης δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι υπουργός»

Σε σχόλιό της για τη δημοσιοποίηση του παραπάνω υλικού, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «συγκλονιστικά βίντεο» που «εκθέτουν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Χρυσοχοΐδη», καθώς «στα βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα η απρόκλητη βίαιη αστυνομική επίθεση σε καφετέρια στο Γαλάτσι τη Κυριακή 1η Νοεμβρίου».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος, «στα σχετικά βίντεο διακρίνονται επίσης ένας άνδρας που προσπαθεί να διαφύγει ενώ κρατά στην αγκαλιά του ένα μωρό, όσο και χτυπήματα «στο σορό» εντός της καφετέριας μπροστά σε ένα μικρό κορίτσι που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την μητέρα του (σύμφωνα με μαρτυρίες).

Η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη. Μόλις προχτές σε ανακοίνωση για το εν λόγω συμβάν δίχως ντροπή κατέληγε "καμία επίθεση λοιπόν, κανένας ψεκασμός σε βάρος πεντάχρονου κ της μητέρας του"».

«Ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη φυγή του εγκληματία υπαρχηγού των νεοναζί, που διαρκώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και χωρίς καμία ντροπή απαντά μόνο με ψέματα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι υπουργός. Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας την επιβολή κυρώσεων σε όποιους εμπλέκονται τόσο στο βίαιο περιστατικό όσο και στην προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινωνίας», κατέληξε.
.





Σε εξέλιξη η έρευνα για πληθώρα καταγγελιών

Υπενθυμίζεται πως τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλαπλές καταγγελίες για ένστολη βία στη Νέα Σμύρνη, στον απόηχο της κινητοποίησης κατά της αυθαιρεσίας των αστυνομικών οργάνων, ορισμένες από τις οποίες έχουν πάρει το δρόμο και για τη Βουλή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είναι ήδη σε εξέλιξη για τις παρακάτω υποθέσεις:
καταγγελίες για αστυνομικό που φέρεται να προέβαλε όπλο και να απείλησε διαδηλωτές,
καταγγελίες για έφοδο της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» σε κατάστημα στη Νέα Σμύρνη και στη συνέχεια παρέσυραν με το δίκυκλό τους διαδηλωτή,
την υπόθεση σύλληψης λάθος υπόπτου - για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» στη Νέα Σμύρνη- στο Μενίδι και της διαρροής των προσωπικών του στοιχείων,
καταγγελία ότι αστυνομικοί της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» εισέβαλαν στην είσοδο πολυκατοικίας και προσήγαγαν πολίτη,
υπόθεση των καταγγελιών 18χρονης που υποστηρίζει ότι την παρενόχλησαν σεξουαλικά αστυνομικοί των ΜΑΤ, την ξυλοκόπησαν και δεν της επέτρεψαν να την εξετάσει ιατρός και
καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατουμένων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Επιπλέον, η Υποδιεύθυνση Διοικητικών Εξετάσεων ανέλαβε τη διενέργεια Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων για:
βίντεο όπου απεικονίζεται αστυνομικός να χαστουκίζει γυναίκα που διαμαρτύρεται,
καταγγελίες που αναφέρουν ότι αστυνομικοί πετούν μολότοφ σε διαδηλωτές,
καταγγελία από 5 φοιτητές που προσήχθησαν, εκ των οποίων ένας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην οδό Πανεπιστημίου και
καταγγελίες για περιστατικά ξυλοδαρμού εκπροσώπων του Τύπου.

Μόλις την Παρασκευή (19/3), τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έγραφαν σχετικά: «Η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., την πρόθεση των οποίων δεν αμφισβητεί η στήλη, θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα εφαρμοστούν οι νόμοι και θα αποδοθεί δικαιοσύνη στα όσα έγιναν, κάτι άλλωστε που είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της αστυνομίας, αν τη θέλουμε στο πλαίσιο της πραγματικής της αποστολής.

Τα πορίσματα θα πρέπει να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα, καθώς έως τώρα η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, μαζί με τη συγκάλυψη, αποτελούν βασικά θέματα αμφισβήτησης της βούλησης των αρμοδίων για απόδοση δικαιοσύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου