Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Κόλαση φωτιάς στην Εύβοια - Εκκενώσεις παντού - «Η Πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει, εδώ συντελείται ένα έγκλημα»

Η φωτιά στην Εύβοια σαρώνει την περιοχή και πλέον λίγο πριν οι φλόγες μπουν στο Πευκί. To μέτωπο της πυρκαγιάς στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Ειδικότερα, στο Ψαροπούλι τα σκάφη παραλαμβάνουν κατοίκους, ενώ στα Βασιλικά οι φλόγες απειλούν τα σπίτια.


Κόλαση φωτιάς ζει η Εύβοια όπου το πύρινο μέτωπο συνεχίζει την πορεία του και πλέον απειλείται το Πευκί.

Εφιαλτική είναι η εικόνα από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια. Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας, Ιωάννης Κοντζιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η μοναδική βοήθεια από την πολιτεία ήταν τα SMS από το 112. «Εκλιπαρώ για εναέρια μέσα εδώ και 4 μέρες. Δεν υπάρχει ούτε ένα. Αυτή είναι η ντροπή της πολιτείας. Ούτε ένα πυροσβετικό όχημα ανά χωριό».




«Είμαστε μόνοι μας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντζιάς, ο οποίος στηλίτευσε την απουσία της πολιτείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουν σηκωθεί τα εναέρια μέσα. Δέχομαι μόνο κάτι γελοία μηνύματα να δώσω εντολή εκκένωσης».


Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια. Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.


Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριαδες χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι δραματική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».


16.01:

Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες - και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.


13.00: Iσχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Θεσσαλία, Στερεά και Δυτική Ελλάδα μεταβαίνουν στην Εύβοια για να ενισχύσουν τις δυναμεις που μάχονται στα πυρινα μετωπα.

Την ίδια στιγμή, σε φέρυ μποτ έχουν επιβιβαστεί τις τελευταίες ώρες περίπου 350 άτομα στο Πευκί. Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρυ μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή, προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο φέρυ μποτ, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.


12.00: Τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο έχουν κυκλώσει τα πύρινα μέτωπα στη Βόρεια Εύβοια. Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες μάλιστα αναφέρεται πως έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να επεκτείνεται προς Αγριοβότανο, προς την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.


10.00: Δραματική είναι η επιδείνωση της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια, που βρίσκεται πια σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Γερακιού και συνεχίζει να κατευθύνεται προς το Πευκί. Με το πρώτο φως της ημέρας το ρωσικό Beriev, ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της πυρκαγιάς. Επίγειες δυνάμεις παράλληλα, έχουν φτιάξει αναχώματα και αντιπυρικές ζώνες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης για χωριά: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές: Πευκί, Γούβες, Αρτεμίσιο, Βουλίκι εκκενώστε προς Ιστιαία», αναφέρει το sms που εστάλη πριν από λίγο.


07:38 - Φωτιά στην Εύβοια: Κραυγή αγωνίας - «Μόνη παρουσία της πολιτείας τα SMS από το 112»

07:02 - Βιβλική καταστροφή στην Αττική – Η επόμενη μέρα από τη φωτιά


06:58 - Φωτιά στην Εύβοια - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των πυρόπληκτων


Η φωτιά έχει περάσει το χωριό Τσαπουρνιά, ενώ οι κάτοικοι στα Ελληνικά με τη βοήθεια και των ανέμων συγκρατούν την ορμή της σε απόσταση αναπνοής.

Στο Βουτά, στην άλλη πλευρά του βόρειου τμήματος, η φωτιά έφτασε στη Μονοκαριά κατακαίγοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της, ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους αποτελεί θέμα χρόνου να κινηθεί προς Παναγιά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με μήνυμα της μέσω 112, από το απόγευμα είχε ζητήσει την εκκένωση των συγκεκριμένων χωριών.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η εκκένωση στους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες της Εύβοιας με κατεύθυνση την Ιστιαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου