Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Χάος στη Καμπούλ: Πάνω από 60 νεκροί και 140 τραυματίες - Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν την ώρα που βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι στην Abbey Gate - Πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά και Αμερικανοί στρατιώτες, τα θύματα - Αναφορές για νέες εκρήξεις το βράδυ.

Διπλή επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στο Abbey Gate κοντά στο Baron Hotel, όπου διέμεναν και Βρετανοί πολίτες. Στο σημείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πάρα πολλοί πολίτες που ανέμεναν να λάβουν βίζα ή να ταξιδέψουν.


Ο Αφγανός υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 140 τραυματίστηκαν ενώ ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι επιβεβαίωσε ότι νεκροί είναι και 12 Αμερικανοί στρατιώτες. Το Sputnik επικαλούμενο μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας μετέδωσε πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την επίθεση. Αρκετές ώρες μετά τις επιθέσεις, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.Δορυφορική εικόνα του αεροδρομίου της Καμπούλ και του σημείου της επίθεσης κοντά στο Abbey Gate AP

Το βράδυ, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν, ως συνέχεια των προηγούμενων, στα προάστια της Καμπούλ. Λίγο νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik έκαναν λόγο για μια τρίτη έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ στην αφγανική πρωτεύουσα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters ότι ο ήχος των εκρήξεων ακούστηκε από μια περιοχή σε απόσταση 3-4χλμ από το αεροδρόμιο.




Από την έκρηξη πλησίον του αεροδρομίου της Καμπούλ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχουν μεταξύ των θυμάτων ούτε Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος.




Για την επίθεση ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν βρισκόταν σε μια συνεδρίαση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και συζητούσαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όταν πληροφορήθηκαν για την έκρηξη. Όλες οι δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών μεταφέρθηκαν μέσα στους χώρους του αεροδρομίου.
Επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ Ⓒ 2021 WALI SABAWOON/ASSOCIATED PRESS

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εργάζεται κατεπειγόντως για να διαπιστώσει τι συνέβη στην Καμπούλ και τον αντίκτυπο αυτού του γεγονότος στις συνεχιζόμενες προσπάθειες απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν. @FURKAN38276857
Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.


Αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συμβούλευσε τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για να επιβιβαστούν σε μια πτήση που θα τους μεταφέρει εκτός της χώρας ενόψει της ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου για την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.


Οι πληροφορίες για πιθανή επίθεση αυτοκτονίας από μέλη του Ισλαμικού Κράτους είχαν αναβαθμιστεί τις τελευταίες ώρες ως "πολύ πιο αξιόπιστες".
Τζόνσον: Η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί

Η βρετανική επιχείρηση εκκένωσης του Αφγανιστάν θα συνεχιστεί, παρά τις «βάρβαρες» επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Θα συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Και τώρα φτάνουμε προς το τέλος, το οριστικό τέλος», τόνισε.

Ο Τζόνσον έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής κρίσεων, που συνεκλήθη με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ.

«Αυτό που δείχνει αυτή η επίθεση είναι πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, με τον γρηγορότερο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, στις ώρες που μας απομένουν και αυτό πρόκειται να κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των Αφγανών που δικαιούνται άσυλο ή εκείνων που εργάστηκαν στη χώρα τους για τη Βρετανία, καθώς και οι οικογένειές τους, έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη χώρα. Επανέλαβε επίσης ότι αναμένει από τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν, σε όσους το επιθυμούν, να φύγουν από το Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη φάση της εκκένωσης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι από τις εκρήξεις στην Καμπούλ δεν αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε την απεχθή επίθεση

«Η Ελλάδα καταδικάζει την απεχθή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με θύματα Αφγανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, καθώς και μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter.

«Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Φον Ντερ Λάιεν: Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων στο αεροδρόμιο.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» υπογραμμίζει με ανάρτησή της στο Twitter.


Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει την "τρομοκρατική επίθεση"

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα την «τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους» κοντά στο αεροδρόμιο στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουραζίκ.

«Αυτό το συμβάν υπογραμμίζει τη μεταβλητότητα της κατάστασης στο πεδίο στο Αφγανιστάν, αλλά επίσης ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε επείγουσα βοήθεια σε όλη τη χώρα προς υποστήριξη του αφγανικού λαού», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντουραζίκ.

«Από όσο γνωρίζουμε προς το παρόν» δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ του προσωπικού του ΟΗΕ.Τραυματίες σε νοσοκομείο της Καμπούλ μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της πόλης AP

Για το θέμα ο Γκουτέρες θα έχει συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα με τους απεσταλμένους στον ΟΗΕ των Βρετανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας. Πρόκειται για τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν το δικαίωμα βέτο.
Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα συνεχιστεί έως την 31η Αυγούστου

Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα συνεχιστούν "μέχρι το τέλος της αποστολής" των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, διαψεύδοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν "εντός 36 ωρών".

"Θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέχρι το τέλος της αποστολής", έγραψε στο Τwitter ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

"Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την Καμπούλ δεν θα τελειώσουν εντός 36 ωρών", δήλωσε.

Η ανάρτηση αυτή έγινε πριν από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες, που εγγυώνται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως την Τρίτη, καταληκτική ημερομηνία της πλήρους αποχώρησής τους την οποία όρισε και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Η αποχώρηση, για να ολοκληρωθεί μέχρι τότε, θα έπρεπε να αρχίσει νωρίτερα, και καθίσταται πλέον πιο περίπλοκος ο απεγκλωβισμός ξένων και Αφγανών που πιστεύεται ότι κινδυνεύουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.

Ο ρυθμός των αναχωρήσεων, που δεν είχε σταματήσει να επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες, άρχισε να επιβραδύνεται.

Σύμφωνα με απολογισμό του Λευκού Οίκου το πρωί της Πέμπτης, 13.400 άνθρωποι έφυγαν τις τελευταίες 24 ώρες (5.100 με 17 αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα και 8.300 με 74 αεροσκάφη του συνασπισμού). Από την έναρξη της αερογέφυρας στις 14 Αυγούστου, οι ΗΠΑ συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό σχεδόν 95.700 ανθρώπων.

Πολλές χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επίκειται το τέλος των δικών τους επιχειρήσεων. Ορισμένες, όπως ο Καναδάς, σταμάτησαν ήδη τις επιχειρήσεις τους για τον απεγκλωβισμό πολιτών τους και Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις κυβερνήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου