Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Χρόνης Μακρίδης : Η πατρίδα έχει ανάγκη ένα σύγχρονο, οραματικό φορέα του δημοκρατικού σοσιαλισμού που θα εμπνεύσει και θα καθορίσει το στίγμα της Ελλάδας του 2030-2050.

Είναι γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ με μικρές αυξομειώσεις είναι σταθερά σε χαμηλά ποσοστά. Δεν έχει καρπωθεί από την ΝΔ παρά τα 2 χρόνια διακυβέρνησης με λάθη και παραλείψεις αλλά ούτε και από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει συγκροτημένο αντιπολιτευτικό λόγο. 

Η λειτουργία του είναι φοβική έναντι κατεστημένων, δεν είναι εμπροσθοβαρής, είναι διαχειριστική των πραγμάτων, με τήρηση ισορροπιών. Λείπει το συνεκτικό όραμα και η συμμετοχική διαδικασία ως προϋπόθεση ουσιαστικής οργανωτικής και λειτουργικής συμμετοχής των μελών και των φίλων του κινήματος.

Δυστυχώς παρά την εργώδη προσπάθεια, της Προέδρου, μεμονωμένων στελεχών και βουλευτών, αυτή δεν αρκεί. Δεν είναι ενταγμένη σε ένα ενιαίο προγραμματικό σχέδιο και λόγο, με σαφή χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να μην διαμορφώνονται καθοριστικά γεγονότα. Η ηγετική ομάδα αποφασίζει, ενημερώνει εν είδει ηλεκτρονικού κόμματος μονής κατεύθυνσης, από πάνω προς τα κάτω, και από εκεί και πέρα ουδέν. 

Λειτουργεί ως συνομοσπονδία στελεχών με αυτόνομη δικτύωση και αντένες (περιφερειακά στελέχη) που με κοινωνισμό περισσότερο την αγωνία αυτοεπιβίωσης δείχνουν παρά την λειτουργία οργανωμένου κόμματος. Δυστυχώς δεν διασφαλίζεται η ενεργός συμμετοχή των στελεχών, των μελών και των φίλων. Απουσιάζει η αποκεντρωμένη θεσμική λειτουργία.

Χρειάζεται επανεκκίνηση με ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία, εξαντλητικές συμμετοχικές διαδικασίες, για την κατάκτηση ουσιαστικής ενότητας και συνεκτικότητας για να έρθουν και αποτελέσματα. Να προταχθούν οι πολιτικές απόψεις έναντι απολίτικων αναφορών σε νέους και γέρους, σε αρεστούς και μη αρεστούς.

Η πατρίδα έχει ανάγκη ένα σύγχρονο, οραματικό φορέα του δημοκρατικού σοσιαλισμού που θα εμπνεύσει και θα καθορίσει το στίγμα της Ελλάδας του 2030-2050. 

Που θα βασίζεται στις διαχρονικές αρχές και αξίες της δημοκρατικής παράταξης ως βάση για την πρόταση ενός προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου που θα εντάσσει στις πολιτικές του προτάσεις όλες τις τεχνολογικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις. Που θα έχει ως στόχο δυνατή Ελλάδα στην Ευρώπη, στην Υφήλιο. Με αξιοπρεπείς και με αυτοπεποίθηση πολίτες.

Για αυτό χρειάζεται προοδευτικός φορέας που θα είναι δημοκρατικά οργανωμένος, θα δίνει την πρέπουσα αξία στα μέλη του, την δυνατότητα συμμετοχής τους στο διάλογο και στις αποφάσεις. Αποκεντρωμένος φορέας, με δυνατότητα τοπικών αποφάσεων για τοπικά θέματα.

Η ιστορία μας διδάσκει, το μέλλον δεν περιμένει και η φύση απεχθάνεται τα κενά.

Την ώρα που η κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος της αγνοεί την ενεργειακή και την ψηφιακή δημοκρατία, την κλιματική αλλαγή και μοιράζει σε λίγες οικογένειες τα χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, η αντιπολίτευση συμβιβάζεται και ισορροπεί στην διαχείριση της καθημερινότητας. Δεν προτάσσει δομικές τομές στο πολιτικό σύστημα. Τομές που θα χτυπάνε την γραφειοκρατική του λειτουργία σε όλα τα επίπεδα. 

Τομές που θα έχουν ως "σημαία" τις ίσες ευκαιρίες για όλους, την ισονομία, την αξιοκρατία και την στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Το πρόβλημα είναι διακομματικό. Διαπερνά όλα τα κόμματα. Κυρίως αυτά που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Γι' αυτό χρειάζεται ένα Big Bang που θα ξαναφέρει τις αρχές και τις αξίες στο προσκήνιο. Την ηθική και την αίσθηση του καθήκοντος στην πολιτική και πάνω από την οικονομία.

Έχουμε ανάγκη ένα κόμμα που θα "αισθάνεται" βαριά την ευθύνη για την αποστολή του έναντι των πολιτών. Ένα κόμμα που θα ευαγγελίζεται το μέλλον και όχι την ιστορική δικαίωση. Ένα κόμμα ισχυρό ιδεολογικοπολιτικά και οργανωτικά έναντι των συντηρητικών απόψεων και κομμάτων. Ένα κόμμα που δεν θα διχάζει,, που θα ενώνει και θα αποστρέφεται το "ή εμείς ή αυτοί". 

Ένα συλλογικό θεσμικό κόμμα, των μελών που θα έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Που θα απομονώνει τις προσωπικές στρατηγικές. Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, δυναμικό. Όχι ένα κόμμα φοβικό και αγκυλωμένο. Ένα κόμμα που θα σηματοδοτεί Νέα Πνοή, θα είναι μέσα στα σύγχρονα προοδευτικά ρεύματα και κινήματα και θα εμπλουτίζει από αυτά τις πολιτικές του.

Η παράταξη του δημοκρατικού σοσιαλισμού έχει υποχρέωση να ανασυνταχθεί, να αποκτήσει νέα θεμέλια και δυναμική για να δώσει την δυνατότητα, όπως λέει ο ποιητής, να φορέσουν οι πολίτες αυτής της χώρας ρούχα που θα υφαίνουν οι ίδιοι, θα τρώνε ψωμί από την σοδειά τους και κρασί από το πατητήρι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου