Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Γερμανία: «Κλειδώνει» η προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Την επόμενη εβδομάδα σκοπεύουν να παρουσιάσουν την προγραμματική τους συμφωνία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), δήλωσαν οι Γενικοί Γραμματείς τους.

Υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της κριτικής που ασκείται για ολιγωρία στη λήψη δραστικών μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες από τα γερμανικά ΜΜΕ, σχεδιάζουν να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για τον περιορισμό της πανδημίας, εστιάζοντας κυρίως στον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από χώρους και δραστηριότητες και αναδεικνύοντας ως κεντρικό σημείο την προστασία των παιδιών και της αδιάλειπτης λειτουργίας των σχολείων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Γενικοί Γραμματείς των κομμάτων του «φωτεινού σηματοδότη» δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται «απροσδόκητα γρήγορα» και τόνισαν τη βούλησή τους να παρουσιάσουν την προγραμματική συμφωνία τους ήδη την επόμενη εβδομάδα.

Από χθες οι 21 κύριοι διαπραγματευτές των κομμάτων συζητούν τα αποτελέσματα των 22 ομάδων εργασίας, επιχειρώντας να διευθετήσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί έως και την επόμενη εβδομάδα, με μοναδική διακοπή την Πέμπτη, οπότε και θα συνεδριάσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τις κρατιδιακές κυβερνήσεις προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους κατά της πανδημίας. Επιπλέον, μέχρι την επόμενη εβδομάδα τα τρία κόμματα θέλουν να έχουν συμφωνήσει και στην κατανομή των υπουργείων μεταξύ τους. Στόχος τους είναι να καταστεί εφικτό ο Όλαφ Σολτς να ορκιστεί Καγκελάριος την εβδομάδα μεταξύ 6 και 10 Δεκεμβρίου. Προηγουμένως, το SPD και το FDP θα πρέπει να διοργανώσουν Συνέδρια για την έγκριση της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ οι Πράσινοι θα απευθυνθούν στα μέλη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου