Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Στους δρόμους ενάντια στο εργασιακό ο ΣΥΡΙΖΑ

«Παίρνει πάνω του» ο Τσίπρας, την αντίθεση στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη - Μητσοτάκη. Γιατί δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής στην Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο». Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου και θα κυριαρχεί τις επόμενες δύο εβδομάδες όπου εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων θα συζητείται στην Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, το εργασιακό νομοσχέδιο. Το σύνθημα έχει δώσε εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας το εργασιακό «μάχη των μαχών». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε αναμένεται να «πάρει πάνω του» την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί απο την πλευρά της κυβέρνησης το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί για ψήφιση στην Βουλή στις 17 Ιουνίου, ενώ η συζήτησή του στην αρμόδια, κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκινά αύριο Τρίτη.


Πόλεμος εναντίον του κόσμου της εργασίας

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί το νομοθέτημα που κατατέθηκε τη Παρασκευή το βράδυ στην Βουλή ως κήρυξη πολέμου της κυβέρνησης απέναντι στην μισθωτή εργασία, δηλαδή στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Κάτι που επισήμανε στις δηλώσεις αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών. Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερ-εκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα, και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του brain drain. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες».Πρόσωπο των ημερών για τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου 

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι αντικειμενικά πρόσωπο των ημερών για την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει όχι μόνον να ασκήσει κριτική στο νομοσχέδιο, αλλά και να υπερασπιστεί την νομοθεσία που θεσπίστηκε επί της διακυβέρνησής του, όπως και να αναδείξει τις δικές του προτάσεις για το μέλλον της εργασίας. Η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει - θυμίζουμε - την διοργάνωση εκδήλωσης στα τέλη Απριλίου όπου ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με εκατοντάδες συνδικαλιστικά στελέχη και εκπροσώπους τριτοβάθμιων οργανώσεων για τα ζητήματα αυτά.
Μέρος της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων δηλώνει η Όλγα Γεροβασίλη 

Την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη περί του ότι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για την υπερωριακή εργασία τους με ρεπό σχολίασε η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας πως «από αυτή τη σύγκρουση η ΝΔ πρέπει να λάβει το μόνο αντίτιμο που παριστάνει πως κατανοεί: μόνιμο και οριστικό ρεπό». Επισήμανε επίσης ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων αποτελούν συστατικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε «η αύξηση των μισθών και η μείωση της αβεβαιότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους, αποτελούν για εμάς κρίσιμα αναπτυξιακά εργαλεία και κυρίως ταυτοτική υπόθεση».

«Ο νόμος Χατζηδάκη είναι το μεγάλο δώρο που κάνει ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΕΒ» σχολίασε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Μπαλάφας. Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν κρύβουν ότι το νομοθέτημα αποτελείται από τις γνωστές θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων που στο μνημονιακό παρελθόν «σφυρίζονταν στο αυτί» της Τρόϊκα προκειμένου να τεθούν ως επίσημες προτάσεις στις διαπραγματεύσεις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν τίθεται θέμα πρότασης μομφής

Πρώτος και βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες δύο εβδομάδα είναι δώσει την μάχη του εργασιακού στην κοινωνία και στην Βουλή. Έτσι ορόσημο θεωρείται η απεργιακή κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης 10 Ιουνίου στην μαζικότητα της οποίας είναι προσανατολισμένες όλες οι οργανώσεις του κόμματος. Με την επισήμανση – πάντως – ότι στις κινητοποιήσεις πρέπει να τηρηθούν αυστηρότατα τα πρωτόκολλά για την πανδημία. Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση αναμένεται στην κινητοποίηση να δώσει το παρόν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση στοχεύει να αναδείξει την ουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου στην κοινοβουευτική διαδικασία. Τονίζοντας πως το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί είναι ακόμη χειρότερο από αυτό που αναρτήθηκε στην δημόσια διαβούλευση. Στην Κουμουνδούρου – να σημειωθεί – σχολιάζουν με ειρωνικό τρόπο δημοσιεύματα που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Δεν θεωρούν μάλιστα καθόλου τυχαίο πως αυτά εμφανίστηκαν κυρίως σε φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης. Όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια κίνηση θα έδινε την δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτρέψει την συζήτηση μακριά από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Μετατρέποντας ουσιαστικά μια τέτοια κοινοβουλευτική διαδικασία σε γενικευμένη αντιπαράθεση που θα του επέτρεπε να αποφύγει να τοποθετηθεί για την πολιτική του στον χώρο της εργασίας.Να αναδειχθεί η πραγματική άποψη της Ν.Δ για την μισθωτή εργασία και να συζητηθούν οι διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου θα επιδιώξει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχο που δεν ευνοεί η κατάθεση πρότασης μομφής 

Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση σε καμμία περίπτωση δεν θέλει να περιορίσει τα ζητήματα του εργασιακού νομοσχεδίο στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Αντιθέτως την θεωρεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης που βαρύνει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που - όπως έχει καταγγείλλει ο ΣΥΡΙΖΑ - επιθυμεί να το συνδέσει με τα κονδύλια του Ταμείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των ακραίων, μνημονιακού χαρακτήρα, δεσμεύσεων που προτίθεται να αναλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου