Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Μεγάλη έκπληξη για την προστασία από θάνατο

Ευχάριστα νέα και μια μεγάλη έκπληξη έχουμε για το εμβόλιο AstraZeneca. Μπορεί στην Ελλάδα να έγιναν 1 εκατ. και πλέον εμβόλια AstraZeneca, ωστόσο το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν διαρκώς στο επίκεντρο για αρνητικούς λόγους. Τώρα η τρίτη δόση θα γίνει με Pfizer μόνο, όπως φαίνεται.


Μια μεγάλη έκπληξη έχουμε για το εμβόλιο AstraZeneca. Μεγάλη μελέτη σε 32.451 εθελοντές από τις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού έδειξε ότι δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος εμβολιασμένου από κορονοϊό.

Με το συγκεκριμένο εμβόλιο έγιναν περίπου 1 εκατ. εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 74% στην πρόληψη για τον κορονοϊό με οποιαδήποτε συμπτώματα, ποσοστό που αυξάνεται στο 83,5% για τους άνω των 65 ετών, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής δοκιμής του στις ΗΠΑ.


Η αποτελεσματικότητα 74% είναι κάπως χαμηλότερη από το ποσοστό 79% που η εταιρεία είχε ανακοινώσει σε προκαταρκτικό στάδιο τον Μάρτιο και είχε λίγο αργότερα αναθεωρήσει προς τα κάτω στο 76%.
Το νέο ποσοστό βασίζεται στα αποτελέσματα διπλά «τυφλής» δοκιμής του εμβολίου φάσης 3 σε 32.451 εθελοντές από τις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού, από τους οποίους οι 21.635 έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο) για λόγους σύγκρισης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν υπήρξαν μεταξύ των εμβολιασμένων καθόλου περιστατικά βαριάς ή απειλητικής για τη ζωή Covid-19, ούτε θάνατοι.
Η αποτελεσματικότητα του στην αποτροπή της λοίμωξης από κορονοϊό (όχι της συμπτωματικής νόσου) εκτιμήθηκε στο 64,3%, δηλαδή σχεδόν οι δύο στους τρεις που εμβολιάζονται, δεν μολύνονται καν από τον ιό.

Η ευχάριστη έκπληξη

Για «ευχάριστη έκπληξη» έκανε λόγο η δρ 'Ανα Ντέρμπιν, ειδική στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και επεσήμανε ότι το εμβόλιο ήταν άκρως προστατευτικό έναντι της βαριάς νόσου και της νοσηλείας. Επίσης, δεν υπήρξαν καθόλου περιστατικά της σπάνιας παρενέργειας της θρόμβωσης.

Έπειτα από αυτά τα ευρήματα, μένει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η τύχη του εμβολίου στις ΗΠΑ, όπου ακόμη δεν έχει πάρει καν έγκριση για επείγουσα κυκλοφορία. Η εταιρεία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ζητήσει φέτος από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τη χορήγηση απευθείας κανονικής - παρά επείγουσας - άδειας για το εμβόλιο της. Μια κίνηση που θα γίνει περισσότερο για λόγους κύρους, παρά επειδή η εταιρεία ευελπιστεί ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου προ καιρού κυριαρχούν τα εγχώρια mRNA εμβόλια (Μoderna και Pfizer). Το εμβόλιο της AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, έχει ήδη εγκριθεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 170 χώρες.
Η τρίτη δόση

Είναι γνωστό ότι Pfizer και Moderna έχουν ζητήσει να γίνει τρίτη δόση. Στην Ελλάδα ξεκινάμε με την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Pfizer. Όπως ανακοινώθηκε και όσοι έκαναν AstraZeneca θα κάνουν για τρίτη δόση Pfizer.

Από την πλευρά της η AstraZaneca εξέφρασε μια διαφορετική άποψη.



Ειδικότερα, «φρένο» στα σχέδια για τρίτη δόση επιχειρεί να βάλει ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca. Με άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph πριν λίγες μέρες o Pascal Soriot επισημαίνει πως μια τρίτη δόση μπορεί να μην είναι απαραίτητη σε όλους, υπογραμμίζοντας πως η επίσπευση της θα στερούσε από την επιστημονική κοινότητα δεδομένα για το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτή η τρίτη δόση είναι κλινικά απαραίτητη» σημειώνει χαρακτηριστικά στο άρθρο του και συμπληρώνει: «Χρειαζόμαστε τα κλινικά στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο πριν λάβουμε αποφάσεις για την τρίτη δόση».

Ακόμη ένα επιχείρημα του Pascal Soriot είναι πως το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) - και κατ' επέκταση τα συστήματα και των άλλων χωρών- θα επιβαρυνθεί με ένα ενδεχομένως αχρείαστο πρόγραμμα εμβολιασμού. «Η κινητοποίηση του NHS για μια τρίτη δόση θα μπορούσε ενδεχομένως να του βάλει επιπρόσθετο βάρος κατά την διάρκεια της μακράς χειμερινής περιόδου» επισημαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που άναψε πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο πλέον χορηγεί σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών ενώ η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία για την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατ. δόσεων εμβολίου.

Οι επιπλέον δόσεις είναι άγνωστο αν θα διατεθούν στα κράτη - μέλη ή μέσω του προγράμματος COVAX της Κομισιόν θα διοχετευτούν σε φτωχότερες χώρες με μικρή εμβολιαστική κάλυψη. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η Ελλάδα έχει παραχωρήσει δωρεάν δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και πρόσφατα στη Ρουάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου