Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Νέες οδηγίες από τον EMA για Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca

Νέες συστάσεις για τα εμβόλια εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Νέες συστάσεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Συγκεκριμένα για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca επισημαίνει πως δεν πρέπει να χορηγούνται σε άτομα με σύνδρομο διαρροής των τριχοειδών αγγείων, ενώ η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού προτείνει να περιληφθεί το σύνδρομο αυτό ως νέα πιθανή παρενέργεια στο φυλλάδιο οδηγιών του εμβολίου.

Το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που προκαλεί διαρροή υγρών από μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία), με αποτέλεσμα πρήξιμο κυρίως στα χέρια και τα πόδια, χαμηλή αρτηριακή πίεση, πήξη του αίματος και χαμηλά επίπεδα λευκωματίνης στο αίμα (μιας σημαντικής πρωτεΐνης).



Ο ΕΜΑ ζήτησε, επίσης, να υπάρξει προειδοποίηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, όσον αφορά στην εμφάνιση του συνδρόμου Guillan-Barre.

Το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ (Guillain–Barré) είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα. H νόσος εμφανίζεται αιφνίδια και προκαλεί πόνο, μυϊκή αδυναμία ή παράλυση που ξεκινά από τα άκρα και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον κορμό σε διάστημα ημερών ή ωρών. Μόνο το 7,5% των ασθενών χάνει τη ζωή του, αν και η ανάρρωση μπορεί να απαιτήσει μήνες ή χρόνια. Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων η αδυναμία είναι μόνιμη.


Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) πρότεινε την ένταξη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA, δηλαδή το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna.

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδεις καταστάσεις της καρδιάς. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, αλλά συχνά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ισχυρό καρδιακό παλμό που μπορεί να είναι ακανόνιστος (αίσθημα παλμών) και πόνο στο στήθος.
Νωρίς για να αποφασιστεί τρίτη δόση

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου