Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Συσπείρωση, εξωστρέφεια και καυτό φθινόπωρο μετά το πρόγραμμα

Εάν κάτι καθιστά σαφές η Κουμουνδούρου προς το Μέγαρο Μαξίμου, είναι πως το πολιτικό θερμόμετρο θα διατηρηθεί στα ύψη.Ο καύσωνας και η… θερινή ραστώνη δεν πρόκειται να επηρεάσουν το σκληρό μαρκάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το κυβερνητικό στρατόπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρέσινγκ που έχει ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ για το κύμα πρωτοφανούς καύσωνα, για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έγκαιρα συνομίλησε με ειδικούς και πρότεινε δέσμη μέτρων.

Η εκ των υστέρων αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εμβόλιμη στις διακοπές του χθεσινή παρουσία του στη σύσκεψη του ΑΔΜΗΕ για την υπερφόρτωση του δικτύου και η προτροπή του στους πολίτες για μείωση της κατανάλωσης εν μέσω καύσωνα, εκλαμβάνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αυτοακύρωση της ειρωνικής αντίδρασης του Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα αλλά και ως επιβεβαίωση της παντελούς ανυπαρξίας σχεδίου. «Ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη μέχρι και για την αντιμετώπιση του καύσωνα» σημείωναν χαρακτηριστικά χθες από την Κουμουνδούρου.

Την ίδια ώρα πάντως, επιτελείς του κ. Τσίπρα διαπιστώνουν παντελή αποδιοργάνωση του «επιτελικού κράτους» σε όλα τα μέτωπα και προετοιμάζονται για ένα εξίσου καυτό φθινόπωρο, με τον πρώην Πρωθυπουργό να έχει μπροστά του δύο κρίσιμα ορόσημα: Τη ΔΕΘ και την τελική απόφαση για την διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Κάνουν λόγο για φθορά που είναι ήδη εμφανής για την κυβέρνηση, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι ραγδαία με πολύ σημαντικές επιβαρύνσεις για την κοινωνική πλειοψηφία όσο τίθενται σε εφαρμογή πολιτικές που ψήφισε ο κ. Μητσοτάκης:
Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που επιφέρει αποκλεισμό 30.000 μαθητών από τα ΑΕΙ ως πελατεία για τους κολεγιάρχες, ζήτημα το οποίο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε κυνικά πως θα έχει πολιτικό κόστος
Η εφαρμογή του πτωχευτικού για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας,
Η εφαρμογή του εργασιακού με ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας, μειώσεις μισθών με αυξημένο χρόνο εργασίας και διευκόλυνση απολύσεων
Η περαιτέρω παύση ισχύος έστω και των ανεπαρκών μέτρων στήριξης για την πανδημία
Οι χαμηλές πτήσεις της τουριστικής σεζόν από τις «παλινωδίες» που έφεραν το τέταρτο κύμα πανδημίας στην καρδιά της σεζόν,
Η λήξη και των εξαιρετικά μειωμένων εποχιακών προσλήψεων της τουριστικής σεζόν.
Εξωστρέφεια και προγραμματική συσπείρωση

Το «ταμείο» του Ιουλίου λογίζεται θετικό, μετά και την «ευφυή», όπως χαρακτηρίζουν, κίνηση να θέσει το κόμμα σε προεκλογικό συναγερμό με τη συμπλήρωση δύο ετών διακυβέρνησης ΝΔ από το βήμα της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης.

Η εκπόνηση του προγράμματος και η αριστερή στροφή με εμβληματικές προγραμματικές δεσμεύσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ – έναντι της κοροϊδίας του 2% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με πρόβλεψη και διαγραφής και ισχυρό κοινωνικό κράτος με Νέο ΕΣΥ και αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, συστοιχίζονται σύμφωνα με την Κουμουνδούρου με κοινωνικά αιτήματα που όσο ξεδιπλώνεται η κυβερνητική πολιτική γίνονται όλο και πιο επίκαιρα και αναγκαία.


Την ίδια ώρα, ο προεκλογικός συναγερμός ανέτρεψε το κλίμα εσωστρέφειας που καλλιεργείται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο και έδωσε δυναμική εξωστρέφειας, όπως επιβεβαιώθηκε από τις εξορμήσεις του κ. Τσίπρα στην περιφέρεια και την θερμή υποδοχή – σε ορισμένες περιπτώσεις πέραν του αναμενόμενου – που είχε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μαζική προσέλευση πολιτών εν μέσω θέρους και πανδημίας στο Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τη Λέσβο και ακόμα και τη Μύκονο που δεν αποτελεί και προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο στενό επιτελείου του κ. Τσίπρα, μάλιστα υπογραμμίζουν ότι οι εκδηλώσεις αυτές «σε καμία περίπτωση δε δείχνουν ένα κόμμα σε δημοσκοπική στασιμότητα αλλά ένα κόμμα που επανασυσπειρώνει τους ψηφοφόρους του και δείχνει ετοιμοπόλεμο».

Στην ίδια κατεύθυνση μάλιστα, μελετούν τα δημοσκοπικά ευρήματα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις τάσεις της MRB, που αποτυπώνεται με μεγάλη καθαρότητα η διογκούμενη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν, μάλιστα, στην ερώτηση αναφορικά με το ποιο κόμμα θα ενοχλούσε τους πολίτες αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά τις επόμενες εκλογές. Τον Ιούνιο οι απαντήσεις ήταν: ΝΔ: 33,1%, ΣΥΡΙΖΑ: 45,3% ενώ τον Ιούλιο οι απαντήσεις στην ίδια ερώτηση ήταν ΝΔ 40% και ΣΥΡΙΖΑ 40,4%. Η διαφορά, δηλαδή, έπεσε από το 12,2 στο 0,4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου