Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Στην Ολομέλεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Ο κύβος ερρίφθη. Η Διάσκεψη των Προέδρων όρισε ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συζήτησης και λήψη απόφασης. Διεύρυνση επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να μπει στο κάδρο και το κόμμα της Κουμουνδούρου.


Η πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων, που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης» έρχεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές του Νοέμβρη.

Η Διάσκεψη των Προέδρων όρισε η διεξαγωγή της συζήτησης και η λήψη απόφασης να διεξαχθεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.


Θυμίζουμε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έγινε αποδεκτή από το σύνολο της αντιπολίτευσης και απομόνωσε πλήρως την κυβέρνηση που με τη σειρά της, και σε μια προσπάθεια να γυρίσει το παιχνίδι, ζήτησε την επέκταση της έρευνας και στα προηγούμενα χρόνια.


«Η θέση της Ν.Δ. είναι σαφής και συγκεκριμένη όπως τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Να συσταθεί διευρυμένη εξεταστική επιτροπή από το 2015 μέχρι σήμερα, με μία ουδέτερη διατύπωση χωρίς κανένα υπονοούμενο ώστε να ελεγχθεί η χρηματοδότηση στα μέσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων», αναφέρουν πηγές της Ν.Δ. και προσθέτουν: «Καλούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε καταφατικά ενώπιον της Βουλής στην πρόταση του πρωθυπουργού και το νεύμα του καταγράφηκε στις τηλεοπτικές κάμερες, μέχρι και τη συζήτηση της 3ης Νοεμβρίου να δεχθεί την πρότασή μας, να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο και να μην ευτελίσει το συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας επιλέγοντας επικοινωνιακά τρικ για να ξεφύγει από το πολιτικό του αδιέξοδο».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και η Αυστρία

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρότασή της ζητά να εξεταστούν «τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα αφορά μόνο την πρόταση που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να σημειώσουμε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε λίγες μόλις μέρες μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία όταν και αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς χρηματοδοτούσε με πόρους του κράτους συγκεκριμένα ΜΜΕ της χώρας του προκειμένου να γίνεται αποδέκτης ευνοϊκών άρθρων και δημοσκοπήσεων. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι, λίγους μήνες πριν, ο Αυστριακός πολιτικός είχε βραβευθεί σε εκδήλωση για την Ελευθερία των ΜΜΕ και την ειδική τιμητική ομιλία την είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αποκάλυψη του σκανδάλου οδήγησε τον κ. Κουρτς σε παραίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου