Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Δεύτερη δόση AstraZeneca: Οι πιθανότητες για παρενέργειες

Τι ισχύει με τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca και τη δεύτερη δόση. Τα ποσοστά έδωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.Πότε εμφανίζονται οι πιθανές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει καθώς αυξάνεται η ανησυχία των πολιτών για τα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας μετά το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ και τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, και για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο για μια ακόμα φορά τη σημασία του εμβολιασμού.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κατά 80% οι ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρούνται με την πρώτη δόση. «Σχεδόν σίγουρο ότι όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος επίσης στις ευπαθείς ομάδες, υπογράμμισε ότι πρέπει να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας την ανάγκη επίτευξης συλλογικής ανοσίας το συντομότερο δυνατό. «Δεν είναι λόγος να μην κάνεις το εμβόλιο αν έχεις μυοπλασία ή διαβήτη, είναι λόγος να το κάνεις αυτές, είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν» εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.


«Εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στο γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς. Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000. Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου