Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Παύλος Γερουλάνος : «Να εκφράσουμε ξανά την ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης»

Σημασία έχει να επιστρέψουμε στις αρχές και τις αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Γι’ αυτό επέμενα στο ΠΑΣΟΚ όταν όλοι το ήθελαν μια μικρή σφραγίδα στο συρτάρι ενός λογιστή.


Τα βασικά σημεία της πρότασής του για μια προοδευτική Ελλάδα «όπου δεν θα περισσεύει κανείς» παρουσιάζει στην «Εφ.Συν». ο Παύλος Γερουλάνος, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα όραμα για το οποίο αξίζει να δουλέψουμε σκληρά». Με τον τρόπο αυτό διατηρεί ανοιχτό το ενδιαφέρον του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ενώ διακρίνει ότι ο κόσμος αγωνιά να δει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να αναγεννιέται. Διευκρινίζει πάντως ότι η όποια επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι επιστέγασμα μιας ευρύτερης αλλαγής «με πολιτικό σχέδιο και πρόσωπα που μπορούν να εμπνεύσουν».

• Ποια είναι η άποψή σας για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας; Γιατί το ποσοστό εμβολιασμού και το τείχος ανοσίας είναι κατώτερο των στόχων που έθεσε η κυβέρνηση και ποιος φταίει; Θεωρείτε ότι η λογική των διαχωρισμών και των λεγόμενων προνομίων θα φέρει αποτέλεσμα;


Απέναντι στην πανδημία χρειάζεται να είμαστε όλοι ένα. Μία κοινωνία, ένα στόχος, μια στρατηγική, ένα αποτέλεσμα. Η πολιτική και η επιστημονική ηγεσία σε αυτό έχασαν τη μάχη. Ομως την κερδίζει μέρα με τη μέρα η κοινωνία. Το θάρρος όσων εμβολιάστηκαν, παρά τη σύγχυση που προκάλεσαν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και MME, αρχίζει να δημιουργεί την επιθυμητή ανοσία για να προχωρήσει και η ζωή μπροστά και η χώρα. Σε αυτήν την πορεία αξίζει να συνεχίσουμε πείθοντας κάθε διπλανό μας που ανησυχεί ότι αξίζει να εμβολιαστεί.

• Την ίδια ώρα, τι εξήγηση δίνετε για το ότι σε πολιτικό επίπεδο και παρά την υγειονομική και κοινωνική κρίση, η Ν.Δ. ως κυβέρνηση διατηρεί την πρωτοκαθεδρία; Πιστεύετε ότι αυτό αποτελεί -σύμφωνα και με καταγγελίες της αντιπολίτευσης- κατασκεύασμα ενός ευνοϊκού επικοινωνιακού περιβάλλοντος του Μαξίμου ή μήπως ο αντιπολιτευτικός λόγος αδυνατεί να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής πολιτικής;

Οταν το μήνυμά σου είναι ισχυρό και σημαντικό για την κοινωνία θα περάσει, παρότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις απολαμβάνουν τη στήριξη των μίντια. Επιπλέον, η πολιτική του «ώριμου φρούτου», σε μια εποχή που αλλάζουν οι κανόνες παραγωγής πλούτου στη χώρα, αφήνει τον κόσμο αδιάφορο.


Οι συνεργασίες για την εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Θέλουμε θετικές προσεγγίσεις και συνεργασίες με προοπτική

Την ίδια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση συρρικνώνει την παραγωγική βάση της χώρας αφαιρώντας από όλο και περισσότερους το δικαίωμα στο αύριο. Την κοινωνία μπορούν να την κινητοποιήσουν προτάσεις με όραμα και ελπίδα. Οραμα, που να χαράζει μια προοδευτική πορεία με καθαρούς στόχους και κανόνες και ελπίδα με πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν κάνοντας τη ζωή μας καλύτερη. Η πρόταση αυτή ξεκινάει με την οικονομία και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

• Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Οι επόμενες, οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική, θεωρητικά διευκολύνουν τα κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας. Ποια είναι η θέση σας και πώς αξιολογείτε την προοπτική μιας κυβέρνησης των αυτοπροσδιοριζόμενων ως προοδευτικών κομμάτων. Υπάρχει άλλος τρόπος ώστε η Ν.Δ. να μη διατηρηθεί στην εξουσία;

Θέλουμε θετικές προσεγγίσεις και συνεργασίες με προοπτική. Οι συνεργασίες για την εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Οι συνεργασίες που αφορούν την κοινωνία είναι εκείνες που δίνουν ελπίδα και προοπτική, που αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, χτίζοντας τοπικές οικονομίες από κάτω προς τα πάνω, που αναβαθμίζουν τους θεσμούς με διαφάνεια και λογοδοσία για να αποκτήσουμε τη δημοκρατία που έχουμε ανάγκη και να χτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία. Αυτή είναι μια ατζέντα που εμπνέει και όποιο προοδευτικό κόμμα την υιοθετήσει δεν θα χρειαστεί συνεργασία για να κυβερνήσει.

• Στο θέμα των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, πώς και γιατί αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη για τον χώρο σας;

Η εσωκομματική διαδικασία αποτελεί ευκαιρία αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης αν λειτουργήσει κινηματικά, ως πολιτικό προσκλητήριο σε όσους σήμερα μένουν σπίτι τους ή νιώθουν ότι τα κόμματα δεν τους εκπροσωπούν· αν μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων που κάποτε αγάπησαν την πολιτική και τώρα νιώθουν ότι απογοητεύτηκαν· αν εμπνεύσει νέους που θέλουν να συμμετέχουν για να διαμορφώσουν το μέλλον της πατρίδας τους. Κάθε άλλη διαδικασία θα μας πάει πίσω.

• Είστε ικανοποιημένος από την τωρινή εικόνα, τη στρατηγική και τις επιδόσεις του κόμματός σας; Τι πρέπει να αλλάξει για να καταστεί ξανά πρωταγωνιστής;

Τα κόμματα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο όταν αυτό που πρεσβεύουν έχει αντίκρισμα στην κοινωνία. Τα επιτελεία τους σήμερα αγνοούν τεράστια κομμάτια της κοινωνίας. Υπάρχει μια ολόκληρη Ελλάδα κάτω από τα ραντάρ τους, που ξυπνά κάθε πρωί με αγωνία για το μεροκάματο, για τους λογαριασμούς, υπάρχουν νέοι, τους οποίους η Ελλάδα, όπως είναι, δεν τους αφορά. Μια πολιτική πρόταση που θα διευρύνει τη δημοκρατική και παραγωγική βάση της χώρας ώστε να τους συμπεριλαμβάνει όλους, που θα τους δίνει ρόλο και εργαλεία να αναπτυχθούν, αυτή είναι μια προοδευτική ατζέντα που μπορεί να εμπνεύσει. Πάνω σε αυτή την ατζέντα εργάζομαι.

• Το όνομα παίζει κάποιο ρόλο; ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Σημασία έχει να επιστρέψουμε στις αρχές και τις αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Γι’ αυτό επέμενα στο ΠΑΣΟΚ όταν όλοι το ήθελαν μια μικρή σφραγίδα στο συρτάρι ενός λογιστή. Ομως η όποια αλλαγή ή επαναφορά ονόματος οφείλει να είναι επιστέγασμα μιας ευρύτερης αλλαγής με πολιτικό σχέδιο, πρόσωπα που μπορούν να εμπνεύσουν και κομματικές δομές ανοιχτές σε ευρεία συμμετοχή. Ετσι θα εκφράσουμε ξανά την ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

• Η πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανταγωνιστικές ή παραπληρωματικές; Με άλλα λόγια, αντίπαλοι ή εν δυνάμει σύμμαχοι, αν υποθέσουμε ότι ο «εχθρός» είναι στα δεξιά;

Εχθρός κάθε κόμματος πρέπει να είναι τα προβλήματα του τόπου. Και στόχος κάθε κόμματος, να διεκδικεί την εξουσία για να λύσει αυτά τα προβλήματα δίνοντας προοπτική στη χώρα, ενώνοντας την κοινωνία γύρω από κοινούς στόχους και οράματα. Κόμματα που κοιτούν πίσω, περιμένουν να παραπατήσει ο «εχθρός» και ασχολούνται με τις «καρέκλες» τους δεν θα εμπνεύσουν ποτέ κανέναν.

• Οι κινήσεις σας δείχνουν ενδιαφέρον να ηγηθείτε. Τι μηνύματα εισπράττετε από τον κόσμο; Τι θα μετρήσει στις αποφάσεις σας και πότε να περιμένουμε ανακοινώσεις;

Εισπράττω την ανάγκη του κόσμου για ελπίδα. Εισπράττω την αγωνία να δουν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να αναγεννιέται και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Γι’ αυτό δουλεύουμε με τους συνεργάτες μου: για μια σύγχρονη πολιτική πρόταση οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης με εξωστρέφεια, πάνω στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, που θα συμπεριλαμβάνουν όλη την κοινωνία. Μια πρόταση για μια προοδευτική Ελλάδα όπου δεν θα περισσεύει κανείς. Αυτό είναι ένα όραμα για το οποίο αξίζει να δουλέψουμε σκληρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου