Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ανασχηματισμός: Η γκρίνια των βουλευτών, η χαμένη επικοινωνιακή μάχη και τα αντιφατικά μηνύματα

Το άδοξο τέλος που είχε η ανακοίνωση του Ευάγγελου Αποστολάκη για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας «χάλασε» το κλίμα που ήθελε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση


Περισσότερα προβλήματα φαίνεται πως δημιούργησε παρά έλυσε ο ανασχηματισμός, με την κυβέρνηση να αναζητά πυρετωδώς τρόπο για την αλλαγή της ατζέντας. Το άδοξο τέλος που είχε η ανακοίνωση του Ευάγγελου Αποστολάκη για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας «χάλασε» το κλίμα που ήθελε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για ένα restart .


Την ίδια στιγμή η περιορισμένη έκταση των αλλαγών απογοήτευσε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ετοιμάζονταν να … ράψουν κουστούμι. Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών για σαρωτικό ανασχηματισμό είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες σε αρκετούς «γαλάζιους» βουλευτές πως θα καταφέρουν να μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.


Ανασχηματισμός: Έμεινε σταθερός ο πυρήνας της κυβέρνησης


Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε την «παράδοση» που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και έκανε συγκεκριμένες μόνο αλλαγές σε κομβικά πόστα (κυρίως σε Υγεία, Προστασία του Πολίτη και Τουρισμό). Για μία ακόμη φορά ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης έμεινε σταθερός (κάτι που είχε γίνει και στον προηγούμενο ανασχηματισμό), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως «χειρουργικές» ήταν και οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών.


Το γεγονός πως το νέο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να φτάσει μέχρι τις κάλπες- σε περίπτωση που αυτές στηθούν μέσα στο 2022 - πυροδοτεί γκρίνια σε βουλευτές που βλέπουν να χάνεται η ευκαιρία για υπουργοποίηση τους. Παράλληλα ποίκιλλα σχόλια προκάλεσε και το μέγεθος του νέου υπουργικού συμβουλίου , καθώς αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά πως δεν είναι εύκολο να γίνει πράξη το μικρό και ευέλικτο σχήμα.

Τώρα η κυβέρνηση θέλει να αφήσει πίσω το «ναυάγιο» με την υποψηφιότητα του κ. Αποστολάκη για τον οποίο πάντως υπουργοί σε δημόσιες παρεμβάσεις τους δεν μιλούν και με τα … καλύτερα λόγια. Για παράδειγμα σε υψηλούς τόνους κριτική στο κ. Αποστολάκη - για τον όποιο είπε πως το έβαλε στα πόδια στην πρώτη στρακαστρούκα - άσκησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.


Η θέση που επιχειρείται να περάσει είναι πως ο κ. Αποστολάκης υπέκυψε στο bulling του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε υψηλούς τόνους ασκείται κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ότι «πυρπολεί» τα όποια περιθώρια συναίνεσης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα blame game, με τη ζημιά πάντως να έχει γίνει τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Σε αυτή τη φάση στόχος είναι να κλείσει η εκκρεμότητα όσον αφορά στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασία και μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ανακοίνωση της νέας ηγεσίας (πιθανότατα σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο). Παρά το ότι υπήρξαν προτάσεις για επιστροφή της Πολιτικής Προστασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (όπου καθήκοντα έχει αναλάβει ο κ. Θεοδωρικάκος) τελικά αυτό δεν προκρίθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός σκοπεύει να διατηρήσει χωριστό υπουργείο, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη βαρύτητα που δίνει στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Επικεφαλής σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πρόσωπο με εμπειρία στο επιχειρησιακό πεδίο, που θα μπορεί να διαχειριστεί μια κρίση (κάτι που θα μπορούσε να «φωτογραφίζει» ένστολο ή πρώην ένστολο). Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν χθες πως είναι πιθανόν να αναλάβει καθήκοντα και ένα πολιτικό πρόσωπα (δηλαδή να ανακοινωθούν δύο ονόματα).

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δέχεται «βέλη» για στροφή προς τα δεξιά, με το ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής να επιδιώκουν να … στριμώξουν τη Νέα Δημοκρατία. Η παρουσία των Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη σε κομβικά υπουργεία εκτιμάται ότι οδηγεί σε μία σύσφιξη των σχέσεων με ένα δεξιό ακροατήριο. Αυτό θα γίνεται όλο και πιο αναγκαίο όσο πλησιάζει η ώρα να στηθούν κάλπες, με την κυβέρνηση πάντως να επιθυμεί να μην χαθεί το κεντρώο ακροατήριο (που άλλωστε παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος).

Την ίδια στιγμή χθες προέκυψε και ένα ακόμα θέμα σε σχέση με τον ανασχηματισμό. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εξέφρασε την ανησυχία του από την τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στη θέση του Υπουργού Υγείας, επισημαίνοντας πως αναμένεται η έκφραση συγνώμης για παλαιότερες δηλώσεις. Ακολούθησε δημόσια ανάρτηση του κ. Πλεύρη, οποίος μεταξύ άλλων είπε «ουδέποτε θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγνώμη εάν το έπραξα».

Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου - η οποία είχε αναβληθεί την Τρίτη λόγω του ανασχηματισμού - όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η πορεία υλοποίησης των μέτρων για τους πυρόπληκτους. Από εκεί και πέρα η επικαιρότητα θα κινείται σε… ρυθμούς ΔΕΘ με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει στις 11 του μήνα στη Θεσσαλονίκη το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου