Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ντιμπέιτ ΚΙΝΑΛ: Δεν έλειψαν οι «αιχμές» και οι διαφωνίες

Σε γενικά ήπιο κλίμα -από το οποίο, πάντως, δεν έλειψαν οι «αιχμές»- πραγματοποιήθηκε το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των πέντε υποψηφίων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.


Ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε συνάντηση με νέους, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης βρέθηκαν στο στούντιο της ΕΡΤ και απάντησαν στις ερωτήσεις της συντονίστριας Ανδριάννας Παρασκευοπούλου και των δημοσιογράφων Παύλου Τσίμα, Γιώργου Κουβαρά και Τάσου Παππά, για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από το πολιτικό σκηνικό στη χώρα ως τις πανδημία και τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του ΚΙΝΑΛ.

Κριτική στην κυβέρνηση για την πανδημία

Αν υπήρξε ένα σημείο στο οποίο και οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ έμοιαζαν να συμφωνούν, αυτό ήταν στην κριτική προς την κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον Α. Λοβέρδο να σημειώνει ότι «μέμφομαι την κυβέρνηση για απροθυμία και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων για την πανδημία», τον Ν. Ανδρουλάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση για ατολμία και για αναποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία, τον Χ. Καστανίδη να αναφέρει ότι «οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις απευθύνονται κατά τις κρίσεις στο κράτος. Να επαναφέρουμε αρχές της σοσιαλδημοκρατίας που επιμένουν στην αλληλεγγύη και τη ρύθμιση της αγοράς», τον Π. Γερουλάνο να σημειώνει ότι «την ευθύνη της ηγεσίας θα έχει ένας που πρέπει να δίνει και το σωστό παράδειγμα. Να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν το κάνουν αυτό» και τον Π. Χρηστίδη να τονίζει ότι «χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας. Όχι όπως έγινε με την οικονομική κρίση».
Διαφωνίες για τα εθνικά ζητήματα

Οι πρώτες διαφωνίες μεταξύ των υποψηφίων καταγράφηκαν στην ενότητα περί εθνικών θεμάτων, και τον Α. Λοβέρδο, όχι μόνο να επιμένει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν λάθος, αλλά να αφήνει και αιχμές ότι κάποιοι εκ των συνυποψηφίων του συνεχίζουν να τη στηρίζουν και να ζητά να τοποθετηθούν. Από την πλευρά του, ο Χ. Καστανίδης ζήτησε την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ξανά τρόπος να μετατρέψουμε τα ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικά θέματα, ενώ ο Π. Χρηστίδης υπενθύμισε τη στάση του ΚΙΝΑΛ επί ηγεσίας της Φώφης Γεννηματά εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Όσον αφορά στον Ν. Ανδρουλάκη, είπε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο Ελσίνσκι», ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό να δεχόμαστε υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία στα σύνορά μας και παρέπεμψε στα όσα γίνονται στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Π. Γερουλάνος, αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ έναντι της Πολωνίας στην κρίση στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
«Κόντρες» και για τα θεσμικά

Διαφωνίες και «αιχμές» καταγράφηκαν και στον κύκλο ερωτήσεων περί θεσμών, όπου ο Α. Λοβέρδος, αφού ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής, όπως είχε κάνει πριν από πολλά χρόνια σε άρθρο του, υπερασπίστηκε την υπερψήφιση του νέου ποινικού κώδικα. Στο σημείο αυτό διαφώνησε ο Χ. Καστανίδης, ο οποίος σημείωσε ότι ότι δεν είναι οι αυστηρές ποινές που λείπουν ή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διαφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών με τον Ανδρέα Λοβέρδο, χρειάζονται προληπτικές δομές».

Όσον αφορά στο ζήτημα της εκπροσώπησης του κόμματος στη Βουλή (Χρηστίδης, Ανδρουλάκης και Γερουλάνος δεν είναι βουλευτές), ο Ν. Ανδρουλάκης είπε ότι κι άλλα κόμματα στην Ευρώπη επέλεξαν τα τελευταία χρόνια για αρχηγό έναν μη βουλευτή και διευκρίνισε ότι θα οριστεί κάποιος που θα εφαρμόζει τη δική του πολιτική. 

Στο σημείο αυτό ο Α. Λοβέρδος σημείωσε με νόημα ότι «δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός να ορίσει τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ΚΟ επιλέγει». Από την πλευρά του, ο Π. Γερουλάνος, σε μια πολύ αιχμηρή τοποθέτηση, τόνισε ότι «έχουμε βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα. Ολες οι παθογένειες υπάρχουν γιατί αρνιόμαστε να αλλάξουμε. Χρειάζεται αποσυγκέντρωση η εξουσία από τα χέρια των λίγων. 

Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να έχουμε σωστή διακυβέρνηση ούτε δίκαιη κατανομή του πλούτου». Όσον αφορά στον Π. Χρηστίδη, δήλωσε ότι «θέλω να δουλεύει η ομάδα με όρους και κανόνες. Η Φώφη Γενημματά είχε στρατηγική ενότητας της παράταξης».

Η «μάχη» των εκλογών και των συνεργασιών

Όσον αφορά στο ζήτημα των εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, ο Α. Λοβέρδος σημείωσε με νόημα ότι απευθύνεται σε όλους τους ψηφοφόρους ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης και προσέθεσε ότι λέει «όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ, που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, όχι στα ύποπτα σενάρια, να γίνουμε ξανά δύναμη εξουσίας», ενώ για άλλη μια φορά απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «την κυβερνητική προοπτική την προτείνει μόνο ο Τσίπρας γιατί δεν του βγαίνουν οι αριθμοί».


Με αιχμηρό τρόπο «απάντησε» ο Π. Χρηστίδης, ο οποίος είπε ότι «όταν πρώην υπουργός ΝΔ λέει ότι θα ψηφίσει στο ΚΙΝΑΛ και ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να μας ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, τότε αυτό δεν μας βοηθά, θέλουμε πολίτες να μείνουν στην παράταξη, να βοηθήσουμε τον κόσμο, όχι να μοιράζουμε καρέκλες». Από την πλευρά του, ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «η παράταξή μας έχει πληγωθεί από πολλά λάθη στο παρελθόν. Τώρα ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε στο μέλλον. Υπάρχουν άνθρωποι στην παράταξη όλων των γενέων, δεν τεμαχίζεται η ιστορία της παράταξης», ενώ κι αυτός «εξόρκισε» το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «άλλο ο κόσμος και άλλο η ηγεσία της αριστεράς, που συνεργάστηκε με τον Καμμένο ή έκανε το απαράδεκτο δημοψήφισμα και μίλησε για αρμούς εξουσίας. Ο Τσίπρας δημαγωγεί, δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα».

Όσον αφορά στον Π. Γερουλάνο, τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει στο πολιτικό σύστημα διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει που οδηγεί σε ένα νέο σύστημα και σε ένα νέο παραγωγικό, αποκεντρωμένο μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα. Σε παρόμοιο τόνο, ο Χ. Καστανίδης είπε ότι χρειάζεται ένα κράτος-στρατηγείο και ένα τεράστιο κύμα μεταβίβασης στην αυτοδιοίκηση, που θα ασκεί την εξουσία με πόρους.

Κλείσιμο με… θέσεις

Στο κλείσιμο του debate, οι πέντε υποψήφιοι επιχείρησαν να κάνουν ακόμα πιο σαφείς τις βαρύνουσες θέσεις τους. Έτσι, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι πρέπει το ΚΙΝΑΛ να απευθυνθεί στη νεολαία, αλλά αυτό δεν γίνεται με «νεόγερους», ενώ συνέχισε τα «πυρά» του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος αν είναι «προοδευτικός αυτός που υπουργός του τον κατηγορεί για δολοφονία χαρακτήρων; Ή ότι εξαγόρασαν βουλευτές».

Από την πλευρά του, ο Χ. Καστανίδης σε ερώτημα περί Novartis είπε ότι «είναι σκάνδαλο προφανώς», ωστόσο υπογράμμισε ότι «από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις έγιναν μεθοδεύσεις έξω από νομικό πολιτικό για να χτυπηθούν πρόσωπα».

Ο Π. Γερουλάνος τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης στο Δημόσιο και δη των εκπαιδευτικών, όμως διερωτήθηκε από ποιους θα γίνει και επισήμανε ότι «στη δική μου την εταιρία οι εργαζόμενοι νιώθουν ασφάλεια γιατί δεν ζητάμε διαφορετικά πράγματα από τον κάθε έναν».

Ο Ν. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι η χώρα χρειάζεται μία «ρεαλιστική προοδευτική πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με συμφέροντα. Δεν έχω καμία δέσμευση, είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με μικρά και μεγάλα συμφέροντα».

Και ο Π. Χρηστίδης υπογράμμισε ότι «δεν κατάφερε η σοσιαλδημοκρατία να ανταποκριθεί στις ανισότητες. Οταν οι εργοδότες ρωτούν μία γυναίκα αν θέλει να μείνει έγκυος κάτι δεν πάει καλά. Η νέα γενιά δεν μπορεί να ονειρευτεί», προσθέτοντας ότι «η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι πούρα στα σαλόνια, αλλά να βρίσκεται κοντά στους νέους ανθρώπους, τη γενιά που ζει χειρότερα από τις προηγούμενες κι αυτό είναι άνισο και άδικο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου