Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Μάθημα μόνο στα αμφιθέατρα ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση - Αντάρτικο από τους πρυτάνεις

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλο μοτίβο από τη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων, υπογράμμισε ο Γ. Οικονόμου απορρίπτοντας σκέψεις για φοίτηση εξ αποστάσεως.

Το “αντάρτικο πρυτάνεων”, μετά την απόφαση της Νομικής Σχολής Αθηνών για φοίτηση εξ αποστάσεως, θέλει να προλάβει η κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι το μάθημα στα πανεπιστήμια μπορεί να γίνεται μόνο δια ζώσης στα αμφιθέατρα, με όπλο τον εμβολιασμό και τα μέτρα κατά του κορονοϊού.


“Είναι ξεκάθαρο ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλο μοτίβο από τη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων”, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Υπενθύμισε ότι υπάρχουν φοιτητές που για δύο χρόνια δεν έχουν μπει σε αμφιθέατρο, δεν έχουν κάνει εργαστήρια, δεν έχουν δει μία κανονική παράδοση, δεν έχουν γνωρίσει τους συμφοιτητές τους και δεν έχουν ζήσει φοιτητική ζωή. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με τους γονείς που έχουν νοικιάσει σπίτι για τα παιδιά τους, τα οποία σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι καθώς εφέτος υπάρχει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, για την κυβέρνηση δεν υπάρχει και δε συζητιέται άλλο μοτίβο παρά της λειτουργίας των πανεπιστημίων δια ζώσης. Εκτίμησε δε με νόημα ότι οι πρυτάνεις συναισθάνονται αυτή την ανάγκη και θα ασκήσουν την επιρροή τους προς την κατεύθυνση αυτή.

Σημειωτέον πάντως ότι στην ακαδημαϊκή κοινότητα υπάρχουν και ενστάσεις ως προς την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για δια ζώσης διδασκαλία στα πανεπιστήμια με πληρότητα 100%, με το επιχείρημα ότι σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθούν την παράδοση ακόμη και όρθιοι φοιτητές, ότι πολλές αίθουσες δεν έχουν τη δυνατότητα τακτικού εξαερισμού και καθαρισμού, αλλά και ότι σε άλλες περιπτώσεις όπως πχ σε κινηματογράφους και θέατρα προβλέπεται μικρότερη πληρότητα.

Η ΠΟΣΔΕΠ αν και τάσσεται υπέρ της δια ζώσης παράδοσης μαθημάτων, ζητά να προβλέπεται ρητά η δυνατότητα επιλογής εξ αποστάσεως ή μικτού τρόπου διδασκαλίας σε περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα υγεινής κατά του κορονοϊού. Οι πρυτάνεις δεν θέλουν επίσης να επωμιστούν τα ίδια τα ΑΕΙ τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση επιμένει στη δια ζώσης διδασκαλία και στα σχολεία. Ήδη πάντως έκλεισαν τα πρώτα τμήματα σε δημοτικό σχολείο της Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη, αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει αλλαγές στα πρωτόκολλα.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει το να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και ο στόχος αυτός βασίζεται σε ένα μελετημένο σχέδιο, το οποίο με άξονες τον εμβολιασμό και τον τακτικό έλεγχο παρέχει τις εγγυήσεις ώστε να πραγματοποιούνται μαθήματα στις σχολικές αίθουσες, επανέλαβε ο κ.Οικονόμου. Επικαλέστηκε εξάλλου ότι έχουν κλείσει μόλις δύο τμήματα από τα 80.000 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και ότι ούτως ή άλλως από το καλοκαίρι είχε παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε τέλος ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται lockdown στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως είπε δε βρισκόμαστε ακόμη εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου