Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν από τα …όνειρα του Μαξίμου

Να συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών παρουσία του ΕΣΡ ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την τελευταία δημοσκόπηση της Opinion.

Να συζητηθεί άμεσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το θέμα των δημοσκοπήσεων και να εξεταστεί εξονυχιστικά πρόσφατο γκάλοπ της εταιρίας Opinion Poll που ευνοεί εξόφθαλμα την κυβέρνηση αλλά και την …υποψηφιότητα Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη Επιτροπή απέστειλαν σχετική επιστολή στον πρόεδρο της, Θανάση Μπούρα. Θεωρούν προφανή την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω δημοσκοπικών ευρημάτων που έρχονται σε αντίθεση ακόμη και με διεθνείς δημοσκοπικούς οργανισμούς. Όπως και για έρευνες που ουδείς γνωρίζει από ποιόν ανατέθηκαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η δημοσκόπηση της Opinion Poll που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου «βγάζει μάτι ότι είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα πιο τρελά όνειρα του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου» . Επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα «βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με πρόσφατη τακτική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου όπως π.χ. το 49% που είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση σύμφωνα με την Opinion Poll εν αντιθέσει με το 28% που εμπιστεύεται την κυβέρνηση σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ή το 53% που πιστεύει πως η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με την Opinion Poll εν αντιθέσει με το 31% που πιστεύει πως η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λόγο για «εξόφθαλμη παρέμβαση της δημοσκόπησης στα εσωκομματικά ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, του ΚΙΝΑΛ, εν μέσω της διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού, όπου ο εκλεκτός του Μαξίμου Α. Λοβέρδος προηγείται μακράν».Τονίζουν σκωπτικά πως «ακόμη και σε κάποιον που είναι φανατικός οπαδός του Μητσοτάκη ή του Λοβέρδου και φανατικός πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γεννά ερωτηματικά».



Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή θεσμών θα ζητήσουν εξονυχιστικό έλεγχο κυρίως στα πρωτογενή δεδομένα της έρευνας όπως και τη μέθοδο στάθμισης των αποτελεσμάτων. Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να αποδεχθεί το αίτημα επισημαίνοντας ότι «η άρνηση μιας τέτοιας γνωστοποίησης είναι προφανές πως όχι μόνο επιτρέπει αλλά επιβάλλει την καχυποψία της κοινωνίας τόσο για τη συγκεκριμένη όσο και για άλλες έρευνες και εταιρίες, κάτι που δεν είναι καλό για κανέναν».

Μάλιστα επισημαίνουν ότι ο έλεγχος των εταιρειών δημοσκοπήσεων προβλέπεται από νόμο του 2007 που εισηγήθηκε στην Βουλή ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Με βάση τον ίδιο νόμο ζητείται και η παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που οφείλει να δώσει εξηγήσεις στην Βουλή και την Επιτροπή Θεσμών.

Τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν πως το ζήτημα των εταιρειών δημοσκοπήσεων έχουν θέσει πολλάκις στην Βουλή με ερωτήσεις τους. Έτσι σημειώνουν ότι «θεωρούμε ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν και τα υπόλοιπα μέσα ελέγχου που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο, και ιδίως η ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου