Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Το εργασιακό νομοσχέδιο αναστατώνει τη ΝΔ -Η κόντρα για το ΣΕΠΕ

 Για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας, όμως η κυβέρνηση συνολικά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην υπεράσπιση των αλλαγών στα εργασιακά



Το εργασιακό νομοσχέδιο πρόκειται να έρθει σε ψηφοφορία στη Βουλή στις 17 Ιουνίου, αλλά ο δρόμος μέχρι τότε θα είναι δύσκολος για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καλείται να υπερασπιστεί μία σειρά από “δυσάρεστες” ρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει αντιδράσεις στο δρόμο και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση βεβαίως ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό, κατηγορώντας τους απεργούς ότι με τις πορείες δυσκολεύουν τη ζωή των υπόλοιπων πολιτών. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι η έννοια του συνδικαλισμού έχει απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό, που μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης είναι προκατειλημμένη αρνητικά απέναντι σε συνδικάτα. Και παράλληλα απαξιώνει τις διαμαρτυρίες για κατάργηση στην ουσία του 8ώρου ως εμμονές σε ξεπερασμένες αντιλήψεις είτε ως fake news του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα όμως ή κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την απροθυμία πολλών βουλευτών -που θεωρούν ότι οι επόμενες εκλογές μπορεί να μην απέχουν και πολύ- να υπερασπιστούν ένα οπωσδήποτε όχι ευχάριστο νομοσχέδιο, αν και μέχρι στιγμής μόνο η Άννα Ευθυμίου ως εργατολόγος έχει εκφράσει δημοσίως ενστάσεις. Αλλά και αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του ίδιου του υπουργείου Εργασίας για την απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη να μετατραπεί το ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι έτσι το ΣΕΠΕ θα λειτουργεί χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες. Το γεγονός όμως ότι θα μπει manager στην Αρχή, η οποία θα αποσυνδεθεί πλήρως από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και από το υπουργείο Εργασίας, έχει προκαλέσει την οργή των εργαζόμενων, που καταγγέλλουν ότι ουσιαστικά έτσι ο ΣΕΠΕ θα απονευρωθεί και θα απαξιωθεί ακόμη περισσότερο.

Η δε πασοκογενής πλειοψηφία στο ΣΕΠΕ έχει συμμαχήσει με το ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας ένα ευρύτερο μέτωπο κατά της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν πάντα με προσοχή τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβληματίζονται από τη διάδοση της καταγγελίας πως ουσιαστικά οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό.

Από το υπουργείο Εργασίας έσπευσαν με ενημερωτικό σημείωμα να κάνουν λόγο για “άλλο ένα μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ”, τονίζοντας ότι ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο ο κ. Χατζηδάκης και υποστηρίζοντας ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Επιμένουν ειδικότερα ότι “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” δεν θα μπορεί να γίνει μονομερώς από τον εργοδότη, προσπερνώντας βέβαια το ερώτημα πως θα διασφαλιστεί ότι ο εργαζόμενος δεν θα δεχθεί πιέσεις και απειλές απόλυσης.

Υποστηρίζουν πάντως ότι με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα, αλλά μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. 4ημερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή. Αλλά και ότι το 8ωρο δεν καταργείται.

Ταυτόχρονα μάλιστα από το υπουργείο Εργασίας επιχειρούν να βγουν στο ΣΥΡΙΖΑ... εξ αριστερών, σημειώνοντας ότι νόμος για τη διευθέτηση εργασίας ισχύει εδώ και 30 χρόνια και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τον κατάργησε. Αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την σχετική οδηγία 1158 της Ε.Ε. το 2019 με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους εργαζόμενους γονείς με αίτησή τους να ζητήσουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας από τον εργοδότη τους. Το ερώτημα βέβαια που θέτει η αντιπολίτευση είναι σε αυτή την περίπτωση γιατί απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου