Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Γερμανία: Νέα δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών

Με διαφορά προηγείται το SPD με υποψήφιο καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς έναντι των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της Μέρκελ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», οι Σοσιαλδημοκράτες επιτυγχάνουν αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε μια εβδομάδα και θα ελάμβαναν 25% αν διεξάγονταν αυτήν την Κυριακή οι εκλογές.

Έτσι, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται τώρα σαφώς των CDU/CSU, των οποίων το ποσοστό μειώνεται κατά τρεις μονάδες σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας και ανέρχεται πλέον στο 20%.

Οι Πράσινοι χάνουν επίσης 0,5% και το ποσοστό τους μειώνεται στο 16,5%. Το Φιλελεύθερο
κόμμα (FDP) αυξάνει το ποσοστό του κατά 0,%5 και ανέρχεται στο 13,5%. Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά των κομμάτων Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD),11% και της Αριστεράς (Die Linke), 7%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Insa, εάν τα προγνωστικά επαληθεύονταν θα ήταν δυνατοί πέντε κυβερνητικοί συνασπισμοί: Τέσσερις από αυτούς υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), είτε με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) και τους Πράσινους,

είτε με Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) και Φιλελευθέρους (FDP), είτε με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), είτε ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και την Αριστερά.

Αν δεν προκύψει κάποιος από αυτούς, τότε θα ήταν δυνατός και ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα.
Η Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει τον διάδοχό της

Να σημειωθεί ότι η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στηρίζει ολόψυχα τον πιθανό διάδοχό της στο CDU, Άρμιν Λάσετ.

Περιγράφοντας τον Λάσετ ως τον «μελλοντικό καγκελάριο της Γερμανίας» σε μια προεκλογική εκδήλωση στον συναυλιακό χώρο Tempodrom του Βερολίνου, στις 21 Αυγούστου, η Μέρκελ μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για εκείνον.

Επεσήμανε πως πρόκειται για έναν πολιτικό που καθοδηγείται από τις χριστιανικές αξίες και είναι αφοσιωμένος στο να «χτίζει γέφυρες» μεταξύ των ανθρώπων.

Από τις ίδιες αξίες θα καθοδηγείται ως καγκελάριος, είχε τονίσει η Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου