Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Efood: Μαζική κινητοποίηση από χιλιάδες διανομείς οδηγούς δικύκλων - 24ωρη απεργία την Παρασκευή

Μοτοπορεία πραγματοποίησαν χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλων. Έφτασαν έξω από τα γραφεία της efood, με την αστυνομία όμως να έχει αποκλείσει το σημείο.

Σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24/9 προχωρούν οι εργαζόμενοι διανομείς μετά την προειδοποιητική στάση εργασίας και τη μοτοπορεία που πραγματοποίησαν και την οποία είχε προκηρύξει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).

Αφορμή, το θέμα που προέκυψε από την κίνηση της εταιρείας efood την περασμένη εβδομάδα, ενώ την κινητοποίηση στήριξε και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού.

Η μοτοπορεία των διανομέων κατέληξε έξω από τα γραφεία της e-food στο Νέο Ηράκλειο. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η αστυνομία είχε αποκλείσει το σημείο, περιορίζοντας την πορεία 100 μέτρα πριν από τα γραφεία, γνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι σκόπευαν να στείλουν εκπροσώπους στην εταιρεία για συνάντηση, μην επιτρέποντάς τους αρχικά να προχωρήσουν.


Εν τέλει, μετά από συζήτηση έγινε δεκτό το αίτημά τους και έτσι αντιπροσωπεία εργαζομένων πραγματοποίησε ώρα συνάντηση με μέλη της εταιρείας.

Μετά την συνάντηση, στην οποία όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι δεν βρέθηκε η ιδιοκτησία της εταιρείας αλλά ούτε και ανώτερα στελέχη, δόθηκε διορία στην efood μέχρι τις 15:30 της Τετάρτης προκειμένου να απαντήσει στα αιτήματά τους. Αυτό δεν συνέβη και έτσι ελήφθη η απόφαση για 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24/9.


Στην συνέχεια οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από το σημείο και πραγματοποιούν μοτοπορεία ως το Πεδίο του Άρεως όπου και ολοκληρώνεται η διαμαρτυρία.

Όπως είπε εκπρόσωπος των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία όλες αυτές τις ημέρες είχε αρνηθεί να συναντήσει εργαζόμενους, τελικά μετά την κινητοποίηση υποχώρησε και δέχτηκε την συνάντηση με αντιπροσωπεία, η οποία πέρασε τον αστυνομικό κλοιό και ανέβηκε στα γραφεία της e-food.


Βασικά τους αιτήματα είναι να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, να σταματήσει το σύστημα αξιολογήσεων που -όπως αναφέρει η ΣΒΕΟΔ- υιοθετεί η εταιρεία ως κριτήριο απόλυσης και απειλή στέρησης ημερομισθίου, να σταματήσει η επιβολή της freelancing εργασίας, να σταματήσει η ηθική και ψυχολογική παρενόχληση προς τους εργαζόμενους και να υποβληθούν σε αυστηρό θεσμικό έλεγχο από το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας όλες οι εσωτερικές παραμετροποιήσεις της εφαρμογής που οδηγούν σε μισθολογικές και ανταγωνιστικές διακρίσεις και που χρησιμοποιούνται ως λόγοι απόλυσης.








Οι εργαζόμενοι είχαν δώσει ραντεβού για μοτοπορεία στις 11:00 στο Πεδίο του Άρεως, καλώντας όλους τους συναδέλφους τους, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος να στηρίξουν την κινητοποίησή τους. EUROKINISSI

Η μοτοπορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12μιση μ.μ. από το Πεδίο του Άρεως, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων οι οποίοι κινήθηκαν μέσω της Πατησίων και έφτασαν στο Υπουργείο Εργασίας, όπου παρέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο του Υπουργείου

Εν συνεχεία πέρασαν από την Πλατεία Συντάγματος, ενώ στις 2 περίπου μ.μ. έφτασαν στο Νέο Ηράκλειο όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της E-food, όπου φωνάζουν συνθήματα, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Βασικό σύνθημα των διανομέων ήταν "Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου